Změna času. Jak pomoci dětem s buzením?

Změna času. Jak pomoci dětem s buzením?>
Děti mají s přechodem na letní čas ještě větší problémy než dospělí. Večer se nechce nikomu jít spát a ráno zase z postele. Ranní vstávání se po změně času může stát problémem, ale naše tipy vám pomohou nastolit nový režim hravě.

Začněte se změnou hned

Je to jako na dovolené, během níž překračujete časová pásma. Se změnou začněte hned, neodkládejte ji.

Zkuste to po minutách

Pokud se i po pár dnech jiného buzení mění váš potomek v nevrlého morouse (a váš režim to umožňuje), zkuste změnu postupnou. Každý den ho buďte o pět minut později než v den předchozí. Do 14 dnů se dostanete na správný čas. Tato postupná změna „sedne“ i milovníkům rituálů a řádu. Můžete ji i urychlit a postupovat po 15 minutách.

Unavte je

Na sobotu před změnou času vymyslete dobrodružnou výpravu nebo aktivitu, jako je herna či aquapark. Cokoliv, co děti spolehlivě unaví. Dejte je spát ve stejný čas, ale dopřejte jim o hodinu spánku více.

Zkuste to s novým budíkem

Na batole to ještě neplatí, ale šikovné tříleté dítě či předškoláka už může motivovat tréninkový budík. Naučte ho, jak se nastavuje a jak funguje. Budík ZAZU s ovečkou Sam můžete používat před spaním jako uklidňující noční světlo. Před nastaveným časem ke vstávání se displej ovečky rozsvítí oranžově, což je pro dítě signál, aby ještě chvilku zůstalo v posteli. Zelené světlo je znamení, že je správný čas ke vstávání,“ vysvětluje Veronika Holubová, produktová specialistka Feedo.cz. [caption id="attachment_15192" align="aligncenter" width="850"] Ovečka Sam pomůže dítěti stejně jako semafor na přechodu - pomocí 3 barev přesně pozná, kdy je čas vyrazit z postele a kdy je ještě čas zůstat v teple pod peřinou anebo spát.[/caption]

Nastavte pomalé buzení a kvalitní usínání

Pomalé probuzení evokuje změna tmy na přirozené světlo. Nastavte stmívač světla tak, aby se začal před časem buzení pomalinku rozsvěcet, dítě tak nebudete budit za tmy, což je pro jeho vnímání daleko přirozenější. Večer před spaním dětem dopřejte pořádnou tmu. Dětem zachovejte stále stejné rituály, mění se jen čas, kdy je budou vykonávat. Čas se mění poslední březnový víkend ze soboty na neděli, ve dvě hodiny se ručičky posunou na třetí, tak nezapomeňte posunout také všechny své hodiny, hodinky, budíky i orloje a napište nám, jak jste na změnu času vyzráli letos vy! :)