Zkušenost maminky - Co očekávat po porodu?

Zkušenost maminky - Co očekávat po porodu?>
Vaše tělo muselo projít během těhotenství obrovskou proměnou, celých dlouhých devět měsíců v něm rostl nový život, a to se mohlo na vašem těle podepsat. Poté, co je těhotenské bříško pryč se tělo začíná pomalu vracet do normálu. Dopřejte mu čas na regeneraci a nikam nespěchejte. Co vás může překvapit a co očekávat?

Rané šestinedělí

Začíná již v porodnici a trvá do desátého dne po porodu. Po odloučení placenty dochází k hormonálním změnám a vaše děloha se začne pomalu zavinovat. Zhruba do deseti dnů klesne zpět do malé pánve. Proto vás může při pohledu na bříško překvapit jeho velikost, která ještě stále malinko připomíná těhotenské bříško v prvních měsících. Nebojte se, časem se vše vrátí do normálu. Zvláště vícerodičky pociťují zejména u kojení, kdy se zavinuje děloha, bolesti podobné kontrakcím. Podpořit zavinování dělohy můžete lehem na bříško již v porodnici. Podcenit byste neměly ani cviky pánevního dna.

Šestinedělí

Po návratu z porodnice vás čeká nejnáročnější období - šestinedělí. Je to doba určená na regeneraci po porodu a sžití se se svým miminkem. Trvá 6 - 8 týdnů. Tato doba, kdy dochází k velkým hormonálním změnám, je pro novopečené maminky velmi náročná a může vás i zaskočit. Každá maminka prožívá tuto dobu trochu jinak, záleží i na tom jak probíhal porod a roli zde hraje i vyčerpání a spánkový deficit. Velmi důležité je co nejvíce odpočívat!

Prsy

Prsy jsou po porodu nejprve uvolněné, protože se v nich tvoří mlezivo, pro miminko velmi důležitá tekutina, která díky obsahujícím protilátkám, miminko chrání před infekcí. Později se začnou prsy nalévat a mohou být i bolestivé, po zhruba  2 - 5 dnech se v nich začíná tvořit přechodné mléko.

Rodidla

Některé maminky, které utrpěly při porodu porodní poranění v podobě nástřihu, natržení a následného šití, pociťují citlivost a rodidla mohou být oteklá. Důležité je udržovat rodidla v neustálé čistotě, sprchovat se po každé toaletě, často měnit poporodní vložky, otoky chladit - za týden by měli bolesti ustupovat.

Očistky (poporodní krvácení)

Očistky jsou projevem hojení děložní sliznice, během šestinedělí se postupně mění jejich barva od krvavých na hnědorůžové. V druhém týdnu po porodu se mění na barvu žlutou až bělavou. Důležitá je opět přísná hygiena, zvláště při manipulaci při výměně poporodních vložek. Očistky mohou být zdrojem infekce. Trvají zhruba 4 - 6 týdnů.

Strie

Pokud patříte k těm méně šťastným maminkám a strie se vám během těhotenství přeci jen objevily, je důležité pečovat o pokožku a pravidelně strie promazávat. Strie sice úplně nezmizí, ale budou postupně blednout.

Nadměrné vypadávání vlasů

V období šestinedělí je zpomalen růst vlasů, proto více vlasů vypadává, než dorůstá. Ale nebojte se, tento stav je jen dočasný a postupně se upraví.

Co vaše tělo po porodu potřebuje?

Především kvalitní a vyváženou stravu, pít dostatek tekutin, dostatek spánku (spěte vždy, když spí vaše miminko). Také je důležité, přijmout své tělo takové jaké je. Nesledujte jak vypadají ostatní a už vůbec ne celebrity po porodu. Vy vypadáte zkrátka tak, jak vypadáte a buďte na sebe pyšná, právě jste přivedla na svět nový život a to je obdivuhodné :-) A jak jste se cítily po porodu vy?