Zimní bundy do autosedaček nepatří! Víte proč?

Zimní bundy do autosedaček nepatří! Víte proč?>
Zima je pro cestování s dětmi kritická a rodiče v tomto období dělají nejvíce chyb. Obrovským problémem jsou zejména huňaté dětské bundy. Ty sice zajistí teplo vašeho miláčka, při případné nehodě ale představují velké nebezpečí. Poradíme vám, jak s vašim děťátkem cestovat bezpečně i v zimě! 

Pohodlí

Základem pohodlného cestování v jakémkoli ročním období, je samozřejmě pohodlná a bezpečná autosedačka. Bezpečí však bundy a kabáty výrazně snižují. Jak tedy zabezpečit, aby si dítě cítitlo pohodlně i v mrazivém počasí?

Je vaše dítě správně připoutané?

Správnost připoutání si můžete ověřit jednoduchým testem. Dítě dejte do autosedačky a připoutejte jako obvykle. Potom se snažte chytnout popruh mezi palec a ukazováček v oblasti klíční kosti. Pokud lze popruh takto pohodlně uchopit, dítě není dobře připoutané. Pokud vám popruh nedovolí, aby se za něj cokoli dalo strčit, tak je vaše dítě připoutané bezpečně. https://youtu.be/krpOUTKLHnw Teď, když už víte, jak vypadá bezpečné připoutání, měli byste zkontrolovat, zda je bunda děťátka vhodná pro cestování:
  1. Připoutejte své dítě do autosedačky, když má bundu oblečenou.
  2. Utáhněte postroj tak, abyste u klíční kosti popruh nemohli přizvednout.
  3. Dítě z autosedačky vyjměte, pásy však nepovolujte.
  4. Dítěti potom sundejte bundu a dejte ho zpět do autosedačky bez uvolnění postroje.
 Pokud se popruh u klíční kosti stále nedá nadzvednout, kabát dítěti můžete nechat.  Pokud však vidíte sebemenší vůli, bude bezpečnější, když děťátko pojede bez bundy. Test si můžete prohlédnout i na tomto videu v angličtině: [embed]https://youtu.be/V7bTQsU_4Mo[/embed] Prakticky se dá říct, že je pro dítě bezpečná jen velmi slabá bundička. V opačném případě je lepší, když bude bez objemnější vrstvy.

Jak nezmrznout?

Před cestou můžete auto nastartovat a trochu ho předehřát. Po utáhnutí postroje můžete dítě přikrýt dečkou. Praktické je také termoprádlo, nebo bundička z tenkého, ale velmi teplého materiálu. Přejeme vám bezpečné cestování s dětmi v zimě! A pokud potřebujete pomoci s výběrem autosedačky, mrknětet na naše praktické videorecenze na našem YouTube kanále >> ZDE

Budeme rádi, když budete článek sdílet dál a pomůžete tak v osvětě i dalším rodičům!