Zdravá záda dětí - pohyb již od narození!

Zdravá záda dětí - pohyb již od narození!>
Bolesti zad mají často základ už v dětství. Dobrou zprávou je, že to můžete ovlivnit! Pojďte se s námi, jak na to. 

Novorozeně

Devět měsíců roste miminko v matčině bříšku a s postupujícím těhotenstvím je pak nuceno být ve stále více zkroucené poloze. V momentě, kdy se děťátko ocitne na světě, jsou jeho kosti měkké a citlivé a svaly jsou velmi slabé a musí se teprve vyvinout. Páteř je zakřivená a hlavičku novorozeně samo držet neumí. Nejprve se tedy miminko učí držet hlavičku vleže a otáčet se. Poté si osvojuje samostatný sed, lezení a nakonec i stání. Teprve v tento moment je páteř zcela napřímená.

Kojenci a batolata

Kojenci a batolata se pohybují dobrovolně a s velkým gustem. Jsou velmi zvědaví a touží prozkoumávat své okolí, což by jim mělo být umožněno. Není ale dobré dítě k nějakým cvikům a pohybům nutit. Pro zajištění správného držení těla je nejlepší, když je vývoj přirozený a pozvolný, k čemuž děťátku naprosto postačí vhodný prostor, kde se může pohybovat. Je proto velmi nevhodné dítěti „pomáhat“ do jakékoli pozice, kterou ještě neumí zaujmout a udržet zcela samostatně (například ho vypodkládat polštářky a různými dalšími pomůckami za účelem udržení pozice vsedě). To nejlepší, co pro něj můžete udělat je, když mu dáte čas a prostor k tomu, aby se jeho kosti a svaly vyvinuly a posílily přirozeně a samy. Dbejte tedy nato, aby děťátko trávilo co nejvíce času ve zcela přirozených pozicích.

Chraňte dětská záda

Dle vývojové fáze, ve které se vaše děťátko právě nachází, můžete tento přirozený růst podporovat. Zpočátku je zcela normální, že vaše dítě leží poměrně pokroucené. 
V této fázi se nabízí jako vhodné řešení nošení v šátku, které podporuje správnou pozici těla miminka. Jakmile je dítě schopno samo a vzpřímeně sedět, je dobré začít používat nosítko, které pomáhá udržet dítě ve správném sedu. Polohování vleže umožňuje vašemu dítěti volně se pohybovat přesně tak, jak to dovoluje úroveň jeho rozvoje. Pohyby které vykonává (jako je například otáčení z břicha na záda, nebo „veslování“ na břiše) přirozeným způsobem posilují zádové svalstvo. Občas není možné zabránit tomu, aby dítě bylo delší dobu v nepřirozené poloze, jako například během delší cesty autem v autosedačce. Proto je velmi důležité dělat během jízdy pravidelné pauzy, při kterých se dítě může protáhnout a které jeho zádíčkům udělají dobře.

Nosítka a nosící šátky

Častější a nebo delší pobyt dítěte v nesprávné poloze může mít katastrofální následky jako například vadné držení těla, které pak často přináší chronickou bolest zad bez dalších zjevných příčin.

Posilujte záda vašich dětiček

Chcete-li u svých dětí předejít pozdějším problémům s pohybovým aparátem, je důležité vést je k pohybu a pokud je sezení nevyhnutelné, tak dbát na to, aby dítě sedělo ve správné pozici. Děti v předškolním a školním věku by se měly pohybovat alespoň 2 hodiny denně. Pokud vaše dítě sedí u stolu, je třeba dát pozor na to, aby židle a stůl měly správnou výšku. Zde platí pravidlo 90-90-90. U stolu by dítě mělo sedět tak, že jeho kyčle, klouby a lokty budou ohnuty do pravého úhlu. Nohy by přitom měly být naplocho a pevně položené na zemi. V ideálním případě se nabízí možnost pořídit dítěti výškově nastavitelný psací stůl a židli, které s ním takzvaně „porostou“. Alternativou pak je možnost sezení na gymnastickém míči, balanční podložce a podobně. Tato varianta zajišťuje nejen optimální držení těla, ale také zvyšuje pozornost, neboť použití těchto pomůcek umožňuje pohyb i během sezení. Pokud vaše dítě sedí delší dobu staticky ve strnulé poloze, je potřeba dělat krátké a pravidelné přestávky na protažení.

Co dalšího pro správný vývoj zad?

Jednoduché protahovací, rotační a rozhýbávací cvičení může také posílit zádové svalstvo a předejít potížím v budoucnu. Postupně roste nabídka kurzů pro děti, kde je tělocvikáři nebo fyzioterapeuti učí řadu speciálních cviků na ochranu páteře a posílení zádového svalstva.

Shrnutí

  • Špatné držení těla a bolesti patří k velmi častým potížím.
  • Příčiny vznikají často již v dětství.
  • Nedostatek pohybu je hlavním důvodem pro budoucí vadné držení těla u dětí.
  • Dětská záda je potřeba chránit a současně podporovat přirozený vývoj a držení těla.
  • Speciální cvičení na posílení zádového svalstva může pomoci.
  • Roste nabídka kurzů na zádová cvičení pro děti.