Recept na zdravou brokolicovou polévku pro celou rodinu

Recept na zdravou brokolicovou polévku pro celou rodinu>
Brokolice je další z potravin, která dokáže při přípravě rodinného jídelníčku vzbudit vášně. Není ale nutné jí hned zatracovat. Je bohatá na vitamin C, beta-karoten, vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2. Z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákninu. V poslední době se dokonce objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. A jak na chutnou a rychlou polévku?

Budete potřebovat:

  • Balíček brokolice (cca 500g)
  • Jednu střední cibuli
  • Jednu střední bramboru
  • Kousek mrkve
  • Kousek petržele
  • Kousek celeru
  • Asi půl litru vývaru nebo vody
  • Kousek másla
  • Sůl
  • Pepř
  • Tyčový mixér
Brokolici okrájejte a nakrájejte na menší kousky. Část růžiček - asi tak malou misku - rozeberte na úplně malé kousky. Ty pak budou sloužit jako náplň do polévky. Nebojte se použít brokolici úplně celou včetně košťálu. Když ho okrájíte, dostanete se k lahodně sladkému vnitřku a o ten by bylo škoda přijít. Okrájení košťálu Kousek mrkve, petržele a celeru a bramboru oloupejte a nakrájejte také na menší kousky. Pokud vám dítě ukradne poslední mrkev kterou máte, klidě ji vynechejte. Cibuli nakrájejte na kostičky. Ingredience pokrájené Na másle orestujte cibulku. Když začne zlátnout, přisypte veškerou zbylou zeleninu. Asi pět minut orestujte a zalijte horkým vývarem nebo vodou. Stačí tolik, aby byla zelenina ponořená, polévka se vám začne rychleji vařit. Restování Vařte dokud zelenina nezměkne (bude to trvat asi dvacet minut) a rozmixujte ponorným mixérem. Nařeďte polévku podle potřeby zbylým vývarem nebo vodou a vsypte malé růžičky, které jste si schovaly na začátku. Dochuťte solí a pepřem. Povařte 5 minut a máte hotovo. Hotová polévka

Pár tipů

Růžičky, které budete dávat do polévky nakonec, nakrájejte opravdu na drobné “jednohubky”, aby se vám polévka lépe jedla.16 Přidání smetany, nebo její alternativy je samozřejmě na vás, polévka bude jemnější. Brambora - součástí polévky být nemusí, ale já ji do takových krémových zeleninových polévek požívám vždy. Zahustí a drží krémovou konzistenci. Pokud jí do polévky nepřidáte, bude se dělit a tekutou a pevnou část. Některé slabší povahy by pak polévku mohly odmítnout - vizuálně to není nic moc.

A jak na tatínky?

Že se jim s příchodem miminka změní celý život, to tatínkové samozřejmě tuší. Co jim ale nedochází je fakt, že se to časem začne týkat i jejich talíře. Jakmile dítě začne jíst normální domácí jídlo, začnou maminky většinou upravovat způsob svého vaření. Přibude více druhů zeleniny, ubude soli a různých dochucovadel. Tatínkové, zvyklí na zcela jinou stravu, to většinou nesou nelibě. A tak máme dvě možnosti. Buď budeme vařit zvlášť pro dítě a zvlášť pro tatínky a zblázníme se, anebo tatínky trošku ošidíme a uplatíme :-D.

Co třeba udělat pikantní krutony?

Mně se na pánvi vždycky spálily a tak jsem je začala dělat v troubě. Když na ně nezapomenete, tak se nespálí a spotřebujete i méně tuku. Jak na to? Nakrájejte si starší chleba na kostičky a dejte je do mísy. V malé misce si smíchejte trošku oleje, soli a přidejte nějaké oblíbené koření nebo bylinky. K téhle polévce se hodí třeba tabasco. Chlebové kostičky směsí zalijte a rukama promíchejte, aby se dostala všude. Předehřejte si troubu na 150 stupňů, vyložte si malý pekáček pečícím papírem (úžasný to vynález) a ochucené kostičky chleba do něj rozprostřete. Pečte pod grilem cca 10 minut, dokud nebude mít chleba vámi požadovanou barvu. Občas je promíchejte. Tatínek bude mile překvapen a třeba vezme ten “zelenej hnus” časem na milost.