Zbavte se poporodní bolesti zad

Zbavte se poporodní bolesti zad>
Mnoho těhulek a čerstvých maminek si v prvních měsících s miminkem stěžuje na narůstající bolesti zad. Jaké jsou důvody těchto bolestí a jak se jich zbavit? Jak můžete před a po porodu snížit bolest zad? Čtěte naše tipy. Důvody bolesti zad jsou různé. Může za nimi stát i nesprávná pozice při sezení nebo ležení během kojení, či nesprávné nošení děťátka. Bolest mohou způsobit i hormony, změny postavy během těhotenství a po porodu.

Záda bolí kvůli zvýšené zátěži

Zvýšená zátěž zad v souvislosti se zvyšující se hmotností v posledním stadiu těhotenství a uvolňování pojivové tkáně může způsobit bolest zad, která přetrvává i po porodu. Měla by ustoupit do několika týdnů. Je ale nutné myslet i na to, že jsou záda namáhány i zvýšenou hmotnosti prsou, která se naplnila mateřským mlékem.

Časté nošení

Bolesti vám může způsobovat i špatné držení těla či nošení těžkých věci a časté sklánění se nad miminkem. Děti však tento blízký fyzický kontakt vyžadují a je velmi důležitý pro jejich správný vývoj. Mnoho zkušených ortopedů a porodních asistentek tedy radí, střídat pozice při nošení tak, aby se vždy namáhaly alespoň trochu jiné svaly. Nosítko

Správná poloha při kojeníkojici polstar

Dávejte si také pozor na polohu při kojení. Hlavně první dva týdny budete kojit poměrně hodně. Pomoci vám mohou porodní asistentky a nebo dobré rady ostatních maminek. Ty třeba doporučují kojící polštáře, které pomáhají předcházet bolesti zad. Mají tvar podkovy, kterou si okolo sebe během kojení jednoduše ovinete. Děťátko se na polštáři cítí pohodlně a vy také, protože necítíte tak velkou zátěž. Během kojení vleže můžete využít polštář ve tvaru L. Pomůže to lepšímu kontaktu dítěte s bradavkou a vám zabezpečí pohodlnější polohu krku a uvolněná záda. Mimochodem, kojící polštář se vyplatí zakoupit už během těhotenství. Záda zbaví bolesti, když si ho během spánku a boku vložíte mezi nohy.

Jak bojovat s bolestí zad? kojici podprsenka

  • Správná podprsenka. Snížit bolest zad můžete zvolením té správné kojící podprsenky. Nevěřily byste, jak je tento jednoduchý krok účinný.
  • Lehké cvičení. Ke snížení napětí vám může dopomoci jóga, masáž nebo fyzioterapie. Pokud vám to čas dovolí, vyzkoušejte poporodní cviky na záda.
  • Speciální péče. Na odbourání bolesti zad může být velmi účinná i akupunktura nebo osteopatická masáž, která se doporučuje jak v průběhu těhotenství, tak v poporodním období.