Novorozenci mají zázračné schopnosti - odhalíme vám je!

Novorozenci mají zázračné schopnosti - odhalíme vám je!>
Vědci dlouho zkoumali chování novorozených dětí a došli k závěru, že během prvních 90 minut po narození u nich můžeme pozorovat úžasné schopnosti, které se po této krátké chvíli ztratí. Samozřejmě podmínkou proto je, aby se dítě narodilo donošené přirozenou cestou a bez použití sedativ.

Ťapeme

Může to znít zvláštně, ale jedním z nejdůležitějších reflexů zdravého novorozence je „chůze“, kterou nacvičoval celou dobu v maminčině břiše. „Krůčků“ si můžete všimnout, když chytíte dítě za ručičky a uvedete ho do vzpřímené polohy – v tu chvíli začne střídavě zvedat nožičky a „chodit“. Ve skutečnosti se o chůzi samozřejmě nejedná, význam tohoto pohybu je jiný. Tímto způsobem se miminko, po přiložení na maminčino nahé tělo, začne odrážet nožičkama a plazit se po břiše k prsům. Zároveň tak masíruje mamince břicho a pomáhá vypuzovat placentu z dělohy. Celá fáze 90 minut po porodu je velmi intimní záležitostí a měla by být, co nejméně narušována. Usnadňuje přechod dítěte z dělohy na svět, stabilizuje jeho srdeční rytmus, tělesné teploty a dýchání.

Z očí do očí

Pokud je vše v pořádku a dítě může prvních 90 minut svého života strávit s matkou, jen ve velmi výjimečných případech ho uslyšíte plakat. Miminko je za těchto podmínek v tzv. klidné bdělosti. Má doširoka otevřené oči a téměř se nepohybuje. V tomto klidném stavu dokáže dítě vydržet hodinu a půl, je uvolněné a soustředěné a vyhledává pohled z očí do očí. Pro oba, matku i dítě, je to nezapomenutelný zážitek.

Mami, jsi to ty?

Je-li novorozenému miminku umožněno během prvních deseti až patnácti minut svého života pohlédnout mamince do očí, je schopné ji za čtyři hodiny rozeznat od obličejů ostatních žen. Krátce po porodu je také schopné rozeznat i hlas svých rodičů – hlas matky rozezná od hlasu cizích žen v 95 %, hlas otce v 80%. zazracne schopnosti novorzencu

Zlatá hodinka – připoutání

Položení čerstvě narozeného miminka na hruď maminky má obrovský význam pro navázání vzájemného citového vztahu. Díky němu se mohou „seznámit“, dítě se adaptuje a vznikne láska na první pohled, která se bude nadále rozvíjet. Jedná se o naprosto výjimečnou, mimořádnou a nesmírně křehkou, nepopsatelně intimní chvilku, kdy jsou matka a dítě spojeni tak, jak už nikdy nebudou. Maminka ani čerstvě narozené dítě nejsou vývojově připraveni na to, aby byli po devíti měsících strávených spolu rázem zbaveni vzájemného kontaktu. Navíc porod není náročný jen pro matku, ale i pro dítě, pro které představuje obrovský šok. Proto je jakýkoli zásah do „zlaté hodiny“ po porodu zbytečný (samozřejmě pokud se nejedná o život zachraňující zásah). Jen málo budoucích maminek to ví, ale máte možnost personál požádat, aby vám bylo tohle „připoutání“ umožněno. V České republice neexistuje žádný zákon, pravidlo ani předpis, který by nařizoval oddělení dítěte od matky za účelem jiného zásahu, než je záchrana života dítěte nebo maminky. Informujte se v porodnici ještě před porodem, a pokud vám to nebudou ochotni umožnit, poohlédněte se jinde.