Zavinování miminka - jaké jsou výhody a nevýhody?

Zavinování miminka - jaké jsou výhody a nevýhody?>
Zavinování je speciální technika zabalení miminka, kdy je miminko relativně pevně zafixováno v zavinovacím šátku nebo pleně. Děti ho obvykle milují, protože jim připomíná prostor u maminky v bříšku. Studie prokázaly, že především pro předčasně narozené děti, neklidné novorozence a plačtivá miminka je zavinování obzvlášť přínosné. Pojďme se podívat, od kdy můžete se zavinováním začít, jak miminko správně zavinout a jaké jsou výhody i nevýhody této techniky.

Od kdy?

73684-012914736845Miminka mohou být zavinována od prvního dne až cca pátého měsíce. V pátém měsíci dozrává nervový systém a díky tomu se Moorův reflex vytrácí - o něm si ještě povíme. Od této doby spí většina dětí výrazně klidněji. Zavinování by mělo být ukončováno v době, když se kojenci stávají více pohyblivými a začínají se otáčet na bříško. Doporučení - Aby nedošlo ke zbržďování přirozené touhy po pohybu, měla by být miminka zavinována jen na spaní a určitě ne za účelem zklidnění v době, kdy je dítě vzhůru. Děti, které usínají a spí zcela bez problémů se obvykle zavinovat nemusí. K zavinování se používají látkové plenky nebo tenké bavlněné dečky, kterými se dítě pevně ovine. Tato metoda ale vyžaduje trošku praxe a zručnosti a měla by vás ji naučit ideálně zkušená porodní asistentka. Výrazně snazší je zavinování do speciálních zavinovacích deček. To pak stačí pár hmatů a miminko je v mžiku pevně zavinuto v heboučké dečce na suchý zip.       .

Jak dítě správně zavinout?

Napoprvé bude potřeba troška přemáhání, aby se vám povedlo vaše miminko zavinout tak, aby se skutečně nemohlo pohybovat. Mnoho rodičů přitom dělá typickou začátečnickou chybu, a to že miminko zavinou příliš lehce. Důsledkem je pak to, že se dítě během krátké chvilky vykope ven a nespí. Aby nedocházelo k bezděčným záškubům končetin a dítě mohlo klidně spát, musí být miminko opravdu pevně zavinuté. K tomu se nejlépe hodí bavlněná plenka nebo dečka o rozměrech 80 x 80 cm.
  • 37_Pucken_grossDečku rozložíme na přebalovacím stole do tvaru diamantu.
  • Horní cíp vložíme dolů.
  • Miminko nyní položíme tak, že jeho krk leží v místě, kde je dečka přeložená.
  • Dále dbáme na to, aby byly ručičky dítěte položeny podél těla.
  • Pravou stranu dečky přeložíme přes miminko a na levé straně těla podsuneme pod zádíčka, čímž se zafixuje.
  • V tento moment ohneme spodní cíp dečky nahoru (asi do úrovně hrudi dítěte).
  • Na závěr položíme levou stranu dečky přes tělíčko dítěte a zastrčíme ji pod jeho záda.
Na začátku je velmi dobré, poprosit o pomoc zkušenou porodní asistentku. Ona by vám měla ukázat, jak zavinovačku nebo dečku správně použít. Rada: Zavinování je výrazně snadnější, když použijete speciální zavinovací dečku, která se dá pořídit v mnoha krásných provedeních. Pak je zavinování hračka –  stačí pár hmatů a dítě je rychle a pevně zavinuté. U těchto zavinovaček se počítá i s tím, že bude potřeba je použít i mimo domov, a tak jsou uzpůsobeny tak, aby pasovaly i do dětských autosedaček. Takto útulně zavinuté se bude vaše miminko cítit jako v bavlnce. Některé zavinovačky jsou vybaveny dokonce kapucí. Zavinovacky

Výhody a nevýhody zavinování

Pokud používáte správnou techniku, má zavinování pro miminko řadu výhod. Napomáhá tomu, aby dítě klidně, spokojeně a déle spalo. Výzkumy ukázaly, že velmi neklidné děti po zavinutí méně pláčou, snadněji se uklidní a k tomu se snižuje i riziko náhlého úmrtí, neboť se takto nemohou přetočit na břicho. Díky těsnému zavinutí je kojenec uchráněn před projevy Moorova reflexu, který je přibližně do 5. měsíce života příčinou prudkých a bezděčných záškubů. Díky tomu, že jsou v zavinovačce ručičky dítěte těsně přitisknuté k tělu, jsou projevy tohoto reflexu omezeny a dítě může nerušeně spát. Krom toho zavinutí dává miminku pocit bezpečí, na které je zvyklé z těsného prostředí maminčina bříška. Přesto ale existují i lékaři, kteří zavinování kritizují. Uvádějí, že pokud je dítě příliš pevně zavinuto, může dojít k zaškrcení nervů. Také se může zvýšit riziko dysplasie kyčlí a nebo vadného postavení kyčelního kloubu. Odborníci také zmiňují, že dítě může mít kvůli těsnému zavinutí problém s dýcháním a proto může křičet. Rodiče by proto měli na své dítě pořád dohlížet a průběžně kontrolovat, jestli není příliš zpocené. V začátcích by se měli rodiče obrátit na zkušenou porodní asistentku, která jim ukáže, jak správně zavinovat, aby dítě nebylo zavinuté málo, ale ani příliš pevně.

74951773Kdy nezavinovat?

Zní to lákavě, že když je dítě správně zavinuté, tak lépe spí, ale přesto tato technika není vhodná pro každé dítě. I zavinování má své výjimky. Nezavinujeme kojence, kteří mají dysplazii kyčelního kloubu a musí používat speciální pomůcky. Také dítě s horečkou a vysokou teplotou nezavinujeme, abychom dítě nepřehřáli.

Shrnutí:

  • Dítě zavinujeme pevně do bavlněné deky.
  • Díky pevnému zavinutí se tlumí projevy Moorova reflexu.
  • Děti díky tomu klidněji spí a méně pláčou.
  • Důsledky špatného zavinování: přiškrcení nervů, riziko nesprávného postavení kyčelního kloubu.
  • Zavinování do dečky vyžaduje trošku nácviku.
  • Se speciální zavinovací dečkou je zavinování výrazně jednodušší.