Začněte s vymýšelním pohádek - děti to ocení! Jak na to?

Začněte s vymýšelním pohádek - děti to ocení! Jak na to?>
Chcete svému děťátku začít vyprávět vlastní pohádky, ale nevíte jak začít a o čem povídat? Právě proto jsme dali dohromady 8 tipů, které vám v začátcích pomohou! Za chvíli z vás bude přeborník na pohádky! 

8 tipů, jak se stát skvělým vypravěčem

1. Vyberte si objekt zájmu - sami své dítě znáte nejlépe a tak víte, jestli miluje letadla, lodičky, traktory, kočky, princezny,... první příběhy vymyslete právě o nich. Oblíbená věc dítě ihned upoutá! Tip - když jsem byla malá já, můj táta si vymyslel postavu pejska Fíka, protože věděl, že mám pejsky nejraději. Od té doby jsem se každý večer těšila na novou "fíkovku". Novou postavu už nikdy vymýšlet nemusel :-)  2. Rychlovka - nemusíte vymýšlet hodinové příběhy s velkým množstvím různých zvratů a postav. Dítě by stejně neudrželo pozornost. Stačí se držet základní struktury - úvod, problém, řešení. Nebojte se příběhy opakovat, dětem občas nevadí poslouchat stejné vyprávění znovu. 3. Vaše oblíbené pohádky - pamatujete si ještě na své dětsví? I vy jste určitě měli oblíbené pohádky. Inspirujte se a podělte se o tyto příběhy s vašimi nejmenšími. Třeba je také zaujmou. 4. Morální poučení - pohádka vám může i pomoci! Všimli jste si například, že se vaše děťátko nechce dělit o hračky, nebo má jinou neřest? Zkuste to zapojit do pohádky. Vyprávějte, vytvořte si postavy, které mají podobné vlastnosti a a vysvětlete na nich správné chování. 5. Nevyprávějte sami - slyšelo už vaše děťátko pohádku několikrát? Zapojte ho do vyprávění příběhu! Může vám také pomáhat s vývojem příběhu a samo přispět k tomu, jak děj skončí. Dáte tak prostor jeho fantazii. 6. Zážitky z dětství - inspirujte se vlastními zážitky. Děti začnou vnímat, že i vy, rodiče, jste jednou byli dětmi - stejně jako ony. Navíc skutečné příběhy jsou vždy o něco lepší než ty vymyšlené. Nemyslíte?  7. Výtvory jako inspirace - nakreslilo vaše dítě něco zajímavého? Nebo má oblíbený obrázek? I to vám může pomoci. Umělecké dílo přetransformujte do pohádky či příběhu. Můžete požádat i malého posluchače, aby vám vysvětlil, co se v obrázku odehrává. Navíc mu ukážete, že mají jeho obrázky skutečný smysl. 8. Nemusíte vyprávět jen na dobrou noc - vytvořte si show, oblečte kostýmy, přidejte k tomu zábavný hlas a zapojte svou druhou polovičku. O zábavu bude najednou postaráno.

Nejde vám to?

Pokud vám ani předchozí tipy nepomohly a jste na tom s vymýšlením stále bledě, nevadí. Zachrání vás knihy. Najdete v nich všechno. Dětem se navíc budou líbit i barevné obrázky, které knížky mívají. Nezapomeňte, že nejdůležitější je ta chvíle, kterou svým dětem věnujete. Přejeme vám spoustu příjemných chvil při povídání pohádek!