Začínáme s kojením - jak na to?

Začínáme s kojením - jak na to?>

Příchod nového miminka je vzrušující, ale také náročné období, které vás postaví před mnoho rozhodnutí. Jedním z nich je volba způsobu, jakým chcete své dítě krmit. Podle odborníků je mateřské mléko bezpochyby nejlepší. Ale stejně jako každou novou činnost se i novopečená maminka musí naučit a nacvičit, jak správně kojit.

Některé maminky mají to štěstí, že jim kojení "funguje" přirozeně hned od začátku. Mnohým to však tak snadno nejde a může jim to připadat složité. Téměř žádná novopečená maminka se necítí jistá hned na začátku. Většině maminek trvá zhruba jeden až dva týdny, než překonají počáteční překážky a vytvoří si návod, jak správně kojit novorozence.

Dítě po porodu

Pokud je vaše novorozeně zdravé, má již samo vyvinuté reflexy vedoucí ke správnému kojení. Když vaše dítě začne poprvé vyhledávat potravu, spustí se jeho instinktivní chování. Tyto instinkty jsou stimulovány především kontaktem kůže na kůži, a proto je dobré jej provádět co nejdříve po narození. Obvykle již během první hodiny nebo dvou začne dítě vyhledávat prs a krmit se. Pokud vám to zdravotní stav dovolí, najděte si dostatek času, abyste si s miminkem v klidu sedli a začali se co nejdříve seznamovat. Počkejte, až vám začne dávat signály, že je připraveno se krmit.

Vaše prsa mají správné množství mléka, které vaše dítě zpočátku potřebuje. Přísun mléka po porodu začíná mlezivem a obsahuje látky, které posilují imunitu novorozence. Pomůže mu stabilizovat hladinu cukru v krvi a chránit jeho střeva.

Výhody kojení

Kojení je pro dítě nejvyváženější a nejpřirozenější formou stravy. Poskytuje mu všechny potřebné živiny ve správném poměru a je pro dítě velmi snadno stravitelné. Při kojení vaše tělo automaticky přizpůsobuje množství mléka aktuálním potřebám dítěte.

Kojení také podporuje dobrý zdravotní stav vašeho dítěte. V prvních měsících mu poskytuje dávku protilátek od vás, a tím ho chrání před infekčními chorobami. Pomáhá také snižovat riziko vzniku alergií.

Je pohodlné, vždy připravené a pro maminku ekonomicky výhodné. Vědecké studie navíc prokázaly, že kojení přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny prsu. Pokud máte možnost, je pro vás oba kojení tou nejpřínosnější a nejzdravější volbou.

Začněte kojit: přikládání k prsu

V současné době se doporučuje, abyste v prvních měsících kojila podle potřeb svého dítěte, tedy kdykoli si o kojení řekne. Držte dítě ve své blízkosti, zejména v prvních dnech po narození. Tak budete moci okamžitě reagovat na jeho signály nebo povzbudit ospalé dítě k častějšímu kojení.

Synchronizace mezi vámi a dítětem může trvat týden nebo dva. Pokud během této doby zaznamenáte mravenčení v prsou nebo náhlý únik mléka, nabídněte svému miminku možnost najíst se. Možná toho využije. V prvních několika měsících noste vložku do podprsenky pro případ nečekaného úniku mateřského mléka.

Jak často kojit novorozence?

Doba krmení miminka může být zpočátku velmi individuální. Jsou děti, které se chtějí kojit neustále, ale jsou i děti, které mají hlad nepravidelně. Většina miminek je s přibývajícím věkem hladovější. Zvládnou 8 až 12 krmení za 24 hodin.

Časem se kojení určitě ustálí a vy najdete režim v krmení, který bude vyhovovat vám oběma. Nemůžete udělat chybu ani miminko překrmit, takže se uklidněte a užívejte si tento jedinečný společný čas s vaším miminkem.

Časté noční buzení a kojení je známkou prvních týdnů. Miminko potřebuje dostatek mléka i v noci. Později se jeho režim upraví a vy budete mít zase o něco více spánku.

Žaludek miminka je po narození velmi malý (asi jako kulička) a pojme pouze jednu nebo dvě lžičky mléka - množství, které vaše prsa vytvoří pro každé krmení. Po několika dnech, kdy se tok mléka plně rozběhne, se zvětší asi na velikost pingpongového míčku. Týdenní dítě ho bude mít velké asi jako vajíčko a při každém krmení se vám v prsou vytvoří přibližně 50 ml mléka (10 čajových lžiček).

Jak správně kojit novorozence?

Správná technika přikládání k prsu zajistí, že kojení nebude bolestivé a dítě bude přijímat dostatečné množství mateřského mléka.

Přiložení k prsu

1. Ujistěte se, že tělo dítěte je otočeno směrem k vám, ústa dítěte směřují k vaší bradavce a téměř se dotýkají prsu. Držte tělo dítěte těsně u sebe, v pravém úhlu k vašemu tělu. Prs držte čtyřmi prsty dole a palcem nahoře.

Přiložení k prsu 2

2. Pro stimulaci se dotkněte úst, rtů a brady miminka vaší bradavkou. Konec nosu miminka by měl být proti vaší bradavce.  

břísko miminka

3. Hlava vašeho miminka se přirozeně nakloní zpět a miminko doširoka otevře pusinku. V tu chvíli přiložte pusinku rychle k prsu. Pozor - miminko nikdy nezkoušejte přiložit s pusinkou jen částečně otevřenou. To může vést k problémům, jako jsou bolavé bradavky, špatné vyprazdňování prsu nebo nedostatek mléka.  Bradavku nasměrujte na horní část pusinky, spodní ret je dále od středu. Pusinka by měla pokrýt bradavku a většinu dvorce. Pokud tomu tak není, přerušte kojení prstem a zkuste najít správnou pozici a miminko znovu přiložit.

Přiložení k prsu 4

4. Miminko přikládejte k prsu celým tělem, ne pouze hlavičkou. Nenaklánějte se k němu. Pokud je miminko správně přiložené, nebude to jeho dýchání zabraňovat. Pokud budete mačkat prs abyste jej uvolnila pro dýchání miminka, může to vést k problémům. Po přiložení začne vaše miminko rychle sát, čímž se spustí tok mléka. Jakmile začne mléko téct, sání se zpomalí. Nenuťte miminko pít, pokud vyloženě nechce. Přikládání k prsu potřebuje trénink. Pokud by se vám však nedařilo delší dobu, vyhledejte lékaře, porodní asistentku nebo laktační poradkyni.  Dalším krokem je zvolit správnou polohu při kojení.

10 základních rad

  • Pokuste se v první den trávit co nejvíce času s miminkem v kontaktu kůže na kůži, ale i později, zejména když se kojení ukáže složitější.
  • Najděte si pohodlnou polohu předtím, než začnete kojit. Vyberte si pohodlné místo a nezapomeňte se najíst. Zajistěte si dostatečný příjem tekutin.
  • Soukromí je důležité. Je správné, když budete k návštěvám v porodnici striktní. Sestřičky požádejte, aby počkaly s procedurami, když začne miminko ukazovat, že je připraveno na krmení.
  • Sezení v posteli může být komplikované, pokud potřebujete používat ruce a ramena na to, abyste umístila miminko do správné polohy. Sezení v křesle může být snadnější.
  • Zaujměte polohu s miminkem v náručí nebo jej položte na polštář před vámi. Poloha v náručí křížem může být užitečná, pokud je přisátí složité. Pamatujte, použijte ruku z té strany, ze které kojíte, jako oporu pro prs, ze kterého kojíte, a opačnou ruku jako oporu pro krk a ramena miminka. Bradavkou se dotkněte horního rtu/nosu miminka a přiložte jej k prsu, nejprve bradou, dokud neotevře ústa (počkejte, dokud neotevře ústa skutečně doširoka).
  • Abyste povzbudila miminko, zkuste jemně vymáčknout pár kapek mleziva na konec bradavky, což pomůže miminku ho ucítit a olíznout.
  • Pokud se vaše miminko nepřisálo, nechte ho na Vás zdřímnout, v kontaktu kůže na kůži a zkuste to znovu, když se probudí. Mějte miminko u prsu a čekejte na náznaky, že se chce krmit.
  • Pokud se miminko přisát neumí, poraďte se s odborníky. Můžete začít s odsáváním mléka s odsávačkou nebo ručně.
  • Mlezivo můžete podávat miminku pomocí lžičky, pohárku nebo stříkačky (s odbornou pomocí), ale poraďte se s vaší porodní asistentkou.
  • Někdy může být užitečné požádat o další pomoc specializovanou laktační poradkyni nebo kontaktovat poradny kojení. Také se můžete zeptat, zda má nemocnice odbornou poradkyni pro výživu, která by k vám mohla přijít.

Překážky kojení

Problémy s 1. kojením mohou nastat, pokud jste během porodu ztratila hodně krve nebo se vám v děloze udržela placenta. V takovém případě buďte trpělivější a věřte, že se kojení brzy pěkně rozběhne.

Mnoha potížím s kojením se můžete vyhnout, pokud se co nejdříve naučíte správnou polohu při kojení. Existuje jich několik a záleží jen na vás a vašem miminku, která vám bude nejlépe vyhovovat. Pokud máte nějaké pochybnosti, zeptejte se zkušených sester v porodnici, které vám mohou dát několik užitečných rad. Další možností je získat zkušenosti od kamarádek nebo využít služeb laktačních poradkyň, které mohou se správnou polohou také pomoci.

Kojení může znepříjemnit také poranění bradavek. Abyste jim předešla, použijte od prvního kojení ochranný krém na bradavky, například na bázi přírodního lanolinu. Chrániče bradavek mohou v některých případech také pomoci.

Pomůcky pro maminky při kojení

Maminky se často obávají nedostatku mléka, zejména v prvních týdnech kojení. Klíčem je zachovat klid a přikládat dítě k prsu často. Snažte se trávit co nejvíce času v přímém kontaktu s miminkem, hodně odpočívejte, pijte a jezte vyváženou stravu.

Věděli jste, že?

  • Novorozenci v tomto období stráví krmením v průměru 187 minut denně.
  • Vaše děťátko získá z vašeho mateřského mléka během 1. týdne až 5 milionů kmenových buněk.
  • Děťátko by díky vašemu chutnému a výživnému mlíčku mělo v průběhu 1. měsíce přibírat 110 - 200 gramů každý týden.

Umělé kojenecké mléko

Pokud jste vyzkoušeli vše a kojení stále není možné, nezoufejte. Není to důvod cítit se beznadějně nebo nervózně. Nejdůležitější je, aby vaše dítě bylo dostatečně vyživováno a dostávalo potřebné živiny pro správný růst. Pokud to nelze zaručit mateřským mlékem, vyberte kvalitní kojenecké mléko přizpůsobené věku a zdravotnímu stavu vašeho dítěte. S výběrem vám může poradit i váš pediatr.