Začalo se vaše zlatíčko počurávat? Možná víme proč!

Začalo se vaše zlatíčko počurávat? Možná víme proč!>
Už to vypadalo, že máte období plínek definitivně za sebou a najednou začne počet nehod za den přibývat. Dítě nestíhá dobíhat na záchod a je jedno, jestli si zrovna hraje, sleduje pohádky nebo si maluje. Čím to může být? Buďte v klidu. Je to naprosto běžné a nejde o žádné nachlazení nebo poruchu. Snažte se udržet nervy na uzdě a dítěti nenadávejte. Vždyť vy víte, že si umí říct, když potřebuje na záchod, ale že je schopné si doběhnout i samo. Tak proč se zase počuralo? Příčina může být úplně jednoduchá. shutterstock_95299348

Bojí se, že přijde konec

Dítě ve svém raném věku ještě nechápe, že když si dojde na záchod, tak hra může poté zase pokračovat, pohádka půjde stále a obrázek nezmizí. Odchod pro něj znamená, že to co ho baví úplně skončí. Pokud chcete množství nehod snížit, vyzkoušejte naše tipy, jak na to:
  • Vidíte, že dítě nervózně popochází, tiskne nožičky křečovitě k sobě nebo vám připadá podezřele neklidné? Jemně a v klidu, aby se neleklo, se ho zeptejte, jestli nepotřebuje čurat a případně ho rovnou odveďte.
  • Jakmile vykoná potřebu, umyjte mu ručičky a vezměte ho zpátky k rozehrané hře, k pohádce nebo k čemukoli, čemu se věnovalo před odchodem na záchod. Je to důležité proto, aby vidělo, že se nemusí bát odejít.
  • Když už k nehodě dojde, nekřičte, netrestejte a nenadávejte. Stejně by to k ničemu nevedlo a věřte, že příště by se situace opakovala. Naopak, dejte dítěti najevo, že rozumíte tomu, proč nechtělo odejít za záchod. Zároveň ho ale ujistěte, že když odejde včas, tak jak má, může se zase ke hře vrátit.