Výlet s malými dětmi? Vsaďte na jistotu - Zell am See

Výlet s malými dětmi? Vsaďte na jistotu - Zell am See>
Rakousko a rodinná dovolená? To je sázka téměř na jistotu. V Rakousku totiž dokázali skvěle propojit zábavu jak pro rodiče, tak pro děti (protože tak nějak vytušili, že rodiče se chtějí o dovolené taky bavit), to vše v nádherné přírodě.  K tomu baby friendly hotely či penziony, kde se na vás nebudou škaredit, když po vás zůstane zapatlaný ubrus. Lokalita Zell am See je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací Rakouska. Nabízí množství vyžití jak v zimě, tak v létě a je vyhledávaným místem dovolených rodin s dětmi. S dvouapůlletým synem jsme ji navštívili během letní sezony 2016 a zde je několik tipů na výlety (všechny výlety jsme absolvovali bez kočárku).

Město Zell am See

Malebné město Zell am See leží u Zellského jezera, které nabízí množství sportovního a volnočasového vyžití (plavání, lodičky, windsurfing apod.). Díky čerstvému vzduchu a čisté vodě je město označováno jako „klimatické lázně“ a určitě stojí minimálně za procházku.

Zoo a zábavný park Ferleiten pod Grosscloknerem

Ideální pro výlet s dětmi. Malá zoo leží vedle stanice mýtného na Grossclokner zhruba 20 kilometrů od města Zell am See. Na 15 hektarech je více než 200 zvířat pocházejících z Alp. Prohlídka zoo zabere asi hodinu a půl, všechny cesty jsou zpevněné a vhodné i pro kočárky. Součástí je také zábavný park. Dospělí platí vstupné 8 euro, děti od 4-14 let 3,50 euro. Zoo je otevřena denně od května do začátku listopadu od 8:00 ráno do soumraku.

Grossglocknerská vysokohorská silnice

Po prohlídce zoo ve Ferleitenu je možné se vydat autem na jednu z nejkrásnějších panoramatických cest na světě. Otevírá se vždy přibližně na půl roku a je zpoplatněna (za osobní auto kolem 35 euro). Její délka je zhruba 48 kilometrů a nabízí několik odpočívadel s výhledy na národní park Vysoké Taury a panoramatické pohledy na alpské vrcholy.

Vysokohorské přehrady Wasserfallboden a Mooserboden

Vskutku impozantní a nádherná podívaná, která určitě stojí za výlet. Přehrady se nachází nedaleko města Kaprun, asi 17 kilometrů od města Zell am See. Cesta k přehradám začíná u parkoviště Kesselfall na konci silnice z Kaprunu, kde je nutné na parkovišti nechat auto. V informacích u hotelu Kesselfall Alpenhaus se zakupují lístky, dospělý zaplatí 21 euro, děti do pěti let mají vstup zdarma. Cesta k přehradám trvá zhruba třičtvrtě hodiny, postupně vystřídáte autobus, otevřený výtah (což je zážitek sám o sobě) a znovu autobus. Na konci vás čeká nádherná scenérie Vysokých Taur s možností podniknout túry po značených turistických trasách podél vodní nádrže Mooserboden. Neopakovatelná je i samotná procházka po přehradních zdech tohoto díla. Návštěvníci si mohou zaplatiti také komentovanou prohlídku, u nádrže je i restaurace a toalety.

Krimmelské vodopády

Leží zhruba 50 kilometrů od města Zell am See v národním parku Vysoké Taury u obce Krimml. Se svými 380 metry se řadí mezi největší v Evropě. Patří mezi velmi oblíbené turistické cíle, proto je nutné počítat s větší koncentrací lidí. Podél vodopádu vede zpevněná turistická stezka o délce 4 kilometry s mnoha zastávkami a krásnými výhledy na vodopád.  Na začátku trasy a přibližně v druhé třetině je možné se občerstvit v restauraci. Vstupné za dospělého je tři eura.

Údolí Talschluss

Leží v lyžařské oblasti Saalbach Hinterglemm, zhruba 21 kilometrů od města Zell am See. Kouzelné údolí nabízí spoustu zábavy jak pro dospělé, tak pro děti. Auto je nutné nechat na odstavném parkovišti u autobusové otočky v Lengau, odkud jezdí v pravidelných intervalech výletní vláček (asi 2 kilometry). Oboustranná jízda stojí 6 euro za osobu, dětí starší 7 let zaplatí 4 eura. V údolí je lanové centrum pro dospělé, visutý 200 metrů dlouhý most, který překlenuje údolí ve výšce 42 metrů (Alpský Golden Gate) a pokračuje ve stezku v korunách stromů. Pro děti je na Čertově řece vodní zábavní park s různými stavidýlky, mlýnským kolem, brouzdalištěm apod. V salaši Lindlingalm je pak možné okusit nějakou tu místní specialitu.

Zoo Salzburg

Zoo Salzburg nabízí spojení zoologické zahrady s nádhernými výhledy na Alpy. Navštívili jsme ho na zpáteční cestě do Čech (Salzburg leží asi 80 km od Zell am See). V zoo chovají na přibližně 14 hektarech asi 140 druhů zvířat (mezi nimi i velké savce jako lvy, medvědy, nosorožce) a otevřeno mají každý den od 9:00. Dospělí platí 11,5 euro, děti od 4–14 platí 5 euro.  

Tipy:

Na rakouských dálnicích je nutné mít dálniční známku, zakoupit se dá na českých příhraničních benzínových pumpách. Vyrazili jste na výlet do Zell am See? Podělte se o vaše zkušenosti do komentářů.