Vychovávejme své dítě aktivně, věnujme mu přítomný okamžik

Vychovávejme své dítě aktivně, věnujme mu přítomný okamžik>
17. května se v pražském kině Lucerna koná celodenní konference pro aktivní rodiče, pedagogické pracovníky a další zájemce o problematiku rozvoje dětí . Stejně jako v loňském roce, kdy konference přilákala pozornost 167 účastníků a téměř dvacítky odborných řečníků, bude i letos věnována aktivnímu rozvoji předškolních dětí. I letos přivítá řadu odborníků z Čech i zahraničí. Konferenci zahájí šéf České asociace pro aktivní rozvoj (CAPARD) Martin Chalupský a naváže na něj herečka Jana Bernášková (zdravý přístup a selský rozum v rodině ).

Plošně se zhoršil rozvoj předškolních dětí

Poté bude následovat DUEL Mudr. Zuzany Ludvíkové a  Mgr. Ivany Vlkové na téma aktivní verus pasivní rozvoj a jeho dopad. Paní doktorka Ludvíková na praktických příkladech ukáže, jak se rozvíjí jednotlivá centra v dětském mozku a jak je ovlivňuje pasivní versus aktivní příjem informací. Mgr. Ivana Vlková naváže praktickými příklady, jaké má aktivní versus pasivní učení se dopad na děti předškolního věku a co si poté děti odnášejí do věku školního. Za posledních pět let se plošně zhoršil rozvoj dětí v řadě oblastí - hrubá, jemná motorika, sebeobsluha, řeč, schopnost převyprávět zážitky a další  a konference ukáže, jak tomu předcházet. Všechno začíná u rodičů. Konference je zaměřená na to, aby ukázala rodičům a všem, kteří se o rozvoj dětí zajímají, jak s dětmi pracovat, co dělat, jak být aktivně spolu. 

Patty Hannan - zahraniční osobnost na konferenci

Zajímavou osobností je i Patty Hannan z USA, zakladatelka projektu pro nejmenší - Play Wisely. Hovořit bude o nových poznatcích pro rozvoj dětí na základě vědeckých i akademických výzkumů.

Křest pracovního sešitu Vizuomotorika v praxi

Mgr. Ivana Vlková pracuje jako speciální pedagog s více než stovkou dětí, kterým pomáhá "dohnat" dovednosti, které by jim ve školních lavicích chyběli. Patří mezi ně rozvoj hrubé i jemné motoriky, podpora fantazie, vyprávění příběhů a také vizuomotorika, pro kterou Ivana Vlková vytvořila pracovní sešit, který bude na konferenci pokřtěn a bude zde také k prodeji.

Dva muži na konferenci  aneb najděte si svého marťana

Na konferenci potkáte hned dva muže, tedy v přednášejících. Je jím jeden ze zakladatelů Capardu Martin Chalupský a také PhDr. Marek Herman (autor knihy Najděte si svého marťana). Marek Herman bude ve své přednášce hovořit o mostu důvěry, o tom, proč je máma a táta nepostradatelná (diamanty našeho života!) a co je to tzv. "přírodní kříž"?  Je dítě Popelnicí rodiny? A existuje vůbec něco takového jako tajemství dobré výchovy? Neboli - jak se to dělá a kdy se to dělá, aby nám doma bylo dobře?

Rozvoj motoriky od narození

Eva Kiedroňová (autorka známé knihy Něžná náruč rodičů) a Mudr. Věra Kleplové vám ve svých přednáškách prakticky předvedou proč a jak rozvíjet přirozeně nejen pohybový potenciál dětí. Těste se na praktické cviky "na doma".

Šťastný rodič, šťastné dítě, šťastný člověk

Druhá část konference je zaměřená na emoční rozvoj ve smyslu - šťastný rodič x šťastné dítě x šťastný člověk. O emoční inteligenci se dnes hodně mluví, ale málo se koná. Konference opět ukáže, jak na to. Všechno začíná u rodičů. Těšit se můžete na Mgr. Lucii Königovou, Mgr. Evu Katrušákovou a Mgr. Ivanu Procházkovou. Chybět nebude ani význam laskajících doteků v podobě přednášky o masážích od Bc. Marcely Mikešové (nezapomínejte! nedostatek něžnosti je pro dítě zákeřnější než hlad).  Kompletní program a přednášející najdete na stránkách asociace www.capard.org.

PROGRAM  

Úvod: Martin Chalupský a Jana Bernášková 09:15 - 09:45, MUDr. Zuzana Ludvíková, Mgr. Ivana Vlková, DUEL Vychovávejme své dítě aktivně, věnujme mu přítomný okamžik 09:45 - 10:15, Patty  Hannan, Your Child's Amazing Brain 10:25 - 11:10, Eva Kiedroňová, Jak nejlépe rozvíjet potenciál dítěte ihned od narození 11:10 - 11:55, MUDr.Věra Kleplová, Cvičíme doma - jak použít předměty v domácnosti ke cvičení a radosti dětí 13:30 - 14:00, PhDr.Marek Herman „Most důvěry a Přírodní kříž“ 14:00 - 14:30, Mgr. Lucie Königová, (Ne)gramotný rodič – Jak uspět jako rodič.
 Rozvoj potenciálu dítěte začíná rozvojem potenciálu rodiče. Začít je potřeba u sebe.  14:30 - 15:00, Mgr.Eva Katrušáková, Čtení dětem jako základ moudré výchovy v rodině 15:20 - 15:50, Mgr. Ivana Procházková, Emočně inteligentní dítě? 15:50 - 16:20, Mgr. Hana Krejsová, Emoční inteligencí k psychickému zdraví 16:20 - 16:50, Bc. Marcela Mikešová, Význam doteku a masáží u dětí do věku 9 let Na závěr je plánována diskuse.

Hlídací, kojící a přebalovací koutek

Během celého dne je zajištěno hlídání pro děti - dětský/kojící/přebalovací koutek a spoustu podnětných hraček pro vás připravují pilné včelky z portálu promaminky.cz. Pokud chcete hlídání svých dětí, nezapomeňte to uvést při registraci. Vstupné (celodenní): 550 Kč Vstupné pro členy CAPARD: 350 Kč Vstupné pro studenty (100 Kč)