Vybudujte dítěti pevnou imunitu

Vybudujte dítěti pevnou imunitu>
Kdo by se nepřál mít doma zdravé dítě se silnou imunitou? Jenže jak toho docílit? Máme pro vás pár tipů, jak v dnešní době, která choulostivosti na nemoci přímo nahrává, posílit křehkou dětskou imunitu již od jeho prvních dní života. Vymoženosti dnešní moderní doby vyvíjejícímu se imunitnímu systému dítěte příliš neprospívají. Klimatizované prostory obchodů, mnohdy nepřiměřená až sterilní čistota, neustálý kontakt s elektronikou (jako je televize, rádia, počítače, mobily), stále přibývající smog, příliš nepřirozeného jasného světla nebo všudypřítomný stres z tempa dnešního života. Aby dítě v prvních měsících a letech života všechno zvládlo, je nutné budovat cíleně jeho obranyschopnost. A my vám poradíme, jak na to!

1. Vyvážená a bohatá strava

Protože střeva představují základní orgán naší imunity, je třeba dítěti nabízet takové potraviny, které pro něho budou prospěšné. nutrilon kojenecké mlékoPo období výlučného kojení, které je základním kamenem pro budování imunity, je vhodné zařadit do stravy postupně speciální mléka pro batolata a kaše s obsahem prebiotik (oligosacharidů GOS / FOS), tedy látek podporujících správné fungování střevní mikroflóry. Rozvoj schopností pozitivně ovlivňují LCP mastné kyseliny. Nacházejí se jednak v pokračovacích kojeneckých mlékách, ale rovněž v rybách a ořeších. Pestrý jídelníček, bohatý také na bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, správný poměr cukrů, tuků a bílkovin lze skutečně dosáhnout jednoduše pestrou stravou, na kterou je třeba dítě zvykat už odmalička.

2. Otužování a pohyb v přírodě

Každodenní pobyt na čerstvém vzduchu, v čistém, nekuřáckém a nepřetápěném domácím prostředí s častým větráním všech místností bez ohledu na roční období… Zároveň je třeba dbát na přiměřené oblékání a vhodnou teplotu vody při mytí. V ordinacích pediatrů nebo v obchodech můžete často vidět děti příliš „nabalené“ a zpocené. Vlhké oblečení na ně venku přímo schne, což může způsobit nachlazení.

3. Spánková režim

Potřeby spánku jsou u každého dítěte individuální, ale mělo by být schopné vnímat od časného dětství rozdíl mezi denní - aktivní částí a noční - odpočinkovou částí dne. Je důležité zavést dítěti od raného dětství režim dne, pravidelnost.

4. Klidné domácí prostředí

Přirozené domácí prostředí by nemělo být příliš hlučné, ale naopak příjemné, v jemných pastelových barvách, které nedráždí, ale naopak spíše uklidňují. Nejdůležitější je, aby se rodiče dokázali za všech okolností ovládat a dohodnout, aby se nehádali (anebo alespoň ne před dítětem), nevyvolávali zbytečně stresové situace a dusnou atmosféru, která negativně ovlivňuje psychiku dítěte. Rodiče musí dodržovat režim a být jednotní v požadavcích, příkazech, zákazech a úlevách pro dítě.

5. Rozvoj poznávacích schopností

778233-3155287782334Bystré, tvořivé a zvídavé dítě je v psychické pohodě a taková pohoda je důležitá pro jeho spokojený život a vývoj. Start tvůrčího intelektu dítěte mohou rozjet rodiče interaktivními hrami, ale stejně i stravou, jak už jsme uvedli. Najděte si čas trávit chvíle s dítětem aktivně. Hrajte hry jako je pexeso, jednoduché poznávací hry, čtěte a zpívejte. Vyprávějte si a učte dítě poznávat věci kolem sebe. Mnohdy stačí velmi málo! Nechte ho pozorovat z poza okna auta, popeláře a autobusy. Povídejte si o tom, kam asi jedou a co dělají… Stejně tak vás může pozorovat při vaření nebo jiné činnosti.