Vybíráme jméno pro miminko - jak na to?

Vybíráme jméno pro miminko - jak na to?>
"Už máte vybrané jméno?" Pokud jste právě těhotná, tak tohle je pravděpodobně ta nejčastější otázka, kterou v posledních týdnech či měsících od lidí ze svého okolí slyšíte. Pojďme si to říci narovinu, vybrat jméno pro dítě je dost důležité rozhodnutí, protože námi vybrané jméno bude dítě nosit po celý život. A ať se nám to líbí nebo ne i jméno ovlivňuje to, jak nás ostatní vnímají. A protože i já si tímto procesem výběru jména pro miminko zrovna procházím, v dnešním článku jsem pro vás připravila takové malé zamyšlení i pár tipů na to, jak si ten výběr trochu zjednodušit. Začněte tím, že si ujasníte odpovědi na následující otázky.

Budete chtít pokračovat v rodinné tradici?

Jestli plánujete pojmenovat syna po manželovi či dědečkovi nebo dceru pro prababičce, pak máte výběr jednoduchý a článek již nemusíte dál číst. Je ale možné, že stejně jako já patříte k té skupině lidí, kteří si myslí, že dítě má mít své vlastní jméno a pak si musíte těch otázek zodpovědět o něco víc. Z mého pohledu je nejdůležitější, shodnout se na výběru jména s manželem/partnerem, případně alespoň udělat takový kompromis, abyste z výsledného jména měli oba dobrý pocit, protože vy jste rodiče a jedině na vašem rozhodnutí záleží.

Líbí se vám tradiční česká nebo spíše mezinárodní nebo neobvyklá jméno?

Ujasněte si, jestli se vám líbí spíše tradiční česká jména nebo mezinárodní či neobvyklá jména. Pokud například žijete v zahraničí, je dobré se vyhnout jménům typu Bedřich či Štěpánka, která budou pro vaše okolí těžko vyslovitelná, o psané formě ani nemluvím. V případě, že se vám líbí neobvyklá jména, zkuste si zase představit, co na váš výběr jednou řekne třeba patnáctiletá Esmeralda nebo Zubejda. Pokud chcete vybírat z populárních jmen, pomoci vám může žebříček TOP dívčích a chlapeckých jmen v České republice, který vydává Český statistický úřad.

Jaká jména nepřichází v úvahu?

Pomoci vám může i odpověď na to, jaká jména pro vás nepřichází v úvahu. Když se zamyslíte, pravděpodobně najdete pár jmen, která máte spojena s nějakou konkrétní osobou, jak v pozitivním, tak další třeba i v negativním smyslu.

Budete vybírat jméno společně s manželem? Zkuste jednu z těchto variant:

  • Vezměte si kalendář a společně si zakroužkujte jména, která se vám líbí. Kroužkujte nejen ta, která se líbí vám oběma, ale zakroužkujte si i ta, která se líbí jen jednomu z vás.
  • Nebo si vezměte tužku a papír a nejprve si zapište každý zvlášť seznam chlapeckých i dívčích jmen, která pro vás osobně připadají v úvahu a poté je porovnejte a uvidíte, jestli se alespoň v nějakém shodnete.
Pokud jste se dostali k několika jménům, která pro vás oba přichází v úvahu, můžete se přesunout do další části a té já říkám kompatibilita jména. Řekněte si jméno nahlas společně s příjmením, funguje to dohromady? Netrhá vám to uši nebo není to moc těžké na vyslovení? Zkuste si jméno i s příjmením napsat na papír. Umíte si představit, že bude vámi vybrané jméno nosit nejen miminko či malé dítě, ale i dospělý člověk? V případě, že vybíráte jméno pro mladšího sourozence, jak bude jméno znít společně se jmény sourozenců? Není jméno moc podobné nebo nezní stejně? Ve chvíli, kdy máte vybrané jméno, na kterém jste se shodli společně s partnerem, je dobré se rozhodnout, jestli jméno zveřejníte před rodinou a přáteli již v těhotenství nebo si ho necháte jako tajemství. Pokud se rozhodnete váš výběr s okolím sdílet, připravte se na to, že vždy se najde někdo, komu se nebude vámi vybrané jméno líbit, případně vám ho začne rovnou rozmlouvat. Vystavujete se tak riziku, že se vám kvůli tlaku okolí jméno zprotiví. Můj tajný tip tedy je, pokud se chcete vyhnout ovlivňování ze strany rodiny a přátel, oznamte jméno dítěte až po narození. Do té doby můžete používat tzv. pracovní jméno. Jen si dejte pozor na to, aby miminku to pracovní jméno již nezůstalo :-) A pokud se stále nemůžete rozhodnout, jaké jméno vašemu dítěti dát, dejte tomu čas. Mějte připravených pár jmen a rozhodněte se až poté, co miminko uvidíte na vlastní oči. Nakonec je totiž stejně nejdůležitější to, aby bylo miminko zdravé, a vy jste byli dobrými rodiči.

Prozradíte nám, jak jste vybírali jméno vy? A jaké nakonec vyhrálo? :-)