Vyberte první autosedačku správně - poradíme vám!

Vyberte první autosedačku správně - poradíme vám!>
Očekáváte svého prvního potomka a tápete, jaká autosedačka pro něj bude nejbezpečnější, nejpohodlnější a zároveň bude vyhovovat i vám? Připravili jsme pro vás podrobného průvodce výběrem první, novorozenecké, autosedačky. Průvodce si můžete přehrát jako video, nebo si všechny důležité informace přečtěte. https://www.youtube.com/embed/oSXxnhpALjM

 Jak začít

Vybírat budete mezi dvěma základními typy: U kombinovaných sedaček můžete ušetřit, protože v podstatě kupujete jednu místo dvou, připravíte se ale o výhody, které nabízí kojenecké autosedačky - možnost upevnění na kočárek a obecně možnost manipulace se sedačkou bez nutnosti vyrušovat a budit miminko. Nyní se ale podívejme na kritéria, podle kterých budete sedačku vybírat.

Bezpečí

Prioritou číslo jedna při cestování s miminkem v autě je jeho bezpečí. Pokud chcete mít jistotu, že autosedačka splňuje současné bezpečnostní standardy, hledejte sedačky s označením i-Size. I-Size je norma, která platí od roku 2013 a vychází z nejnovějších výzkumů zaměřených na bezpečí dětí v autech. Sedačky, které tuto normu splňují, musí mít několik klíčových vlastností.

1. ISOFIX

Upevnění sedačky přímo ke konstrukci vozu pomocí ISOFIXu je jednoduché, rychlé a především bezpečné. Oproti upevnění pomocí pásů mnohonásobně snižuje riziko chybného, a tedy nebezpečného upevnění sedačky. U sedaček pro kojence je toto upevnění zajištěno pomocí samostatné základny, která zůstává v automobilu. Kombinované sedačky pro více věkových kategorií a sedačky pro starší děti mají často ramena přímo na bázi.

2. Orientace proti směru jízdy

Děti do 15 měsíců musí, podle normy i-Size, cestovat proti směru jízdy. Při čelním nárazu se tak vzniklé síly rozloží do větší plochy těla a výsledkem je lepší ochrana hlavy a krku dítěte.

3. Ochrana proti bočnímu nárazu

V normě i-Size byla zavedena povinnost pro výrobce autosedaček splňovat ochranu i proti bočnímu nárazu, což je zásadní vzhledem k tomu, že zhruba čtvrtina kolizí je boční. Při hledání bezpečné autosedačky pro vaše dítě nejspíše narazíte na nezávislé testy, například testy ADAC. Výsledky těchto testů vám mohou při rozhodování pomoci, ale je dobré si uvědomit, že většina sedaček není testována každý rok a je tak dobré projít výsledky testů za několik let.

Auto

Kritériem, které při výběru sedačky rozhodně nemůžete opomenout, jsou vlastnosti vašeho auta a vaše návyky. Nabízí vaše vozidlo upevnění isofix, nebo se musíte omezit na sedačky upevňované pásem? Jak často autem jezdíte? Pokud často, bude pro vás důležitější snadná každodenní manipulace. Oceníte tak například bezpečnostní pásy, které při manipulaci s dítětem zbytečně nepřekážejí. Možná budete muset častěji prát potah a bude vás zajímat, jak snadné je jeho odejmutí a nasazení. Cestujete jen občas, ale delší trasy? Pokuste se vybrat sedačku s co nejkomfortnějším polstrováním, aby bylo miminko spokojené. Budete často autosedačku přemisťovat mezi různými auty, například do aut prarodičů? V tom případě vám bude záležet na váze sedačky a jednoduchosti její instalace.

Praktické vlastnosti

Před nákupem se také ujistěte, že má sedačka praktické vlastnosti, které vám zajistí bezproblémové používání. Může jít například o jednoduché přizpůsobení pásů rostoucímu miminku, snímatelný a pratelný potah nebo možnost upevnění na kočárky u sedaček pro kojence - u vetšiny kvalitních sedaček jsou tyto vlastnosti samozřejmostí.

Rada na závěr

Při výběru také neopomíjejte značku autosedačky. Značky, které se primárně na výrobu autosedaček zaměřují obvykle mají vlastní testovací a vývojová centra a provádí řadu crash testů.  Cena sice může být vyšší, je ale odůvodněná. Tyto značky jsou důvěryhodnější a máte větší jistotu, že opravdu splňují vaše bezpečnostní nároky. Doporučujeme také prověřit si benefity, které značky nabízí, jako je výměna sedačky v případě nehody, záruky, servis a tak dále. Co se týče nákupu z druhé ruky, je vždy nutné mít jistotu, že sedačka byla vhodně skladovaná a neprošla autonehodou - přičemž vnitřní poškození nemusí být jednoduše rozpoznatelná.