Výběr autosedaček - autosedačka pro malé děti

Výběr autosedaček - autosedačka pro malé děti>
Většina novopečených rodičů je ve své nové životní roli trošku nejistá a cítí, že je čeká řada úkolů, aby se o své miminko dobře postarali. Pokud rodič plánuje, že s miminkem bude cestovat autem, tak mezi jeden z nejdůležitějších úkolů se řadí pořízení autosedačky, jejíž používání k transportu dětí je ze zákona povinné. Troufám si ale tvrdit, že snad každá mamka, nebo taťka, chce pro svůj „uzlíček štěstí“ zajistit jak maximální bezpečí, tak i pohodlí a výběru autosedačky jistě věnuje maximální pozornost. Správné používání vhodné autosedačky totiž pomáhá udržet potomka v bezpečí v případě autonehody. Na trhu je velké množství různých výrobků a proto se zde pokusím uvést informace, které mohou posloužit nejen při výběru té správné autosedačky, ale i při následné manipulaci s ní. Miminkovská autosedačka (pro novorozence a kojence), která má hned několik dalších zlidovělých názvů (autosedačka pro nejmenší, vajíčko, skořápka, kolíbka, atp.), je určená pro použití od narození až do cca jednoho roku věku dítěte, má vlastní 3 nebo 5 bodový pás a instaluje se vždy proti směru jízdy. Pro takto umístěnou autosedačku je třeba zajistit vypnutí předního airbagu. Také autosedačka pro větší dítě (9 - 18 kg) by měla být umístěna proti směru jízdy, neboť cestování v takto instalované autosedačce (s vypnutým předním airbagem pro danou sedačku) je pro dítě výrazně bezpečnější. Proti směru jízdy by měly jezdit děti až do 2 let věku, nebo do dosažení nejvyšší váhy, nebo výšky povolené výrobcem autosedačky. Sedačka pro batolata je již instalována po směru jízdy a měla by být vybavena vlastními bezpečnostními pásy. Tato sedačka by měla být pro transport dítěte používána co možná nejdéle - tedy do dosažení nejvyšší dovolené hmotnosti (a nebo výšky) povolené výrobcem.

Na co dát pozor?

Bezpečí dítěte je vždy na prvním místě a to je i hlavní důvod, proč autosedačku na cestování pořídit a dítě mít během jízdy dobře usazené v padnoucí a správně ukotvené sedačce. Rozhodně je třeba vybírat pouze ze sedaček, které splňují bezpečnostní standardy a mají příslušné certifikáty. Důležitá je přítomnost značky I-Size (ECE R129), nebo ECE R44-04, případně ECE R44-03. 

Výběr sedačky je dobré uskutečnit s ohledem na výsledky bezpečnostních testů nezávislých organizací (například ADAC, OAMTC, atp.). Jednoznačně nejlepší je zakoupit sedačku novou. V případě nákupu nové autosedačky má totiž kupující maximální záruku toho, že výrobek i všechny jeho části jsou v bezvadném stavu a nepoškozené. Naopak při koupi již používané sedačky kupující podstupuje riziko, že sedačka už nemusí být plně funkční, byť tak na první pohled vypadá. Například i jen pádem (neřkuli v důsledku nehody) vznikají na skořepině mikroskopické trhliny, které by při dalším nárazu mohly způsobit rozpad sedačky. Sedačka by neměla být v provozu víc než 4-6 let. Vlivem teplotních rozdílů (léto/zima) plasty křehnou, ztrácejí svou pružnost a v případě nárazu by sedačka již nemusela vydržet extrémní zatížení.

Hmotnost dítěte

85368982MC-3220660248582Váha dítěte je dalším důležitým parametrem pro výběr správné autosedačky. Sedačky pro miminka se dělí do těchto kategorií:
  • 
od narození do 10 kg (přibližně do 1 roku) kategorie 0
  • od narození do 13 kg (přibližně 12-18 měsíců) kategorie 0+ 
9 - 18 kg (přibližně od 1 roku do 4 let) kategorie I
  • od narození do 18 kg kategorie 0/I (a 0+/I)
Velikost dítěte
 hraje také důležitou roli. Je třeba, aby dítě bylo ve vajíčku dobře, rovnoměrně a pohodlně usazené a aby z vajíčka „nepřečuhovala“ hlavička. U novorozence toto velmi pravděpodobně nehrozí, ale zato je naopak dobré, poohlédnout se po autosedačce, jejíž součástí je takzvaná miminkovská (novorozenecká) vložka, nebo která je snadno nastavitelná na rozměr malinkého miminka.

Pohodlí dítěte i rodičů

Dítě by mělo mít během cesty, která někdy může trvat i řadu hodin, maximální komfort. Proto je dobré při výběru sedačky zkontrolovat, zda sedačka dítěti „sedí“, ověřit si kvalitu provedení polstrování a svou roli při výběru sedačky může hrát i možnost vyrobit dítěti stín pomocí integrované „stříšky“. Pohodlí rodičů je také jedním z kritérií výběru, a tak je dobré zvážit například i to, zda je vybraný model kompatibilní s podvozkem ke kočárku a podobně.

Typ vozidla a uchycení sedačky

Zde se řídíme velmi jednoduchou a praktickou poučkou: „Sedačka by měla dobře pasovat jak dítěti, tak i autu.“ Proto je před finálním zakoupením vybrané autosedačky potřeba překontrolovat, zda bude kompatibilní s daným automobilem (bezpečnostní pás, isofix univerzální, isofix speciální, základna, atp.) a zda se v ní dítěti bude dobře sedět. Sedačky jsou sice označovány jako univerzální, ale každý automobil má jinak tvarované sedadlo a proto je dobré zjistit, zda bude sedačka v daném autě skutečně dobře držet a zda půjde lehce instalovat a používat. Informace o kompatibilitě by však měly být dostupné na vyžádání jak u prodejce, tak i na webových stránkách výrobce. Samozřejmostí by měla být zásada používat sedačku správně podle návodu od výrobce. Pro zajištění maximálního bezpečí je třeba dodržovat předepsané postupy a bezpečnostní zásady (například zajistit, aby dítě upoutané v sedačce na sobě nemělo příliš mnoho oblečení, ohlídat správné uchycení sedačky i dítěte, atp.) . 

Na závěr bych chtěla popřát šťastnou ruku při výběru sedačky a ať na svých cestách nemusíte její ochranné funkce nikdy využít a vždy dojete bezpečně do cíle. Mnoho šťasných kilometrů přeje, Mirka s Julinkou