Vše, co potřebujete vědět o správném výběru dudlíku

Vše, co potřebujete vědět o správném výběru dudlíku>
Výběru správného dudlíku je potřeba věnovat dostatek času. Nevybírejte jen podle vzhledu, důležitá je velikost i materiál. Správným výběrem dudlíku vás provedeme a objasníme také nejčastější mýty.

Správný výběr dudlíku

I dudlíky mají své velikosti

První, na co byste se měli při výběru dudlíku zaměřit, je jeho velikost. Šidítka se vyrábí v kategoriích rozdělených podle věku dítěte tj. pro nejmenší ve věku 0 až 6 měsíců, dále 6 až 18 měsíců a pro starší děti 12 až 18 měsíců. Existují také speciální šidítka pro předčasně narozené děti nebo děti s nízkou porodní váhou. Věkové kategorie byste měli dodržovat, protože není vhodné, aby novorozené dítě cumlalo dudlík pro batolata. Rozdíl ve velikosti jejich úst je totiž velký, tudíž správně zvolená velikost dudlíku snižuje riziko deformace patra či zoubků. Informace o tom, pro jak staré dítě je dudlík vhodný, najdete ve většině případů uvedené přímo na obalu. Jakékoli univerzální velikosti nebo produkty bez uvedení kategorie raději nekupujte, vyhnete se tak případným komplikacím.

Vyberte si i materiál

V současné době jsou k dostání dudlíky vyrobené ze dvou přírodních a zdravotně nezávadných materiálů. Jedná se o šidítka silikonová, která jsou zcela průhledná, a kaučuková, která mají pro mnohé typické žlutohnědé zabarvení. Asi nejzásadnější rozdíl je ten, že u silikonu se uvádí, že by měl být trvanlivější a stálejší. Měl by tak vydržet více, než kaučukový. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že je třeba dudlíky z hygienických důvodů měnit, není nutné sáhnout automaticky po silikonu. Doporučujeme proto nechat dítě, aby si „vybralo samo“. Dejte mu „ochutnat“ oba materiály a uvidíte. Některé děti jasně upřednostňují měkčí kaučuk, u něhož je pro ně sání trochu jednodušší, jiné zas silikon pro jeho pevnost.

Jak je důležitý tvar?

Obchody nabízí také tvarově rozličné dudlíky.Chicco65831 Pořídit tak můžete jak klasické dudlíky, které mají typický tvar kapky, tak ortodontická neboli anatomicky tvarovaná šidítka. Ta mají vnitřní část zkosenou a podle jednotlivých výrobců zaručují správnou polohu jazyka při sání, což má předcházet vzniku řadě ortodontických vad. Ani odborníci se však v této otázce dosud nebyli schopni shodnout. Zatímco jedni tvrdí, že anatomicky tvarovaný dudlík může vznik vad omezit, jiní se domnívají, že naše generace takové dudlíky neměla a nikdo nezaznamenal nárůst pacientů v ordinacích zubních lékařů. Možná se proto držme vlastního dobrého úsudku a snažme se spolu s přibývajícími měsíci, omezovat používání dudlíku třeba jen na noc.

Na co se ještě zaměřit?

• Všímejte si, jestli má dudlík děrovaný tvarovaný štít (ta část, která dítěti kouká z úst). Otvory totiž zajišťují průchod vzduchu a zabraňují tomu, aby se dudlík dítěti lepil na pusinku. • V žádném případě nekupujte dudlíky v pochybných obchodech, tržištích či jiných podobných místech. Materiál dudlíku by totiž nemusel splňovat přísná kritéria a mohl by být zdravotně závadný.

Zásady pro správné používání

Abyste se vyhli tomu, že vaše děťátko bude s dudlíkem pobíhat ještě ve třech letech, měli byste ho správně používat. Nedávejte ho vždy, když si o něj řekne, jděte na to rafinovaně. Uklidňujte ho také prostřednictvím jiných věcí – nosítkem, mazlením,_vyr_556A106607 kolébáním. Dudlík nepřivazujte ke krku nebo k postýlce vašeho děťátka, aby nedošlo k udušení. Používejte jen speciální klipy na dudlík, které vám mohou ulehčit jeho neustále hledání.

Mýty o dudlících - měli byste jim věřit?

  • Snižují riziko syndromu náhlého úmrtí? Hned několik vědeckých studií prokázalo, že u dětí, které používají dudlík pravidelně, je podstatně nižší riziko (a výskyt) syndromu náhlého úmrtí novorozence. Jde o to, že díky pohybu, které dítě provádí při sání, je jeho spánek lehčí a riziko zastavení dechu je nižší. Dudlík zároveň pomáhá udržovat otevřené dýchací cesty.
  • Pokud je dítě kojené, mělo by dudlík používat? V současné době stále více odborníku připouští, že dudlíky dítě neodrazují od kojení a navíc jsou účinnou prevencí syndromu náhlého úmrtí. Dodržujte ale jednu zásadu – dudlík dítěti nabízejte až po vydatném krmení.
  • Bude mít dítě problém se zuby?  Pokud má dítě dudlík během prvních dvou let života, nevyskytují se obvykle žádné problémy způsobené jeho používáním. Ústa dítěte jsou totiž v tomto období velmi tvárná. Problém může nastat ve chvíli, kdy používáte dudlík ještě po druhém roku života. V takovém případě se mohou vyskytnout jisté anomálie – křížový skus nebo špatně zarovnané zuby. To ovšem není způsobeno jen věkem, ale i intenzitou, jakou dudlík saje nebo kouše. Dbejte proto, aby dítě dostávalo jen jemné dudlíky, které nevyvíjejí tlak na přední zuby a zhruba od roku a půl pomalu od dudlíku dítě odstavujte.
  • Zvyšují riziko ušních infekcí?  Pravda je, že u starších dětí, které pravidelně dudlíky používají, je zaznamenán až o třetinu vyšší výskyt ušních infekcí, než u těch, které jej přestaly po půl roce života používat. Vše způsobuje změna tlaku v uších vliv silného sání. Rozdíl tlaku může zabránit vypouštění tekutiny do trubice, která spojuje střední ucho se zadní částí nosu a krku. Pokud se tekutina shromažďuje, může k infekci dojít. Pokud vás trápí pravidelně se opakující infekce oušek, zvažte i tuto variantu a snažte se dítě na dudlík odnaučit.

ZÁVĚR

Důležitá a podstatná je také péče o dudlík. Nikdy z něj neodstraňujte nečistoty tím, že si ho dáte do úst. Vždy ho opláchněte speciálním prostředkem, nebo jen v čisté vodě. Pokud je dudlík opotřebovaný, kupte nový. Věříme, že se vám seznámení s dudlíky líbilo :-) Přejeme vám správný výběr a příjemné používání. Na výběr dudlíků se mrkněte ZDE.