Vše, co potřebujete vědět o atopickém ekzému u dětí

Vše, co potřebujete vědět o atopickém ekzému u dětí>
Atopický ekzém je v dnešní době strašákem mnoha rodičů. Pokud jeden z rodičů ekzémem trpí, je 50% šance, že s ním bude bojovat i miminko. Pokud mají dispozice k ekzému oba rodiče, šance se zvyšuje až na 80 %.  Na přednášce s Biodermou jsme se dozvěděli, jak proti atopickému ekzému bojovat doma a jaké produkty je vhodné používat. Jelikož vše začíná již okamžikem narození, je nezbytné zaměřit se na péči o pokožku miminka bezprostředně po jeho narození.

Na co si dávat pozor?

  • Praní – hlídejte si, v čem perete dětské oblečení. Je nutné vybírat přípravky s jemným a šetrným složením.
  • Oblékání – miminko oblékejte do oblečení ze 100% bavlny. Syntetické materiály mohou ekzém zhoršovat.
  • Koupání – dlouhé koupele v teplé vodě dítěti se suchou, ekzematickou pokožkou nesvědčí.
  • Sledujte stravu – atopický ekzém může mít často souvislost s potravinovou alergií. Zkuste se zaměřit na to, co dítě jí a kdy se ekzém zhorší. Zvažte také návštěvu odborníka.
  • Nestresujte se – zejména v dospělosti zhoršuje ekzému stres. I u dětí to může mít obrovský vliv, například když se děje nějaká významná změna (jako je třeba stěhování, nová školka, rozvod v rodině apod.)
  • Neusněte na vavřínech - lidé mají tendenci po zaléčení ložisek přestat s pravidelným promazáváním pokožky. Tím se ale způsobí návrat ekzému. Vždy je nutné v péči pokračovat.
Jak pečovat o suchou/ekzematickou pokožku: Bioderma doporučuje produkty, které jsou určeny přímo pro suchou pokožku a ekzematickou pokožkou a které je možné použít již od prvního dne narození miminka. Pozor – Pokud přípravek dětské pokožce nesedí, zjistíte to během několika dní. Když si však novorozence přinesete z porodnice a poprvé ho namažete, je jasné, že může reagovat různě, přeci jen bylo zvyklé pouze na prostředí v bříšku. Vyplatí se ale vytrvat minimálně 2 týdny.  Naopak to, že přípravek dítěti svědčí a kůže se ozdravuje, zjistíte zhruba po měsíci používání. 

Jak miminku zajistit šetrnou hygienu?

Základem péče o suchou a ekzematickou pokožku je správná a šetrná hygiena:

Atoderm Mycí kostka (KLIK)

Kostku doporučujeme zabalit s sebou už do porodnice. Jedná se o univerzální produkt bez parfemace a parabenů, který udržuje rovnováhu pokožky a chrání ji před vysoušením a oslabením. Spolu s desinfekčním účinkem pomáhá posilovat kožní bariéru. Favoritem je také u mužů, kteří často preferují tuto formu hygieny.

3401528520846Atoderm Mycí olej (KLIK)

Výborným produktem na hygienu suché a ekzematické pokožky je Atoderm mycí sprchový olej, který je vhodný jako hygiena pro celou rodinu. Jeho výhodou je komplexnost – nejenom že šetrně čistí pokožku, ale zároveň jí i zvláčňuje a to již během mytí. Obsahuje patentované látky, které zabraňují svědění pokožky a množení bakterie, která způsobuje právě atopický ekzém. Díky tomu předcházíte již při mytí dítěte vzniku dalších zánětlivých míst na kůži. Vyznačuje se speciální texturou, která zaručuje, že je olej suchý a pokožka dítěte vám tak nebude klouzat, ani vana nebo sprcha nezůstane mastná. Lze ho používat místo klasického mýdla ale také přidat do koupele na zvláčnění vody. Může se používat pro děti již od narození. V lékárnách je olej k dostání v praktickém balení s pumpičkou, které zajistí nejen jeho přesné dávkování, ale předchází i nechtěnému vylití. Vyrábí se dvě varianty produktu – 200ml a 1l. Každá maminka na semináři dostala tester tohoto oleje, aby si ho mohla vyzkoušet na vlastní kůži.

Atoderm Gel moussant (KLIK)

V tomto mycím gelu najdete stejné účinné složky jako v Atoderm mycí kostce, je to pouze jiný typ mytí – gelová forma vytvoří v kontaktu s vodou jemnou pěnu. Oproti klasickým mycím gelům je tento velmi šetrný. Neobsahuje parfemace, parabeny ani klasické detergenty (mycí složky), tudíž máte jistou, že pokožka nebude vysušená ani podrážděná. Stejně jako mycí olej se i gel vyrábí v praktickém litrovém balení s pumpičkou.

Čím mazat?

3401340106914Atoderm Préventive (KLIK)

Je testován tak, aby se dal používat od prvního dne života miminka. Je určen k celotělové péči, má balzámovou texturu a jemnou hypoalergenní parfemaci. Jeho účelem je prevence před suchostí kůže, ať už u dětí, které mají atopické rodiče nebo u těch, kde se suchost kůže objevila nezávisle na genetice. Pokud se však problémy objeví a potřebujete řešit akutní suchost, šupinatost, svědění, či dokonce zánětlivé projevy kůže, budete potřebovat produkt s názvem Atoderm Intensive.

Atoderm Intensive (KLIK)

Jak už název napovídá, jedná se o intenzivní péči o suchou a ekzematickou pokožku. Je to první a jediná restrukturalizační péče na trhu, která obsahuje stejné patentované látky jako Atoderm mycí olej. Řeší tedy svědění, předchází nežádoucímu množení bakterie, která způsobuje atopický ekzém a zároveň intenzivně obnovuje kožní bariéru. Je bez parfemace a hodí se i pro nejmenší děti.