Vše, co chcete vědět o BIO výrobcích a bojíte se zeptat

Vše, co chcete vědět o BIO výrobcích a bojíte se zeptat>
Vaše děťátko přešlo od mléka k pevné stravě. Vy si začínáte více všímat, odkud jídlo, kterým ho krmíte, pochází. Jak se vyrábí. Jste zvědavá, jestli BIO potraviny opravdu stojí za všechny ty povyky? Bohužel, neexistuje jednoznačná odpověď, zda je BIO opravdu jediná zdravá a správná alternativa. Rádi vám však zodpovíme otázky, které by do této zamlžené témata mohly přinést více světla. Rozhodnutí, co je nejlepší pro vaše děťátko, však necháme na vaší osobní volbě.

Co vlastně znamená „vyráběny v BIO kvalitě“?

Jsou to potraviny vyrobené bez použití antibiotik, růstových hormonů, geneticky modifikovaných komponentů a většiny konzervačních pesticidů. Ekologičtí zemědělci používají tradiční zemědělské metody, hnojiva, která nejsou vyrobena ze syntetických složek a čistírenských kalů.

Stojí biopotraviny opravdu za to?

Mnoho odborníků se shoduje, že děti, které jí stravu z biopotravin, mají mnohem menší míru pesticidů (studie dokázaly, že až 6× menší množství) ve svém tělíčku, než děti, které papají konvenčně vyrobené potraviny. Organické potraviny jsou, podle mnoha odborníků, také výživnější. Obsahují více vitaminu C a antioxidantů. BIO ovoce má například až o 58 % více antioxidantů než jeho neorganičtí souputníci. BIO stravou tak můžete účinněji předejít onemocněním srdce vašeho děťátka. Organické mléko HiPP také obsahuje více omega-3 mastných kyselin než klasické mléko. Tyto kyseliny také chrání dětské srdíčko před onemocněními a zlepšují jeho mozkový vývin. Při výběru však buďte všímaví, protože i BIO kvalita se může lišit.

Není BIO jako BIO

Většina BIO produktů se vyrábí bez použití pesticidů. Nicméně Evropská Unie dovoluje v ekologickém zemědělství použití omezené škály pesticidů. Proto si dejte pozor, když přemýšlíte nad tím, po kterém BIO produktu sáhnout. Pokaždé si pozorně přečtěte složení. Některé ekologické výrobky obsahují vysoký podíl tuku, cukru či soli.

Jaké tedy máte BIO možnosti?

Pokud zvažujete přejít se svým děťátkem na BIO stravu, máte hned několik možností: 1. Bydlíte v domečku s dostatečně velkou zahrádkou? Máte vyhráno. Pokud to právě dovoluje sezóna i počasí, můžete začít sázet. 2. Bydlíte na sídlišti v bloku? Můžete navštívit nejbližšího místního farmáře nebo farmářské stánky a zjistit, co nabízejí. 3. Pokud raději nakupujete pohodlně vše pod jednou střechou, na trhu (ne sice na tom farmářském) je dnes již několik specializovaných BIO značek s širokým výběrem produktů. Mezi nejkvalitnější na našem trhu patří HiPP. HiPP BIO pečeť znamená mimořádnou BIO kvalitu, za kterou osobně ručí Stefan a Claus Hippovi. Zaručuje nejvyšší parametry a převyšuje i požadavky EU na ekologické zemědělství. Značka HiPP se BIO produkci věnuje již více jak 60 let. Kromě toho při výběru surovin značně přesahuje přísné požadavky zákona na výrobu mléčné výživy. Výrobky procházejí více jak 260 kontrolami, od surovin pro výrobu až po finální výrobek.

Cenový rozdíl je nepatrný

Na úvod bylo naším záměrem přinést seznam pro a proti BIO výrobků. Dospěli jsme však k závěru, že důvody, proč nevyzkoušet BIO se těžko hledají. Určitě už každý z nás stál v supermarketu na oddělení s čerstvou zeleninou a ovocem před regálem s BIO produkty. Při pohledu na ceny se nám zrak párkrát protočil a zvážili jsme, zda se do toho opravdu vyplatí investovat. Na druhé straně si však porovnejte ceny běžných příkrmů pro ty nejmenší a příkrmů v BIO kvalitě. Zjistíte, že rozdíly jsou nepatrné. V takovém případě se už přece do toho zdravějšího, ekologičtějšího a čistějšího vyplatí investovat, co myslíte? Zejména pokud se jedná o zdraví našich nejmenších mrňousů.