Víte, jak správně koupat miminko?

Víte, jak správně koupat miminko?>
Koupání novorozence není žádná legrace. S našimi radami a triky to pro vás ale bude hračka! Připravili jsme pro vás názorné video, ve kterém se dozvíte vše podstatné - co je třeba připravit, jak miminko držet, jak ho omývat i na co dát pozor . Videem vás provede lékařka Barbora Drnková. Pokud preferujete čtení, pokračujte níže :-)

Video

https://www.youtube.com/embed/bt68xt1fHjY

Připravte si prostředí

Alfou a omegou při koupání dítěte je vždy správná teplota. Děťátku nesmí být zima a proto se nebojte místnost pořádně vytopit - klidně i přídavným topením. To samé platí i pro teplotu vody. Tu můžete změřit třemi způsoby. První je teploměr do vaničky, který si můžete pořídit v různých variantách. Druhou možností je "zlepšovák", tím je integrovaný teploměr, který je přímo vbudovaný do vaničky. Třetí způsob je "babský" - jednoduše teplotu otestujete loktem a zjistíte, zda je voda akorát. Teplota by měla být mezi 35 - 37 stupni Celsia. Druhou věcí, na kterou byste neměli zapomenout, je podložka ve vaně či lehátko. Je velmi dobrým pomocníkem a to zejména tehdy, kdy ještě nevíte, jak miminko ve vaničce držet a bojíte se, že mu voda nateče do oušek. Na podložku dítě položíte pohodlně a navíc máte jistotu, že hlavička miminka nebude během koupání ponořená - na to je třeba dávat velký pozor.

Jak postupovat?

Začnete od obličeje. Nejprve umyjte tvář a postupně přejděte na vlásky. Používejte žíňku nebo houbičku, ale pracujte s ní opatrně. Pokud má dítě krátké vlásky, na jejich umývání můžete použív mýdlo, v případě, že je dítě "vlasaté", použijte šampón. Z hlavičky přejděte na tělíčko. Nejvíce pozornosti věnujte podpaží, krku a "faldíkům". Záhyby pokožky pořádně umyjte, tam se totiž může usazovat nejvíce nečistot. Poté umyjte bříško a nožičky. Jestliže se mimču ve vaně líbí, chvilku si tam může pohrát.

Co použít?

Na trhu je nepřeberné množství značek, které vyrábí speciální kosmetické řady pro děti. Stačí si jen vybrat. Jak už jsem řekli výše, pokud má miminko delší vlásky, pořiďte si i šampón. Do vodičky také můžete přilít kapku dětského oleje na koupání. Voda s olejíčkem děťátko krásně omyje a pak už nemusíte používat mýdlo.

Jak často?

Podle paní doktorky dítě nemusíte koupat každý den. Novorozenec, tedy dítě do 28. týdne života, koupejte každé dva až tři dny. Kojence a větší děti můžete koupat klidně obden.