Víte, co znamená červená rýha na dětských rtech?

Víte, co znamená červená rýha na dětských rtech?>
Horké letní dny tu budou co nevidět. Tak jako dospělí, tak i naše dětičky by měly mít dostatečný přístup tekutin. Kdy začít s pravidelným pitným režimem, jaké má zásady a jak poznat, že má dítě žízeň? Snad nejzákladnější otázka, kterou si ohledně dětského pitného režimu položíte, je, kdy dítěti začít podávat tekutiny a co je nejlepší. Voda? "Vhodným obdobím, kdy začít podporovat pitný režim jiné tekutiny, než je mateřské, nebo umělé mléko, je v čase zavádění příkrmů. Tehdy už mléko nedokáže pokrýt potřeby pitného režimu dítěte," říká Evka Blaho z Jem iné. Právě v tomto období podle jejích slov začíná být dítě aktivní a zvědavější. "Nemají už takový pud sebezáchovy, aby se kojily dostatečně dlouho jako předtím. Jsou jako malé surikaty, stále se někam vytáčejí a vše musí vidět. V této době klesá příjem mléka a je potřeba naučit děti i na příjem vody."
 TIP ODBORNÍKA: Kojenecké vody nezatěžují dětské ledviny, jsou testovány a není potřeba je převářet.
Nejvhodnější tekutinou na počátku "zavádění" pitného režimu je čistá pramenitá voda. Voda sama o sobě je sice důležitá, avšak nejde jen o tekutinu ve své základní formě. Vodu kromě příkrmů či mléka najdete také v čerstvé zelenině a ovoci. "Tak, jako je učíte jiné činnosti, tak je potřeba naučit je i pravidelně pít. Můžete vyzkoušet láhve s různými nástavci, básničky o vodě nebo si ukazovat jako pijí vodu různá zvířátka. Děti se nejlépe učí pozorováním, a proto bychom jim měli jít příkladem hlavně my a ukazovat jim, že i pro nás je vodička nejlepší."
 TIP ODBORNÍKA: Dítě by mělo přijmout 300 – 500 ml vody denně.
Potřeba vody se za určitých okolností mění. "Stoupá během prořezávání zoubků, v horku, při zvýšené pohybové aktivitě, při průjmech, horečkách nebo po zvracení. Při chorobách je někdy třeba podávat vodičku stříkačkou nebo lžičkou."

Výživová poradkyně dále doporučuje:

Bylinné čaje - jsou vhodné jako doplňky při horečkách, kašli, nebo rýmě. P O Z O R ! Ovocné džusy (ředěné) - je vhodné zařadit až od 3 let, ale pouze příležitostně, ne cíleně. Vynecháním džusů dítě chráníte před zubním kazem, obezitou i metabolickými onemocněními.

Jak poznat, že má dítě žízeň?

U dětí je rozeznání prvních projevů o něco těžší, primárně bychom si mohli říct, že jsou stejné jako při hladu a přetížení. Pokud je tedy váš mrňous apatický, zkontrolujte, zda je to žízeň, hlad nebo jestli je unavený a rád by si oddechl.   Při dlouhodobém nedostatku tekutin jsou projevy výraznější a následující:
  • suché rty nebo červená rýha na horním rtu
  • málo počůraných plen
  • ochraptělý pláč
  • lesklé oči
  • sušší a tvrdší stolice

Nebojte se zahnat žízeň čaji, nebo kvalitními dětskými nápoji. Široký výběr najdete na >>> Feedo.cz