Vhodné polohy pro odříhnutí kojence

Vhodné polohy pro odříhnutí kojence>
Chcete mít doma spokojené miminko? Pak mu kromě mnoha jiného, musíte umožnit zdravé odříhnutí po každém krmení. Bez ohledu na to, jestli je dítě kojené mateřským mlékem nebo umělou výživou. Každé dítě si potřebuje ulevit. Aby to bylo možné, je třeba zvolit polohu, která mu úlevu od spolykaného vzduchu přinese. V některých případech, kdy si dítě neříhne, padá vina na nevhodnou polohu, která odříhnutí znemožňuje. Abyste se těmto zásadním chybám byli schopní vyhnout, přečtěte si následující tři vhodné polohy a vyberte tu, která bude vám a hlavně vašemu drobečkovi nejlépe vyhovovat.

„Na tygříka“

Tuto polohu odborníci doporučují nejen jako úlevovou pro odříhnutí, ale také pro zbavení dítěte bolestí bříška. Poloha na tygříka zmírňuje nadýmání a bolestivou koliku. Správně se dítě v této poloze drží bříškem položené na předloktí vaší ruky. Touto rukou ho držíme za stehno. Záda jsou opřená o vaše tělo a hlava je volně na vašem loketním ohbí. Obě ručičky jsou každá z jedné strany vašeho předloktí. K odříhnutí dochází v poloze „na tygříka“ velmi snadno a rychle.

„Přes rameno“

I tato poloha patří mezi nejčastěji využívané polohy. Přesto má i své nevýhody – tou nejzásadnější je svislá pozice dítěte, která mu může poškozovat záda a celkově vést ke špatnému držení těla. Ačkoli je vám možná tato poloha nejmilejší, snažte se ji střídat s jinými, vhodnými k odříhnutí. Případně volte upravenou verzi s menšími negativními dopady. Eva Kiedroňová, odbornice na správnou manipulaci s dětmi, rodičům doporučuje dítě položit hrudníkem až přes rameno, ne jen na něj. Tím se hlavička dostává do menšího předklonu a svou vlastní váhou již nevyvíjí tlak na páteř. Přesto se snažte polohu „přes rameno“ využívat, co nejméně. Dalším důvodem, proč její využívání zvážit je i fakt, že na dítě za ramenem nevidíte a nemusíte si nějakého většímu ublinknutí ani všimnout.

„Pejsek“ nebo také „Na nohou“

Třetí a poslední poloha „pejsek“ je rovněž velmi účinná. Správně ji provedete, když se usadíte a pravou nohu lehce zvednete nebo překřížíte přes levou. Dítě položte přes klín hrudníkem na pravé stehno. Jeho nožičky směřují přes levé stehno. Levou rukou vyvíjejte lehký tlak na zadeček a horní část stehen zároveň. Urychlíte tak uvolnění vzduchu a samotné říhnutí. Pokud si miminko ani po dvaceti minutách neodříhlo, nemá buď co říhat, nebo mu nevyhovovala poloha. Můžete zkusit jinou. Když nedojde k odříhnutí ani poté a dítě je již unavené, položte ho v postýlce na bok, nikdy ne na záda! V poloze na boku ho nebude tlačit bříško a je možné, že si před spaním ještě uleví.