Velký stravovací průvodce pro prvních 18 měsíců

Velký stravovací průvodce pro prvních 18 měsíců>
Během prvních měsíců života potřebuje vaše děťátko jen mateřské nebo kojenecké mléko. Poskytuje mu všechny živiny, které pro zdravý vývoj potřebuje. Kdy byste do jeho stravy měla postupně zařazovat příkrmy, jak při zavádění postupovat, kdy mu představit tuhou stravu a zavést režim 3 hlavních chodů? Vše se dozvíte v tomto velkém stravovacím průvodci.

0 - 5 měsíců

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je mateřské mléko nejlepší výživou během prvních 6 měsíců dítěte. V mléku se nacházejí i protilátky, které děťátko v prvních týdnech života ochrání před vznikem infekcí. Kojením se také vytváří pouto mezi matkou a dítětem. Obzvlášť v dnešní době, kdy narůstá riziko potravinových alergií, je mateřské mléko jako jediná potravina zaručeně vhodná pro prvních měsíce života miminka. Mateřské mléko je praktické:
  • Je vždy k dispozici (v ideálním případě)
  • Má správnou teplotu
  • Je nezávadné
  • Je zdarma :)
nutrilon 2Pokud kojení není možné, mohou maminky sáhnout po náhradě - kojeneckém mléku, neboli umělé výživě. Mléko je obohacené o potřebné vitamíny a živiny, které jsou třeba pro zdravý vývoj dítěte. V prvních měsících se používá speciálně upravené mléko, které je přizpůsobené novorozencům - počáteční mléčná výživa.

5 - 7 měsíců

Pokud chcete své děťátko pomalu uvést do světa chutí, začněte střídmě jemnou zeleninkou (mrkev, dýně, fenykl) a bramborovou kaší. Jedno krmení nahraďte mlékem - na oběd. Pokud sáhnete po zelenině a na začátek zvolte jen jeden druh. Vyhnete  se těžko stravitelné zelenině, která může způsobit nadýmání. Až bude vaše děťátko první zeleninku zvládat, můžete asi po týdnu přidat bramborovou kaši. Za další týden můžete zkusit první masíčko - libové hovězí, telecí a drůbež.

První příkrmy

Od ukončeného 6. měsíce přichází čas na první příkrmy. Některé dětičky jsou zvědavé a chtějí ochutnat z vašeho talíře už dříve, jiné to naopak vůbec neláká. Nic není třeba uspěchat - vše přijde přirozeně.první příkrm Je také úplně normální, pokud děťátko zvládne jen 2 - 3 lžičky. To, že se najednou krmí ze lžičky je pro ně úplná novinka. A všechny ty nové chutě! Dávky tedy zvyšuje postupně. Také na nové chutě si možná děťátko bude potřebovat zvyknout. Mnoho rodičů hned ze začátku řeší dilema. Mají příkrmy připravovat doma, nebo kupovat už hotové? Ve prospěch domácích příkrmů hovoří fakt, že máte větší přehled o použitých surovinách. Na druhé straně jsou však hotové příkrmy praktické a cenově dostupné. Výroba příkrmů je přísně hlídána a proto se smí používat jen nezávadné suroviny z kontrolovaného ekologického zemedělství. Celkové složení si můžete zkontrolovat přímo na lahvičce. V tomto období se určitě vyhněte vysokému obsahu cukru, nežádoucí je také přítomnost ořechů a čokolády. Dobrou alternativou může být střídání hotových a domácích příkrmů, podle toho jestli jste doma, nebo na cestách. Pokud chcete připravovat příkrmy výhradně doma, bylo by ideální kupovat potraviny v BIO kvalitě. Platí to zejména pro ovoce a zeleninu jako jsou rajčata, papriky, okurky, hlávkový salát či hroznové víno. Snažte se kupovat lokální, sezónní druhy. Tip na mraženou zeleninu  

Mléčná kašehami kaše

Kojenecké mléko můžete ve večerních hodinách začít nahrazovat mezi 5.-8. měsícem. Děťátko zasytí kaše, které obsahují dostatek proteinů a vápníku pro zdravý vývoj zubů a kostí.

Od 7. měsíce

Ovocno-obilné kaše

Od 7. měsíce můžete nahradit další mléčné krmení - v dopoledních hodinách - porcí ovocno-obilných kaší. Z ovoce v tomto období ještě nejsou vhodné kyselé druhy, jako je třeba ananas či mandarinky.

Od 8. měsíce

Okolo 8. měsíce můžete začít nahrazovat ranní kaši pečivem s kouskem másla. Pokud jsou reakce pozitivní, přidejte i oblohu. Nakrájejte chlebík na menší kousky, dítě si s ním lépe poradí. Při přípravě zeleninových a bramborových kaší už nemusíte nic mixovat, stačí ingredience "rozšťouchat" vidličkou. Večer můžete děťátku nabídnout třeba chléb s kouskem sýra typu žervé nebo šunky, stejně jako měkkou nastrouhanou zeleninu.

12. - 18. měsíc

Postupně se můžete přeorientovat na klasický "dospělácký" systém - tři hlavní chody a menší občerstvení mezi nimi. Děťátko se začíná učit samostatně jíst a pít. Také už nemusíte připravovat každé jídlo zvlášť. Jíst už může velké množství potravin. Pozor si ale stále dávejte u potravin, které mají tendenci děťátko nadýmat. V tomto období by už děti měli 1 - 2 x týdně jíst maso a ryby. Oblíbené jsou i dětské sušenky, keksy či gumoví medvídci (nejlepší jsou domácí!). Dohlédněte však na množství, které dítě sní. Batolata od 1 do 2 let by měla vypít asi 600 ml tekutin. Nejlepší jsou neslazené čaje, zředěné džusy a kojenecká vody. prvni prikrmy

Pozor na med

Absolutní tabu v prvních 12 měsících je med. Může totiž obsahovat přírodní bakterie, které mohou děťátku způsobit velmi vážnou střevní infekci - botulismus. Jejich střeva totiž ještě nejsou plně vyvinutá.

S tímto opatrně

Po 1. roce vaše děťátko toleruje spousta potravin. Kvůli nebezpečí vdechnutí byste se měli vyhýbat potravinám jako jsou ořechy, rybíz či slunečnicová semínka. Zelí zase není vhodné kvůli nadýmání.

Stručné shrnutí

  • 5 měsíců - mateřské (kojenecké) mléko
  • Od 5. měsíce - zeleninové, bramborové, masové příkrmy
  • Od 6. měsíce - mléčné cereální kaše
  • Od 7. měsíce - ovocno-cereální kaše
  • Od 8. měsíce - přechod na pevnou stravu
  • Od 10. měsíce - postupný přechod na systém 3 hlavních jídel a svačinek
Náš tip - některé děti si mohou v útlém věku vybudovat averzi vůči některým potravinám. Překonat je můžete společně - například tak, že jídlo naaranžujete do veselých obličejů, nebo zvířátek. Pokud máte mixér, zahrajte si na barmana a vyzkoušejte děťátku připravit chutný ovocný koktejl s barevným brčkem - může to fungovat zázračně.