Velký průvodce látkovými plenkami - to potřebujete vědět!

Velký průvodce látkovými plenkami - to potřebujete vědět!>
Diskuse o tom, zda jsou lepší jednorázové nebo látkové plenky zřejmě nemá konce. Každá z těchto variant má své pro a proti a každá z nich má své příznivce. Pokud je vám sympatičtější látkování, poradíme vám, jak začít, co si domů pořídit a upozorníme i na nevýhody látkových plenek. 

Ekologie na prvním místě

Nejčastější argument, proč používat látkové pleny je ten, že jsou šetrné k životnímu prostředí. Nevyhazujete je a můžete je pohodlně vyprat. Je ale třeba dát pozor na to, abyste potřeby dítěte přizpůsobili plenkám a ne naopak. Dětská pokožka může mít dokonce i na látkové plenky špatnou reakci, ačkoli to bývá spíše výjimkou. Nejprve si ověřte, co miminku vyhovuje a až potom vyrazte na nákupy :-)

LTZ10klaun-85950511977762Používat můžete několik druhů plenek:

Klasické čtverce - ty, do kterých nás přebalovaly naše maminky. Jejich největší výhodou je cena. Za všech možností látkových plenek jsou tou nejlacinější alternativou. Můžete je poskládat na různé způsoby. 95402-8595642900587Kalhotkové plenky - vypadají jako klasické "pampersky". Jsou na suchý zip či patentky. Také si můžete vybrat materiál, ze kterého budou vyrobené - bambus, nebo bavlna. 100138-8596040000077Proto, aby bylo miminko v suchu se na plenky samozřejmě dávají svrchní nepromokavé kalhotky.

Vychytávky

Existují plenky, které mohou mamince ulehčit život o velký kus. Fungují téměř jako jednorázové, takže vám ušetří čas alespoň co se týče skládání. Na tyto tři tipy plenek nepotřebujete nepromokavé kalhotky. Seznamte se:
  • 95037-8595642900143Kapsové plenky - jde o nepromokavé kalhotky (kapsu), které můžete vyložit různými vkládacími plenkami.
  • AIO (All in One - vše v jednom) - plenka, kterou nemusíte ničím plnit, nasadíte ji děťátku jako jednorázovku a užíváte si den.
  • SIO (Snap in One - sepni dohromady) - fungují na podobném principu jako AIO plenka, akorát si můžete část, do které miminko čůrá, odepnout od vrchních kalhotek a prát je odděleně.
Kromě těchto plenek existují i tzv. vkládací plenky. Ty se využívají při klasických čtvercích, nohavičkových a kapsových plenkách. Slouží i na zvýšení savosti. Já je používám velmi ráda. Díky nim nemusím tak často přebalovat - stačí po každém kojení či papání. Mezi důležité prvky patří i separační plenky, které se dávají k zadečku miminka a odvádějí vlhkost do jádra plenky. Používám je velmi ráda, jelikož zachytí celou stolici. Separační plenku potom vyhodím do koše nebo spláchnu. Samozřejmě, jsou biologicky odbouratelné.

Materiál je důležitý

Rozhoduje také materiál, ze kterého jsou všechny látkové plenky vyrobené. Buď se jedná o bavlnu, nebo bambus. Každopádně byste při koupi měli sledovat, jaký podíl daného materiálu mají. Měli byste se zaměřit na gramáž a nekupovat například příliš tenké čtverce. Rozhoduje totiž savost a to, aby se v nich miminko cítilo dobře.

Kombinujte

Jak už jsem říkala, na začátek toho nekupujte příliš. Hlavně proto, abyste zjistili, jak bude reagovat vaše miminko. Látkové plenky jsou všeobecně zdravější. Ne každé děťátko po nich však má pěkný zadešek. Na začátku vám určitě bude stačit jen několik kusů čtvercových plenek a po jednom kuse z alternativních možností látkovek. Vy, i vaše děťátko tak přijdete na to, co vám bude sedět nejlépe. Jednou z možností také je využívat i jednorázové plenky. Sama to takto kombinuji při cestování nebo při návštěvě lékaře.

Výhody a nevýhody

Výhody 
  • Příjemné a pohodlné
  • Vhodné i pro citlivou dětskou pokožku
  • Děti cítí vlhkost
  • Líbivý a originální design
  • Dlouhá životnost (lze dědit)
  • Nevzniká žádný odpad
Nevýhody 
  • Vyšší finanční náklady na praní
  • Použití vyžaduje praxi – rychle se do toho ale vpravíte :-)
  • Obtížnější manipulace na cestách

Kolik plenek je potřeba?

Pokud zjistíte, že chcete látkování zkusit, je na čase poohlédnout se po výbavičce. Nakupte si dostatečné množství plenek. Dostatek znamená, abyste přežili nejen od jednoho praní ke druhému, ale aby se plenky příliš častým používáním neopotřebovaly. Počet mezi 24 až 36 zní fajn. Když si vezmete, že čerstvé novorozence přebalujeme i 10-krát denně, je takové číslo fér. Pokud střídáte látkové pleny s jednorázovými, postačí vám i méně. Používání látkových plen také neznamená, že se nikdy neopotřebují a vy je můžete používat donekonečna. Doporučujeme kupovat nové minimálně každých 6 až 9 měsíců. Pokud máte v zásobě pouze 10 až 15 plenek, nečekejte, že vám vydrží 2 roky a zásoby proto průběžně doplňujte. Při výběru zvažte ekonomicky větší balení, které obsahuje rovnou 10 kusů plen.

Jak často přebalovat?

Plenky by se měly, stejně jako jednorázové, měnit pravidelně, obecně se doporučuje každé 2-4 hodiny. Plenka vydrží i déle, ale pro citlivý dětský zadeček to může být nepříjemné. Proto stav plenky pravidelně kontrolujte a vyměňujte ji vždy, když si všimnete, že je mokrá.

Jak pleny prát?

Pokud jste již investovali do koupě látkových plen, nezničte si je nesprávným zacházením. Už nejedné mamince se podařilo znehodnotit látkové pleny použitím různých dezinfekčních prostředků a bělidel při praní. Ve snaze zlikvidovat bakterie však zlikvidovala i samotné pleny. Úplně postačí, když se budete řídit informacemi, které jsou ke plenkám přibaleny. Na většinu látkových plen postačí klasický, šetrný prací prostředek.

Praní jednou týdně?

Nejjistější způsob, jak zničit látkovou plenu je nechat ji špinavou v uzavřeném, tmavém, teplém koši několik dní. Takové prostředí je živnou půdou pro plísně a bakterie. Chovejte se proto ke plenám minimálně tak, jako ke vlastnímu oblečení. Špinavé pleny by měly být prány každé 2 až 3 dny.

Rady porodní asistentky

  • Často slýcháme, že látkové plenky jsou šetrnější k životnímu prostředí než jednorázové plenky. Když se to ale vezme se všemi souvislostmi, tak to není tak jednoznačné: Oba přebalovací systémy obsahují aspekty, které životní prostředí zatěžují. Látkové plenky se musí prát. Při tom se používá prací prostředek a spotřebovává se voda a energie, která často nepochází z obnovitelných energetických zdrojů. Jednorázové plenky jsou zase jen na jedno použití, bohužel končí na skládce a jsou těžko odbouratelné. Navíc je savé jádro vyrobeno z ropných produktů a to také není pro životní prostředí příznivé.
  • Podle čeho se tedy rozhodnout? Podle pocitu a osobních potřeb. Chcete dětský zadeček přebalovat do bavlny nebo syntetických materiálů? Má být přebalování pohodlné a praktické? Je pro vás důležité, aby si děťátko udrželo cit pro pocit vlhkosti? Jaký je váš vztah k výrobkům na jedno použití?
  • To vše jsou otázky, které byste měli při výběru zohlednit. Díky nim přijdete velmi rychle na to co bude vyhovovat konkrétně vašim potřebám. A ani zde to není černo-bílé. Nabízí se například možnost kombinovat – například doma používat látkové plenky a na cestách jednorázové. Často rozhodne třeba i postoj k výrobkům na jedno použití. Koneckonců žijeme zde všichni na této planetě a naše děti tu budou žít ještě déle než my.
  • Nabízí se i takzvaná „bezplenková metoda“. Žádný strach, i v tomto případě je možné používat jako pomocný prvek výše uvedené plenkové systémy!