Velký průvodce dětskými teploměry

Velký průvodce dětskými teploměry>
Věc jako je teploměr se s malými dětmi hodí vždycky, zejména pak s nastupujícím podzimem a hrozbou různých viróz, chřipek či angín. Podle čeho se ale řídit? Je pravdou, že čím dražší a modernější teploměr je, tím je kvalitnější a lépe měří? Nemusí to tak být! Proč? O tom vás záhy přesvědčíme. V dnešní době už nejsme odkázáni na skleněné rtuťové teploměry a můžeme si vybírat, do kterého přístroje vložíme svou důvěru. Ukázalo se také, že měření teploty v podpaží, jak jsme byli celé roky zvyklí, není tou správnou cestou. Naměřené hodnoty mohou být totiž nepřesné. Daleko přesnějším místem je ústní dutina dítěte, a to hlavně v jedné z hlubokých jamek vlevo nebo vpravo pod kořenem jazyka. Dalším spolehlivým místem je ušní bubínek, ovšem jen v případě použití takového teploměru, který je schopen tyto hodnoty zaměřit. U dětí nejvíce doporučované a nejméně problémové je pak měření v zadečku.

A který teploměr si vybrat?

Na trhu je mnoho druhů teploměrů. Podívejte se na následující přehled  a zjistěte jejich výhody i nevýhody.

Kontaktní teploměr

Teplotu měří pomocí dotyku s dítětem. Obvykle se používá pro ústní dutinu, u nejmenších je ale nejjistější měření v zadečku. Na obsluhu je jednoduchý a obvykle bývá celkem přijatelná i cena. Pro měření v podpaží se nedoporučuje kvůli nepřesným výsledkům.

Ušní teploměrthermoval duo scan infracerveny teplomer

Tyto teploměry jsou vybavené infračerveným senzorem, pomocí něhož měří teplotu, kterou vyzařuje ušní bubínek. Jeho asi největší výhodou je rychlost, výsledek se totiž dozvíte do dvou vteřin. Nevýhodou pak to, že pro nezkušeného člověka bývá těžké poznat správnou pozici teploměru pro měření, a pokud správná není, může být výsledná teplota nepřesná. Navíc je nevhodný pro děti do půl roku života, protože mají ještě úzký zvukovod.

Bezdotykový čelní teploměr

Tyto přístroje jsou stejně jako ušní teploměr vybavené infračerveným senzorem, přičemž světelný bod určuje správnou pozici. Oblíbené jsou zejména pro své rychlé měření ale bývají o něco dražší.

Kombinované teploměry

Jedná se o kombinaci čelní a ušní varianty. Mají nástavec díky kterému se dají přizpůsobit pro měření v uchu nebo na čele. Lidé, kteří je používají, ale mnohdy udávají, že ne vždy se přístroj automaticky přepne, jak má.

Čelní teploměry

Opět funguje na principu senzoru, který stanový teplotu na čele a základě okolní teploty vypočte teplotu tělesnou. Výhodou je snadné měření, zejména pak u malých dětí. A pak také rychlost - výslednou teplotu se dozvíte za méně než sedm vteřin. čelní teploměr

Přísný zákaz prodeje

Že jste našem přehledu nenašli rtuťový teploměr? Ne, nejedná se o chybu! Tento druh teploměrů je od letošního června přísně zakázáno prodávat. Představují totiž potencionální riziko nejen pro vás a vaše nejmenší, ale zbytečně zatěžuje i životní prostředí. Mrkněte se na naši nabídku teploměrů.