Ve čtyřech ještě v kočárku? To snad ne!

Ve čtyřech ještě v kočárku? To snad ne!>
Už nemáte doma ani miminko, ani batole, ale pomalu předškoláka a přesto máte stále na chodbě připravený kočárek. Myslíte, že děláte dobře, když své dítě ještě ve čtyřech letech stále vozíte? Pojďme se podívat, jaký vliv to na něho má. Maminky často říkají, že kočárky využívají hlavně při nákupech, dovolených nebo výletech. Děti jsou prý neposedné, a proto je usadí do kočárku. Pro ně i pro děti je to samozřejmě pohodlné, ale jízda v kočárku takto staré děti omezuje nejen v pohybu, ale také v řeči a rozvoji svalů.

Nechte ho objevovat svět

Čtyřleté dítě chce objevovat svět kolem sebe a běhat, ne se vozit. Berete s sebou kočárek proto, že mu chcete dopřát kdykoli chvíli odpočinku, nebo si chcete odpočinout vy sama? Vození dítě nijak kriticky neohrožuje, ale není mu ani prospěšné. Nabízí se tedy otázka - máte stále kočárek proto, že jste pohodlní a vyhovuje vám, že máte dítě stále pod kontrolou? Buďte k sobě upřímní! Jak už jsme řekli, dítě posazené v kočárku nemá možnost objevovat život kolem sebe, nemůže dovádět, pobíhat a hrát si. A takové omezování dítěti škodí. Čtyřleté dítě navíc v kočárku určitě nebude dobrovolně sedět kdoví jak dlouho, takže ho tam rodiče zkrátka „násilím“ zafixují popruhy, což mu už jednoznačně brání v přirozeném vývoji a rozvoji. Úkolem rodičů je děti k pohybu motivovat, ne jim v něm bránit! Pokud budete dítě vozit a umožňovat mu neustále komfort v podobě odpočinku kdykoli si během procházky či výletu vzpomene, zaděláváte si na problém. Takové dítě bude líné a s nechutí k pohybu. 4Moms

Komunikace vázne

Rodiče si jen málokdy uvědomí, že když dítě usadí do kočárku a pohodlně se s ním přepraví na místo určení, nemusí spolu za celou cestu vlastně vůbec mluvit! Starší děti totiž většinou vozí v golfkách, kde sedí zády k rodiči. Dítěti tak chybí slovní kontakt. Nemůžete si společně povídat o zážitcích na cestě, ukazovat, co kolem sebe vidí nebo komentovat zdánlivé maličkosti a rozvíjet řeč.

Děti bývají kruté

Nejen svět dospělých je zlý a mnohdy nemá pochopení k jakýmkoli odlišnostem. I děti dokáží být velmi kruté. Čtyřleté děti neubližují slovem úmyslně, ale svými nevinnými poznámkami pronesenými na adresu stejně starého kamaráda nebo spolužáka v kočárku mohou zasáhnout celkem zásadně. Zamyslete nad tím – budete vozit dítě do školky, ostatní děti si toho všimnou, a protože kočárky mají logicky spojené s miminky, začnou říkat vozenému dítěti „naše miminko“. Ony to nebudou myslet zle, ale jak se asi bude cítit vaše dítě?

Jděte příkladem

Pamatujte, že dítě přebírá návyky svých rodičů. Je-li rodina aktivní a tráví většinu volného času sportem, procházkami či pobytem v přírodě, jen sotva je napadne posadit čtyřleté dítě do kočárku. Naopak rodina, která tráví většinu času u televize nebo u počítače, dítě nevede k pohybu a to pak nemá ten správný příklad a impulz k tomu, aby se pohybovalo. Nebude tudíž pohyb považovat za důležitý. Rodiče vytvářejí návyky, které si dítě ponese po zbytek svého života. A navíc dětští lékaři důrazně upozorňují, že dlouhodobé sezení není dobré pro vývoj dětské páteře a svalů.