Cestujeme s děťátkem: první noc mimo domov - co vás čeká?

Cestujeme s děťátkem: první noc mimo domov - co vás čeká?>
Čas výletů, dovolených a venkovní zábavy je tady. Jednodenní vyjížďky ale někdy nestačí, a tak přichází čas na první noc mimo domov. Nebojte se, i když vám cestování s miminkem může připadat děsivé, s našimi tipy to hravě zvládnete. A hlavně - každé dobrodružství s sebou přináší nové zážitky, na které budete určitě rádi vzpomínat. Jak se říká, kdo je připraven – není překvapen. Pojďme se podívat, co vám váš výlet usnadní.

Rituály i při cestování

Kromě správně přichystané výbavičky je rozhodující i dodržování zaběhnutých rituálů. Pokuste se uložit dítě do postýlky ve stejný čas jako doma. Pokud mu před spaním čtěte, nevynechejte to ani na výletě. Díky zaběhnutým rituálům se dítě bude i v cizím prostředí cítiti v bezpečí a změna pro něj nebude tak dramatická.

Cesta

Ať už cestujete autem, vlakem, nebo třeba letecky, vyplatí se myslet na všechno. V případě auta je základem samozřejmě pohodlná a bezpečná autosedačka. Tu můžete doplnit o různé vychytávky, které děti zabaví. Pro malá miminka jsou to různí plyšáci, pro velké oceníte třeba obrázkovou knížku. V každém případě zabalte také svačinku, do kabelky dejte vlhčené ubrousky (které zachrání snad všechno, včetně okopané sedačky) a nezapomínejte na pravidelné přestávky a protažení.

 ✈️ Pokud cestujete letadlem, vše podstatné jsme pro vás sepsali v samostatném článku >>

Co do kufru

Přehrajte si váš běžný den a na pomyslný (nebo reálný?) seznam zapište vše, co přes den používáte. Pokud budete mít věci přímo z domova, pro vaše miminko to bude jednodušší – ve svých rituálech bude mít pořád známé předměty. Maminky doporučují nezapomenout zejména na oblíbeného plyšáka, dečku, dudlík a lahvičku. Oblečení volte hlavně pohodlné. Obecně se doporučuje přibalit dvě sady oblečení na každý den mimo domov a k tomu 1 čisté pyžamko na každou noc. Do kufru přihoďte také extra ponožky. Pokud kojíte, máte krmení stále s sebou. V opačném případě nezapomeňte sbalit umělou výživu, případně příkrmy, nebo předpřipravené jídlo. Nespoléhejte se, že skočíte do nejbližšího obchodu. Ten může být zavřený, nemusí mít to, co potřebujete nebo obchod v okolí ani nenajdete.

 👉Náš tip - Velmi praktické na cesty jsou dětské kapsičky, už jste je vyzkoušeli? >>

Dostatek plenek je samozřejmost. Sami nejlépe víte, jaká je vaše denní spotřeba.

Vychytávky na cesty

Kromě základních věcí vám přinášíme také seznam 10ti vychytávek, který pro vás připravili ti nejpovolanější. Kamila a Ondra, rodiče malého Elliota, kteří cestují po světě v jednom kufru. Co v něm ale nikdy nesmí chybět? Kromě praktických nezbytností se vám může hodit několik vychytávek.

Cestovní postýlka (klik)

V nabídce už dnes seženete pohodlné a stylové cestovní postýlky, které během několika minut rozložíte a připravíte ke spánku. Nezapomeňte na oblíbenou dečku a uvidíte, že bude dítě jako v bavlnce. Některé postýlky (jako třeba ta na obrázku) mají dokonce i zabudovanou přebalovací podložku.

Nafukovací vanička (klik)

Skvělá věc, pokud jedete třeba do kempu nebo někam, kde je jen sprchový kout. Vaničku snadno nafouknete V letních měsících ji můžete využít i na cachtání na zahradě. Tato vychytaná vanička od Babymoov má nafukovací dno i lehátko (pro starší děti ho můžete vyndat). Pohodlně tak vykoupete miminko na jakékoli cestě. 👇 Jaké vychytávky se na cestách osvědčily vám a bez čeho byste opravdu neodjeli? Podělte se o tipy v komentářích! 👇