Vaříme pro celou rodinu - jak se z toho nezbláznit?

Vaříme pro celou rodinu - jak se z toho nezbláznit?>
"Co zítra uvařím? Mám vše, co potřebuji?" Trápí i vás každý den podobné otázky? Abyste tomu předešli, sestavte si dopředu týdenní plán. Jídlo pro vaši rodinu by mělo být chutné a zdravé a v ideálním případě ne příliš časové náročné. Pokud chcete naplánovat vaření bez stresu a spěchu, naplánujte ho v předstihu. Hromadný nákup si tak „odbudete“ v jeden den a už vás nebude trápit, zda doma máte vše, co budete potřebovat. Čerstvé potraviny můžete dokoupit na malých nákupech během týdne.

Plánujeme pro celou rodinursz_shutterstock_89579071 (1)

Pokud máte doma batole, připravujete pro něj hlavně kaše a různé čajíky. Pro zbytek rodiny připravujete jídlo zvlášť. Jak to tedy vše skloubit? Sepište si na papír recept na každý den. Pod recepty vypište základní suroviny, které jsou nutné. Ty se mohou i několikrát opakovat. Například rýže, brambory, těstoviny, nebo ryby. Ke každému dni si potom dopište zbývající suroviny, které potřebujete. Tak budete mít vše přehledně na jedné stránce. Při přípravě jídelníčku myslete na to, že pokud plánujete velký nákup, čerstvé suroviny nevydrží v ledničce tak dlouho. Naplánujte je tedy tak, aby se spotřebovali mezi prvními. Ty, které vydrží delší dobu, mohou přijít na řadu později – ke konci týdne, nebo přes víkend. Po dokončení týdenního plánu si zkontrolujte zásoby v kuchyni a vytvořte si další seznam, tentokrát nákupní. Zkontrolujte potraviny, které k vybraným receptům potřebujete a zapište si, co je třeba doplnit. Při přípravě seznamu nezapomeňte ani na koření a dochucovadla. Pokud se snažíte většinu hlavních chodů doplnit o zdravou porci zeleninového salátu, zřejmě uvítáte ještě jeden nákup uprostřed týdne na doplnění čerstvých zásob.

Příklad týdenního plánursz_175356801 (1)

Pondělí – omeleta se špenátem Úterý – kuřecí soté s mrkvovou rýží a čestvým salátem Středa – zapékané těstoviny s rajčaty, brokolicí a cuketou Čtvrtek – palačinky s jablky Pátek – bramborový salát s tofu Sobota – filety z lososa s bramborovou kaší a zeleninou (mrkev a hrášek) Neděle – maso na zelí s bramborami, zelené fazolky v omáčce

Pro každého něco

Při sestavování jídelního lístku se snažte o pestrost. Berte v úvahu preference jednotlivých členů rodiny. Někdo má rád hlavně maso, jiný zase sladké. Pokud si v jídelníčku najde každý své, snadněji tak „překouskne“ i méně oblíbená jídla. Pokud máte doma malé dítě, během týdně asi uvítáte časově nenáročná jídla. O víkendu, když vám s děťátkem může pomoci partner, si to můžete vynahradit. Pokud je děťátko ve věku, kdy mu dáváte ochutnávat všechno možné i z vašeho talíře, myslete na to i při přípravě pokrmu.

Výhody týdenního plánu

• Ušetříte čas • Nemusíte si každý den lámat hlavu nad tím, co vařit a co vám doma chybí • Jídlo bude pestřejší • Týdenním nákupem často ušetříte peníze • Na přípravě plánu se mohou podílet i další členové rodiny Jak jste na tom vy? Plánujete si vaření dopředu?