Lifestyle, Recepty

Valentýn a 3 láskyplné recepty

Valentýn slavíme každoročně 14. února, a to ve svátek patrona všech zamilovaných, svatého Valentýna. Ačkoli legend o jeho vzniku koluje několik, tento sváteční den je nejčastěji spojován s knězem Valentýnem, který během vlády římského císaře Claudiuse II. tajně oddával zamilované mladé páry.

Claudius II. svým vojákům ženit se, nebo se „jen“ zasnoubit, zakazoval. Jeho muži totiž často bojkotovali odchod do armády, či do boje a místo toho zůstávali raději doma, s rodinou. Kněz Valentýn vládci a jeho nařízení vzdoroval a páry dále tajně oddával. To ovšem skončilo jeho zatčením a popravou dne 14. února roku 296. Podle legendy měl kněz Valentýn ještě před smrtí vytvořit první „valentýnku“, a to pro dceru vězeňského dozorce. Říká se, že ještě před popravou jí poslal  dopis, na jehož konci stálo: „ od Tvého Valentýna “ .

Dnes si v tento den zamilovaní posílají, nebo věnují květiny, cukrovinky, přáníčka, či drobné dárky, aby svůj svátek společně oslavili. Pokud ještě drobný dáreček pro svou partnerku, či partnera nemáte, určitě se podívejte na speciální valentýnskou nabídku na Feedo.cz. A ať už tomuto svátku všech zamilovaných  fandíte nebo ne, vždy je hezké si ten den trochu zpříjemnit – třeba dobrým jídlem. Vyzkoušejte naše valentýnské recepty, budete se olizovat!

Francouzský toast 

Co budete potřebovat?

  • Toastový chléb1valentýnský-recept
  • Vajíčko
  • Mléko
  • Cukr
  • Skořice
  • Máslo

 

Jak na to?

Z toustového chleba vykrájíme srdíčka. V misce si rozšleháme vajíčko a přidáme lžíci mléka.
Na pánev dáme kousek másla. Srdíčka obalíme ve vajíčku a dáme na pánev. Opečeme do zlatova z obou stran.
Na talířek si připravíme směs cukru a skořice.Upečené tousty ještě horké v této směsi obalujeme.

Srdíčkové caprese 

Co budete potřebovat?

  • RajčataCarpaccio
  • Mozzarella
  • Čerstvá bazalka
  • Olivový olej
  • Balzamikový ocet

 

Jak na to?

Mozzarellu nakrájíme na plátky, ze kterých vykrájíme srdíčka. Na talířek pokládáme kolečko rajčete, lístek bazalky, srdíčko mozzarelly. Vše lehce pokapeme olivovým olejem a balzamikovým octem.

Brambory se sýrem 

Co budete potřebovat?

  • BramborySrdíčkový-recept-
  • Máslo
  • Bylinková/česneková sůl
  • 100 g Nivy
  • 150 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 4 bílky
  • Strouhanka
  • Olej

 

Jak na to?

Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky, ze kterých vykrájíme srdíčka.
Do pekáče dáme kus másla, na to položíme brambory a posypeme bylinkovou nebo česnekovou solí. Dáme péct do trouby – ke konci pečení dáme brambory pod gril, aby měly zlatavou barvu.

Oba sýry nastrouháme na jemném struhadle, přidáme lžíci polohrubé mouky a promícháme.
Z bílků si ušleháme sníh a pomalu vmícháme k sýrům. Na pánvi rozpálíme olej, dáme na ni vykrajovátko ve tvaru srdce nebo tvořítko na volská oka. Pomocí lžíce si nabereme odpovídající množství směsi a vytvoříme kuličku. Tu obalíme ve strouhance a vtlačíme jí do tvořítka/vykrajovátka a pečeme do zlatova z jedné strany. Poté sundáme tvořítko/vykrajovátko a opečeme z druhé strany.

A co dobrého si dáte doma vy?  

Předchozí článekDalší článek