Tvrdnutí břicha v těhotenství

Tvrdnutí břicha v těhotenství>
Možná už jste se s tím někdy během těhotenství setkala. Bříško vám najednou z ničeho nic ztuhne. Skutečně bude na dotyk tvrdé a vás to možná vyděsí, ale není se čeho bát. Je to docela běžný jev! Proč se to děje, to vám rádi vysvětlíme. Jestliže se jedná jen o občasné stažení břišních svalů, není důvod proč se nechat znepokojovat. Pokud se stahování resp. tvrdnutí břicha pravidelně neopakuje a trvá jen chvíli, není třeba se ničeho obávat. Tvrdnutí bříška není bolestivé, jde spíše o nepříjemný a zvláštní pocit, kdy se napíná svalstvo dělohy.

Porod už se blíží!

Stahy dělohy (neboli kontrakce), které se často opakují, mohou být ale předzvěstí předčasného porodu. V takovém případě je třeba o tvrdnutí břicha informovat ošetřujícího gynekologa, který vaginálním nebo ultrazvukovým vyšetřením zhodnotí, zda jde jen o neškodné tvrdnutí břicha nebo je za tím vážné problém. Pokud se vyskytnou stahy jen občas, informujte i tom svého gynekologa na nejbližší kontrole, pokud jsou stahy intenzivní, časté a nepřestávají, je třeba jít k lékaři okamžitě. Jak se těhotenství blíží ke svému konci, tvrdnutí břicha se může přicházet častěji. Dva až tři týdny před vypočítaným termínem porodu se mohou objevovat i tzv. "poslíčci". Jedná se o děložní stahy - kontrakce, které mají mnohem pravidelnější charakter. Jednotlivé stahy může v tomto období doprovázet i velmi mírná bolest. Vše do porodnice

V hlavní roli poslíčci

Tyto kontrakce se nazývají odborně i Braxton-Hicksovy kontrakce, a jsou to jakési cvičné kontrakce, které se objevují na konci těhotenství. Děloha se tak připravuje na porod. Jde o stahy, které trvají jen pár minut, v intervalu ne větším než 2 - 3 hodinky (a nezvyšuje se jejich intenzita!), nejsou pravidelné a nezkracuje se interval mezi kontrakcemi tak jako při samotném porodu. Tvrdnutí břicha se nesmí v žádném případě podceňovat, zejména když nemizí nebo se objevuje často. Je vysoké riziko, že může jít o předčasný porod, který se nemusí skončit šťastně. Nikdy nezapomínejte na nejdůležitější zásadu v těhotenství -> Raději jít k lékaři stokrát zbytečně, než jednou a pozdě!