Trénujte imunitu pro zdraví svých dětí

Trénujte imunitu pro zdraví svých dětí>
Imunita je, zjednodušeně řečeno, schopnost organismu odolávat chorobám. Můžeme říci, že správně fungující imunita je základem zdraví. Dětský imunitní systém je nejprve nevyzrálý, vrozená imunita od matky získaná přes placentu v nitroděložním období slábne a imunitní systém se postupně učí reagovat na nové infekce vytvořením vlastních protilátek. Při každém setkání s dosud neznámými viry a bakteriemi se spustí imunitní odpověď a celkový imunitní systém dítěte se přirozeně posiluje. Po každé prodělané nemoci je obranyschopnost o něco silnější a při dalším setkání se stejným virem nebo bakterií je již imunitní reakce cílená, funguje zde imunitní paměť. Adaptivní imunita se intenzivně vyvíjí zejména v prvních 3 letech života.

Sterilní prostředí a přehnaná úzkostlivost škodí

Imunitní systém dítěte se postupně seznamuje s bakteriemi, viry a dalšími patogeny a učí se s nimi bojovat. Imunita se trénuje, tělo si vytváří protilátky a stává se odolnějším. Dostatečná expozice je proto potřebná pro správné vytrénování a fungování imunitního systému. Nikterak dítěti tedy nepomáhá, pokud vyrůstá ve sterilním prostředí, hraje si s vydezinfikovanými hračkami a příliš úzkostliví rodiče ho raději izolují od setkávání s ostatními dětmi. 

Jak naopak přispět k posilování imunity dítěte

Existuje několik jednoduchých tipů jak přispět ke správnému vývoji a trénování imunity:
  • vyvážená a zdravá výživa
  • dostatek spánku ve vyvětrané a nepřetopené místnosti
  • pobyt venku na čerstvém vzduchu (doporučuje se aspoň hodina denně kromě extrémních mrazů či smogu)
  • dostatek pohybu při přiměřených fyzických aktivitách
  • otužování (např. postupné snižování teploty vody při koupání)
  • přiměřené oblékání a expozice sluníčku
  • nadbytečně neužívat antibiotika
  • dostatečná rekonvalescence po prodělaných infekčních chorobách

Prebiotika, základ pro optimální vývoj střevní mikroflóry a podporu imunity kojenců a batolat

Je vědecky prokázáno, že 70 % buněk imunitního systému se nachází v trávicím traktu dítěte. Střevní mikroflóra má na imunitu zásadní vliv. Proto je kladen důraz na kojení, neboť mateřské mléko je nejlepší výživou obsahující všechny důležité živiny, které pomáhají dětskému organismu, aby se umělo bránit infekcím a vnějším podnětům. Mateřské mléko obsahuje kromě mnoha obranných látek také prebiotika. Ta podporují růst přirozené střevní mikroflóry, důležité pro stimulaci imunitního systému. Kojení nejlépe přispívá k postupnému budování obranyschopnosti dítěte. Pokud však kojení není možné, je potřeba vybrat vhodné kvalitní kojenecké nebo batolecí mléko s obsahem LCP mastných kyselin a tolik důležitých prebiotik, která podporují růst a zdraví „hodných“ bakterií, obsažených přirozeně ve střevě. Správným výběrem stravy podpoříte vytvoření zdravé střevní mikroflóry a přispějete k podpoře imunity. V pestré a vyvážené stravě kojenců a batolat nesmí chybět zelenina, ovoce, cereálie ale ani živočišné složky - maso a mléčné výrobky. Místo konzumace běžného kravského mléka je vhodnější podávat pravidelně mléko, vyrobené přesně podle potřeb daného věku dítěte. Tato mléka obsahují potřebné vitamíny (zejména vitamín D) a nenasycené mastné kyseliny. Některá z nich obsahují i již zmíněná prebiotika a jejich působení na zdraví je mnohem komplexnější.

 Trénujte imunitu svého dítěte i vy >>