Toužíte po prvním přiložení? Máte na něj právo!

Toužíte po prvním přiložení? Máte na něj právo!>
Anglický pojem bonding (doslova "lepení") znamená vytváření pevné vazby mezi matkou a novorozencem. Matka a miminko jsou na tuto neopakovatelnou chvíli vytvoření prvního vzájemného pouta biologicky nejvíce připraveni těsně po porodu. Čím dál více matek si proto začíná uvědomovat sílu prvního přiložení miminka na své tělo bezprostředně po porodu. A to je jen dobře. Rozhodně je to totiž velmi účinný a neopakovatelný zážitek.

Maminky po něm touží

"Co je to vlastně ten bonding a kdy začíná?" se zřejmě ptá v průběhu těhotenství nejedná těhulka, zejména když se blíží ten vysněný den D. Mnoho z nich o možnosti prvního přiložení děťátka na své tělo hned po narození neví. Standardem mnohých českých nemocnic je automatické odebrání děťátka mimo dosah matky kvůli vyšetření a později na pozorování. Mnoho maminek své děťátko pořádně chytí do náruče až několik hodin po porodu či dokonce druhý den. Mnoho z nich se o možnosti prvního přiložení dozvědělo až později a při dalším porodu po něm rozhodne touží.

Hned po porodu!

Úplně první bonding můžete zažít hned po porodu. Vašeho novorozence vám v nemocnici mohou přiložit ještě s pupeční šňůrou na nahé břicho s hlavičkou na vašich prsou. Takový kontakt je pro čerstvě narozené děťátko uklidňující a udržuje jej v teple. Děťátko se nachází ve stavu klidné bdělosti. Během půl hodiny až hodiny může pomalu dojít k samopřisání na vaši bradavku.

Tam venku, tady doma

V mnoha zemích je již bonding oblíbeným a vyhledávaným zvykem. Děťátko krátce po porodu automaticky putuje do maminčina lůna a odpočívá tam, jak se říká - kůže na kůži. Tam je také ošetřeno lékařem. V českých nemocnicích však taková praktika není běžnou součástí porodního procesu. Považuje se spíše za něco netradičního. Mnohé maminky jsou o první kontakt s děťátkem ochuzeny i kvůli vlastní nevědomosti. Pokud však po prvním privinutí toužíte, nedejte se odbýt a dožadujte se svých práv. Věci se i u nás zlepšují, i když jen pomalu... Stále více maminek o bondingu ví a touží po něm. Přístup personálu se od porodnice k porodnici liší, ale ani při prvotních negativních reakcích byste se neměli dát odradit. Je to přece vaše volba i právo. První přiložení lékařům ani sestřičkám nezabere více času, ani celý proces nezdržuje. Děťátko mohou ošetřit přímo na vašem těle. Pokud jste po císařském řezu, děťátko vám místo na břicho mohou položit ke tváři.

Proč je první přiložení důležité?

  • Kromě toho, že jsou to úžasné a krásné první chvíle s děťátkem, má bonding vliv i na mnoho psychologických a fyziologických dějů.
  • Matkám pomáhá nastartovat první kroky mateřství a snižuje riziko výskytu poporodní deprese.
  • Přispívá ke správnému rozběhnutí laktace a lepšímu kojení.
  • Děťátko se dokáže snadněji adaptovat na prostředí mimo dělohu. Pokožka děťátka přichází do kontaktu s matčinými bakteriemi, na které má matka protilátky uložené v mateřském mléce.
  • Děťátko se cítí bezpečněji.

Ne vždy se to dá

Mnohým maminkám se nepodaří přivinout si své miminko hned po narození. Důvodů může být mnoho. Zdravotní potíže matky nebo dítěte, nevhodný přístup personálu či vlastní nevědomost o této možnosti. Mnohé rodičky také mohou mít za sebou velmi náročný a dlouhý porod a jsou příliš vysílené. V některých porodnicích dají v takových případech miminko jednoduše na tatínkovo tělo. Samozřejmě, pokud je přítomen u porodu a souhlasí.

Vytváření bondingu i později

Pokud i vy o možnost prvního kontaktu "kůže na kůži" přijdete, nezoufejte. Na budování vzájemného vztahu budete mít čas a příležitost celý život. Můžete na tom začít pracovat hned po příchodu z porodnice. Jak?
  • Nosit děťátko v šátku nebo babyvaku.
  • Nechat ho spát vedle sebe.
  • Kojit ho na požádání, ne na základě časových intervalů.
  • Reagovat na jeho pláč a nenechat ho "vyplakat se".
Maminky, jaké jsou vaše zkušenosti z porodnic? Podělte se o ně, určitě tím dalším maminkám pomůžete!