Tomuhle se v těhotenství určitě vyhněte!

Tomuhle se v těhotenství určitě vyhněte!>
Říká se, že těhotenství není nemoc a není třeba k němu tak přistupovat. Přesto se jedná o výjimečné období, kdy byste se měla být opatrnější než dosud. To se samozřejmě týká i domácích prací. Některé by bylo lepší nechat povolanějším. Které to jsou? Nelze s úplnou jistotou říct: „Tohle nedělejte, to je nebezpečné a zakázané!“ nebo „Tohle ano, tohle smíte, to je naprosto bezpečná činnost...“  Nejlépe uděláte, když budete naslouchat svému tělu a pokud vám „říká“, že už nemůže, poslechněte ho. Určitě byste nechtěla ublížit sobě nebo svému nenarozenému děťátku!

Všeho s mírou

Pokud se cítíte dobře, nic vás nebolí a ani lékař vám nedoporučil klid s minimem činnosti, můžete se bez starostí věnovat obvyklým domácím pracem tak, jak jste zvyklá. I v tomto případě ale platí, že všeho s mírou. Nic nepřehánějte a nežeňte úklid do extrémů. Věřte, že po vás určitě nikdo nebude chodit a kontrolovat bílou rukavičkou, jestli někde nezůstalo smítko prachu. V těhotenství je mnohem důležitější vaše tělesná a duševní pohoda. Takže úklid ano, ale lehký, provozní. Těžké domácí práce přenechte partnerovi nebo někomu z rodiny.

Hlavně opatrněCleaning Supplies 007

Myslete na své bříško a na poklad, který se v něm ukrývá. Buďte proto nanejvýš opatrná s manipulací s těžšími předměty, nebo s věcmi ve výšce, kde byste snadno mohla ztratit rovnováhu. Je zcela přirozené, že se cítíte s rostoucím bříškem nešikovná a „těžkopádná“. Práce, které vykonáváte na zemi, například plení zahrádky, čistění koberce, utírání prachu apod. provádějte v kleče, nikdy ne ve dřepu. Při vytírání použijte mop nebo koště, nelezte po zemi s hadrem. Poloha ve dřepu je nebezpečná, protože při ní dochází k tlaku na břicho a omezuje se krevní oběh v nohou. Pokud se chystáte nakupovat, rozložte si nákup rovnoměrně do dvou tašek. Při větším nákupu počkejte raději na partnera.

Čemu se rozhodně vyhnout?

  • Nezvedejte těžká břemena a vyvarujte se práce, které takovou činnost vyžaduje.
  • Úklid nebo údržba za pomoci chemických látek (barvy, ředidla apod.) není nejlepším nápadem. Některé látky mohou ve větší míře negativně ovlivnit vývoj plodu.
  • Dlouhé stání nebo sezení vede ke vzniku křečových žil, proto např. při žehlení polohy střídejte, nebo nežehlete moc dlouho.
  • Rovnou zapomeňte na věšení záclon a závěsů, mytí oken nebo vysokých skříní, velké nákupy a dlouhé cesty autem na sedadle řidiče.
Aby se dítě správně vyvíjelo a vy jste se cítila v dobré kondici, musíte mít dostatek odpočinku a relaxace. Těhotenství samo o sobě tělo nesmírně vyčerpává a unavuje, proto na sebe nesmíte být nepřiměřeně přísná a očekávat, že zvládnete vše, co dosud. Nic nepřehánějte, svět se nezboří a mnohem důležitější než vyžehlené prádlo a vyčistění koberec je zdraví vás a vašeho dítěte!