Chorobný strach z porodu - jak ho řešit?

Chorobný strach z porodu - jak ho řešit?>

Přestože je těhotenství někdy až příliš optimisticky popisováno jako nejkrásnější období v životě ženy, je jiný stav spojen nejen s pozitivními emocemi a těšením se na miminko. Mnoho nastávajících maminek zažívá v různé míře i úzkost a nejistotu.

Mají obavy nejen o hladký průběh těhotenství a zdraví svého děťátka, ale bojí se také bolesti při porodu, porodních komplikací a následných fyzických změn po porodu. V určité míře jsou tyto strachy přirozené a normální, a to hlavně u prvorodiček, pro které je přímá zkušenost s porodem zatím velkou neznámou.

Strach z porodu ale mohou pociťovat i maminky, které už porodily jedno nebo více dětí. A to zejména v případě, že jejich porod neproběhl hladce, byl spojen s pocitem ztráty kontroly nad situací, s nezvladatelnou bolestí nebo s pocitem ohrožení.

Když nás strach ovládá

V určitých případech je strach emocí, která má svou funkci a smysl, především tehdy, kdy je součástí pudu sebezáchovy. Pokud se ale stává nezvladatelným, přestává nás chránit, ale naopak nás paralyzuje. Někdy se dokonce strach může stát patologií. Chorobný strach z porodu má svoje označení – tokofobie. A stejně jako všechny ostatní úzkostné poruchy je definovaný jako bezdůvodný, nesmyslný strach z věcí nebo situací – v tomto případě z těhotenství a porodu a někdy i z mateřství jako takového.

Strach jako nemoc

Tokofobie může vést k tomu, že žena nechce za žádnou cenu otěhotnět, přestože má děti ráda a rodinu by si přála. V krajních případech se může stát, že žena trpící touto chorobnou úzkostí, sice otěhotní, ale těhotenství je pro ni nesnesitelnou stresovou zátěží. Někdy jako východisko volí přerušení těhotenství. Některé ženy dokonce nesnesou ani pohled na cizí děti či těhotné ženy a hnusí se jim vše spojené s těhotenstvím a příchodem dětí na svět. Dostavují se dokonce i fyzické projevy jako je třas, nevolnost, pocit na zvracení a mdloby. Takto vážný a hluboký strach může mít různé příčiny. Některé z nich mohou mít původ ve výchově (například matka, která se potýká s nevyřešeným poporodním traumatem, nevědomě předává postoje k těhotenství a porodu). Jindy se tokofobie rozvine po znásilnění, po porodu mrtvého dítěte, po potratu a jako následek dalších traumatických zážitků spojených s ženskou sexualitou a plodností.

Strach při porodu

Jakkoliv může být v některých situacích strach užitečnou emocí, u porodu je nejen něčím, co je nepříjemné a obtěžuje, ale škodí. Strach se stává příčinou mnoha porodních komplikací. Porod je proces, který neřídíme vůlí či racionální částí našeho mozku. Vliv stresových hormonů může porod zcela zastavit. Vysílají totiž do těla signál ohrožení, který potlačí vylučování hormonu oxytocinu zodpovědného za porodní kontrakce. Dochází ke snižování průtoku krve placentou, a tím k nedostatečnému zásobování plodu kyslíkem. To s sebou většinou přináší zvýšenou pravděpodobnost medicínských zásahů do porodu a další rizika následných komplikací a také větší podíl operativního ukončení porodu, ať už císařským řezem, nebo pomocí porodnických kleští.

Potíže je třeba řešit s předstihem

Z výše uvedeného je jasné, že u samotného porodu už je na řešení úzkosti a strachu pozdě. Čím dříve začne žena s tímto problémem pracovat, tím lépe pro ni i pro její miminko. Ideální je, pokud hledá možnosti, jak se strachu zbavit, nebo ho alespoň umět kontrolovat, ještě před otěhotněním. V případě, že se potýká s nadměrnou úzkostí, je velmi vhodné obrátit se s žádostí o pomoc především na odborníka.