Nepodceňujte měření tlaku, zejména v těhotenství! Proč?

Nepodceňujte měření tlaku, zejména v těhotenství! Proč?>
Všichni dobře víme, že prevence je nejlepší lék. Víte třeba, jaký máte krevní tlak? Pokud ne, je tu pár důvodů, proč byste si ho jednou za čas měli změřit. Zabere vám to přibližně 10 minut. Vysoký krevní tlak je civilizační choroba, která je velmi rozšířená zejména v průmyslových zemích. Jen 3 ze 4 nemocných o svém vysokém tlaku vědí. 9002230-4049500833820Právě hypertenze je jedném z nejčastějších zdravotních problémů objevujících se během těhotenství přibližně ve 2. - 3. trimestru. Následná preeklampsie může ohrozit nejen nastávající  maminku ale i děťátko. Opakem je pak nízký krevní tlak. Ten má za následek časté závratě, omdlévání a slabost. Pokud máte tlak nižší, než je běžné, ale žádné obtíže u sebe nepozorujete, buďte rádi. Lidé s nižším krevním tlakem se statisticky dožívají vyššího věku. Vysoký krevní tlak však narozdíl od toho nízkého nepociťujeme a přitom je mnohem zákeřnější. Mějte tedy svůj tlak pod kontrolou.

Jak na to?

Jednoduše - tlak si změříte sami v pohodlí domova. V případě, že zvažujete koupi tlakoměru, určitě se vyplatí obrátit se na renomované výrobce s dlouhou tradicí ve výrobě. Zároveň na své výrobky často poskytují delší záruku a zabezpečují servis. Důležité je také hledět na to, aby byl výrobek klinicky testován v laboratořích. Mezi takové výrobce patří třeba Microlife nebo Hartmann Tensoval. Můžete se spolehnout, že všechny modely od těchto výrobců měří přesně. Tlakoměry mohou být poloautomatické (to znamená, že se manžeta nafukuje manuálně pomocí balónku) nebo automatické, které se nafukují sami. Modely jednotlivých výrobců se liší ještě množstvím funkcí, které mají. Nabízejí například různé počty uživatelů, kteří si měření mohou zaznamenávat, nebo možnost zaznamenávání srdeční arytmie či fibrilace předsíní, o které následně informujete svého ošetřujícího lékaře. Od těchto funkcí se samozřejmě odvíjí i cena. Každý tlakoměr by se měl jednoduše ovládat a měla by to zvládat i starší generace. A protože žijeme v moderní době, výrobci se toho drží a tlakoměr lze často propojit i s počítačem nebo chytrým telefonem (pokud je pro vás tato funkce však důležité, ověřte si, jestli aplikace bude fungovat s vaším operačním systémem). V tomto příspěvku pro vás nehodnotíme jednotlivé výrobce a jejich tlakoměry, chtěli jsme se spíše zaměřit na správné používání. Na demonstraci správného měření jsem si vybrala tlakoměr značky Microlife model BP A6.

Mohlo by vás zajímat - Tlakoměr v těhotenství - proč a jak měřit tlak? 


Jak správně měřit tlak?

4719003310615-4719003310615Před samotným měřením je důležité, abyste byli minimálně 5 - 10 minut v klidu, nevykonávali žádnou činnst, nejedli, nepili ani nekouřili. Je to proto, že je potřeba monitorovat krevní tlak v klidu. Tlak se mění v průběhu dne, je to fyziologický děj, reaguje na změny odehrávající se v organismu. Z tohoto důvodu je nejlepší měření vykonávat vždy ve stejnou dobu. Další chyba, kterou dělá téměř třetina uživatelů, je nesprávné nasazení manžety. Má se správně nasadit 2 - 3 cm nad loktovou jamku a ruka by měla být uvolněná a položená. Manžeta se v tomto případě nachází přibližně ve výšce srdce a hadička napojená na tlakoměr je na vnitřní straně předloktí, právě v místech, kudy prochází hlavní tepna. Správně nasazená manžeta nesmí být na paži uvolněná a nesmí škrtit. Nejčastěji bývá k tlakoměru univerzální manžeta, která je vhodná pro obvod paže cca 22 - 42 cm. Pokud je váš obvod výrazně menší či naopak větší, je lepší si obvod změřit a podle toho si zjistit, jaké velikosti mají různé přístroje ve výbavě. V případě vyhrnutého rukávu se ujistěte, že vás nikde neškrtí. Na trhu je zatím jen jeden výrobce, který nabízí manžetu, která umí změřit skutečné hodnoty krevního tlaku, i když by byla nasazená špatně. Několik výrobců vyrábí tzv. komfortní manžetu, která se velmi pohodlně nasazuje, sama obepne ruku a nemusíte řešit, zda je dostatečně pevně nasazená. Po spuštění samotného měření už rukou nehýbeme, volně dýcháme, nezadržujeme dech, nemluvíme - to vše by mohlo mít za následek zkreslený výsledek. Měření by se mělo opakovat ještě alespoň 1x v průběhu maximálně 5 - 10 minut a výsledná hodnota tlaku by měla být průměrem naměřených hodnot. Pokud měříme tlak pravidelně, výslednou hodnotu zaznamenáme do tabulky nebo do počítače.

Trápí vás otázka, na jaké ruce tlak měřit?

Doporučuje se měřit tlak na obou a v případě, že je na jedné z nich naměřená hodnota o dost vyšší, vždy měřte pouze na této ruce. Pokud výraznější rozdíl nezaznamenáte, klidně měřte na levé ruce. Někdy se však stává, že je rozdíl v měření mezi pravou a levou rukou opravdu výrazný. V případě, že jste v rozmezí do 20 mmHg není třeba se znepokojovat. Pokud by byl rozdíl vyšší, poraďte se se svým lékařem. Tlakoměr Microlife BP A6, který jsme použili my, má funkci, která opakované měření vykoná za vás. Pokud se znovu měřit nechcete, stačí se přepnout do jiného módu (musíte to udělat před spuštěním měření). V takovém případě však nedokáže přístroj zaznamenat fibrilaci předsíní, což je jedna z jeho hlavních výhod. Kromě jiného tento model spolehlivě zaznamená, když při měření výrazněji pohnete rukou a opakovaně dofoukne manžetu, aby bylo měření přesné. Má paměť až na 99 měření pro 2 uživatele. Tento model má i komfortní manžetu, je možné ho propojit s počítačem a také má ve výbavě síťový zdroj. Měří se s ním velmi jednoduše a pohodlně. Každý tlakoměr musí obsahovat jasně a srozumitelně formulovaný návod na použití.