15 tipů pro utišení miminka (když už nic nezabírá!)

15 tipů pro utišení miminka (když už nic nezabírá!)>
Stále si vzpomínám, jak jsem s Terezkou pobíhala po pokoji v porodnici a snažila se ji všelijak utěšit houpáním. Všechny maminky kolem mně mě přesvědčovaly, že si na to zvykne a už nebude chtít nic jiného. Samozřejmě, všechny ostatní děti spinkaly, jen ta moje rušila "morálku". Vůbec mi nevadilo ji utišit v náručí. Vždyť jsem se právě stala čerstvou maminkou. Pokud jste na tom i vy tak, že je vaše miminko dost uplakané, zkuste si nejprve najít způsob, který vyhovuje vám. Pokud si nevíte rady, snad vám pomohou tyto tipy.

Pohyb

Miminka milují pohyb - houpání. Ať už ze strany na stranu nebo zepředu dozadu. To už zjistíte sami. Proč snad ani není nutné vyvětlovat. Mají to tak naučené už z bříška. Rytmicky se natřásaly při běžných činnostech, proto si myslí, že je to jednoduše přirozené. Zda zvolíte houpání na ruce, v kočárku nebo v šátku či nosítku, to už je jen na vás.

Hudba

Nemusí to být jen vás hlas, který děťátko uklidní. Vyzkoušejte různé hudební žánry, interprety a skupiny. Jedna moje známá dokázala miminko utišit jen za doprovodu metalové hudby. Ani tento způsob není třeba zatracovat. A samozřejmě, i když nejsme rozené zpěvačky, právě náš hlas dokáže největší kouzla. Zpívejme našim miminkům, potřebují to. Hudba dokáže, stejně jako pohyb, uklidnit nervový systém děťátka, či snížit dechovou frekvenci.

Pusťe mu nahrávku s vlastním hlasem

Ještě jste to neslyšeli? Já jsem to už dokonce vyzkoušela. Opravdu to zabírá. Když si už nevím s Terkou rady, pustím ji nahrávku z jednoho večera, kdy si hrála s prstíky, vydávala různé zvuky a přitom trochu pofňukávala. Proč to funguje? Když děťátku do jeho vystresované nervozity přinesete něco nového, pomůžete si tím alespoň na chvíli. Odpoutáte jeho pozornost od toho, proč pláče a vybojujete si alespoň pár minut spokojenosti navíc.

Tlumená světla

Některá miminka zbožňují moment, kdy se z celodenního kolotoče ocitnou v přítmí či úplně ve tmě. Samozřejmě to neplatí pro všechny. Ale u některých novorozenců to zabírá, protože si pamatují, jaká byla tma v bříšku. Zkuste tedy ticho a tmu. To by jim mělo být povědomé.

Vytvořte mu hluk

První dva měsíce s Terezkou jsme fungovaly s fénem. V koši s plenkami jsem ho měla neustále po ruce,  kdyby se nedala žádným způsobem utišit. Pokud jsme chtěly zastavit pláč, fén byl náš nejlepší přítel. A potom ještě vysavač, mikrovlnka a další skvělé vynálezy, které "šumí". Takový zvuk totiž miminkům vyhovuje. Opět jim připomíná známý a bezpečný pobyt u nás, svých maminek. Pokud se rozhodnete něco takového vyzkoušet, držte se dál, aby nedošlo k poškození sluchu. Dobrou volbou je také stáhnutí mobilní aplikace, která má šum k dispozici.

Změňte prostředí

Když už na malý uzlíček nezabírají žádné jiné způsoby, zkuste změnit místnost. Jděte z kuchyně do ložnice, nebo ven na procházku. Jednoduše řečeno, změňte prostředí :-) A občas vypněte i vy, milé maminky. Někdy může být děťátko rozrušené i z nervozity nás, maminek. Dejte své děťátko pochovat tatínkovi, babičkám či příbuzným. I to je pro vaše děťátko změna a může představovat způsob, jak se uklidní.

Další tipy..

Jsou maminky, které nikdy neměly problém se spinkáním či s klidným děťátkem. Ostatní však vyzkoušely své recepty a zde jsou některé z nich
  • masáž,
  • bavlněná plenka,
  • kousek vašeho oblečení,
  • vůně na polštáři,
  • přitulení,
  • tření nosánku,
  • kontakt kůže na kůži,
  • kojení,
  • půlhodinové projížďky autem.
Pokud by však ani jeden trik nezabral, pamatujte si, že je každé děťátko jiné. V tom jsou originální a výjimečné. Přeji vám klidnější miminka :-)