Tipy na zdravé mikulášské dobrůtky - zkusíte je?

Tipy na zdravé mikulášské dobrůtky - zkusíte je?>
Jedny z nejsladších svátků jsou zde co nevidět. Obchody jsou zaplněné nekvalitní čokoládou, ale nebojte - zdravé plány nemusíte obětovat. Vyzpovídali jsme Evu Blako, výživovou poradkyni z "Jeminé" (slovenská společnost, v překladu Jím jinak). Co nám místo sladkostí doporučuje? Evu Blaho můžete znát ze seminářů v Bratislavě, kde s maminkami často vede zajímavou debatu a ochutnávku na téma Jak na první příkrmy. Proto jsme ji jako odbornici na výživu a stravování vyzpovídali. Z čeho bychom měli péct čím sladit, co připravit jako mikulášský balíček pro nejmenší? Hned vám ukážeme také dva chutné recepty, které bychom nejraději snědli i my - a to hned :-)

Zdravé pečení i s moukou

Pokud přemýšlíte nad tím, z které mouky a co upéct, máme pro vás tip. Existují i jiné mouky, než jen bílá, špaldová nebo celozrnná. "Pokud pečete pro děti do tří let, je nejlepší používat bílou špaldovou mouku - v tomto věku totiž mají děti ještě omezené doporučené množství vlákniny. Pokud pečete pro starší děti, tak klidně použijte špaldovou celozrnnou mouku. Se špaldovou moukou dosáhnete těsta, které bude nejvíc podobné pšeničné mouce. Pokud chcete, aby bylo vánoční pečivo opravdu zdravé, tak do špaldového základu přidejte 10 - 20% množství mouky s vyšším obsahem bílkovin, minerálů a vitamínů." Evča doporučuje konopnou, šáchorovou, makadamovou, pohankovou, kaštanovou, hroznovou, kokosovou či amarantovou mouku. "Pro menší děti je vhodná ovesná, tapioková nebo rýžová mouka, případně mouka ze zelených banánů. Některé mouky vám zjemní barvu i chuť, tak je potřeba s tím počítat."

Sladit můžete i jinak - zkuste to

Pokud už potřebujete sladit, mrkněte se po zdravějších alternativách. "Klidně nahraďte klasický bílý cukr kokosovým, datlovým nebo rýžovým sirupem. Úplně bez cukru se asi neobejdete - to už by nebyly piškoty. Pokud však chcete jen něco na způsob keksů do ruky, můžete na oslazení použít banán nebo jablečné pyré. Jen to už nebude tak nadýchané a těsto bude trochu vlhčí."

Pokud chcete vynechat cukr

"Sladit můžete i více sladidly. Vhodné jsou například - cukr z kokosových květů, datle, datlový sirup, rýžový nebo ječmenný slad, sušené ovoce, banány, jablečné pyré nebo některé druhy třtinového cukru, jako je třeba demerara nebo muscovado. Cílem by ale nemělo být sladit drahými sladidly, ale sladit méně." Eva zároveň dodává, že pokud vám nezáleží na konzistenci těsta, můžete na přislazení použít banán i jablečné pyré. "Pokud budete do koláče přidávat sirup, slad, případně med, tak dejte menší množství než je v receptu, a nebo přidejte více suchých surovin, abyste těsto neměli příliš tekuté."

Překonáváme překážky - třeba celiakii

Celiakie je běžná, nevyhýbá se ani maminkám, ani dětem. "Jako základ pečení bych používala kukuřičnou a rýžovou mouku. K těm můžete přidat pohankovou, amarantovou, pšeničnou, tapiokovou, kaštanovou, konopnou, makademovou, hroznovou nebo i hrachovou, makovou, sezamovou či slunečnicovou. Každá mouka se hodí na něco jiného, ale správnými kombinacemi zvládnete napéct i chléb, koláče nebo cukroví."

Zdravý mikulášský balíček

"Kromě tradičního ovoce můžete své ratolesti překvapit i směsí oříšků a sušeného ovoce, které může být i v hořké čokoládě. Případně jim napečte domácí keksíky, cookies, nebo perníčky. Namísto bonbonů jim tam dejte ovocnou placku.

Recept na ovocnou placku

Budete potřebovat
  • čerstvé ovoce
  • plech a troubu, nebo sušičku na ovoce
Čerstvé ovoce rozmixujte, rozetřete v tenké vrstvě na plech a sušte v sušičce nebo v troubě při nízké teplotě. Po usušení nakrájejte na pásky a zarolujte do válečků. Je to sladké, dobré a trochu to připomíná gumídky.

Recept na domácí piškoty

Budete potřebovat:
  • 2 vajíčka
  • Kokosový cukr
  • 1 lžičku sladila
  • 80 g bílé špaldové mouky
Ze dvou bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, přidejte lžičku sladila a krátce zašlehejte, dokud se kokosový cukr nerozpustí. Když je sníh tuhý, přidejte postupně žloutek. Krátce pošlehejte. Do směsi přidejte špaldovou mouku. Když je těsto hotové, připravte si papír na pečení a vytvarujte na něj malé piškotky. Nechte přibližně 5 minut na vzduchu, potom vložte do trouby. Pečte přibližně 10 min na cca 170°C.  Upečené piškoty nechte uležet 24 hodin, aby byly měkké. Máte také nějaké zdravé recepty? Podělte se o ně v komentářích!