Tipy na hlavní jídla pro kojence

Tipy na hlavní jídla pro kojence>
Hlavní jídla by měla být vydatná a bohatá na živiny, které děti v období růstu nejvíce potřebují. Dejte si vařením trochu práce a uvidíte, že vaši snahu s chutí ocení. Pomoci by vám mohly i naše plnohodnotné recepty na hlavní jídla pro nejmenší.

Brokolicová kaše s kuřecím masem

(od ukončeného 7. měsíce, nekojené dítě od ukončeného 6. měsíce) Suroviny: 2 brambory, 50 g kuřecího masa, 3 kousky brokolice, špetku petrželové natě, špetku kmínu. Postup: Brambory oloupejte a uvařte ve vodě, do které jste přidali drcený kmín. Ještě horké je rozmačkejte vidličkou společně s malým množstvím vody, ve které se vařily. Kuřecí maso uvařte ve vodě a rozmixujte. Brokolici připravte v páře a rozmačkejte vidličkou. Vše zamíchejte dohromady a posypte nakrájenou petrželkou.

Ovesné vločky s masem

(od ukončeného 7. měsíce) Suroviny: 0,5 l čerstvého kuřecího vývaru, 2 polévkové lžíce ovesných vloček, pár kapek olivového oleje, 50 g vařeného kuřecího masa, 1 mrkev. Postup: Ovesné vločky propláchněte pod tekoucí vodou a nasypte je do kuřecího vývaru. Za stálého míchání vařte asi 15 minut. Přidejte nadrobno nakrájené uvařené kuřecí maso a promíchejte. Na závěr přidejte nastrouhanou mrkev a ještě znovu krátce povařte.

Kuřecí prsa s mladou mrkví 

(od ukončeného 7. měsíce, nekojené dítě od ukončeného 6. měsíce) Suroviny: 80 g kuřecích prsou, 2 mladé mrkve, pár kapek rostlinného oleje. Postup: Kuřecí prsa umyjte a vařte v páře nebo ve vodě. Mrkev očistěte, nakrájejte na kolečka a také uvařte v páře. Maso s mrkví propasírujte nebo rozmixujte, přidejte rostlinný olej a promíchejte.

Krůtí maso s brokolicovou omáčkou 

(od ukončeného 7. měsíce, nekojené dítě od ukončeného 5. měsíce) Suroviny: 50 g uvařeného krůtího masa, 5 kousků brokolice, 100 ml mateřského nebo kojeneckého mléka, pár kapek rostlinného oleje, 1 malý brambor. Postup: Brokolici rozeberte na růžičky, umyjte ji pod tekoucí vodou a připravte v páře spolu s bramborami. Uvařenou brokolici a brambor rozmačkejte vidličkou, maso nakrájejte na malé kousky, přidejte ho k zelenině a zamíchejte. Do hotového jídla přimíchejte mléko a rostlinný olej.

Krůtí maso s krupicí

(od ukončeného 7. měsíce) Suroviny: 200 ml čerstvého zeleninového vývaru, 50 g krůtího masa, 20 g dětské krupice, pár kapek olivového oleje, 1 mrkev. Postup: Mrkev očistěte, nakrájejte na silnější kolečka a společně s libovým krůtím masem ji uvařte v páře do měkka. Zeleninový vývar přiveďte k varu, pomalu přidávejte dětskou krupici. Za stálého míchání nechejte zhoustnout. Krupičnou kaši, maso, mrkev společně s olivovým olejem rozmačkejte či rozmixujte ručním mixérem.