Tipy, jak zařídit pokoj pro miminko

Tipy, jak zařídit pokoj pro miminko>

Jak by mělo vypadat dětské království a co v něm určitě nesmí chybět? Zařizování pokojíčku je něčím, na co se nejedna maminka během těhotenství opravdu těší, vždyť těch krásných postýlek, peřinek či dekorací je tolik, že člověk neví, co si vybrat dříve.

Pojďme se proto společně podívat na seznam těch nejdůležitějších věcí, které budete vy a vaše miminko v prvních měsících potřebovat. Plánování dětského pokojíčku závisí do značné míry na vašich finančních možnostech a životním stylu. V každém případě by měl být útočištěm, místem odpočinku i místem prvních dobrodružství těch nejmenších.

Na co se při jeho zařizování zaměřit, na co si dát pozor a kde můžeme i ušetřit? Pro větší přehlednost si můžeme pokojíček pomyslně rozdělit na několik částí, které si nyní představíme.

Místo na spinkání

Postýlka

V prvních týdnech spí děti celkově až 18 hodin, v postýlce tak tráví opravdu hodně času. Proto je důležité se při jejím výběru zaměřit na několik bodů, které souvisejí zejména s bezpečností.

  • stabilita
  • v případě lakovaného kusu si ověřte, zdali jsou barvy zdravotně nezávadné
  • zcela zapuštěné šrouby (dětské ručičky jsou velmi šikovné, tak aby vám drobek postýlku postupně nerozmontoval)
  • zaoblené a dohladka zabroušené hrany

Rady a tipy:

Umístění postýlky – dejte pozor, aby nebyla postavená poblíž okna (riziko průvanu). Z důvodu teplotních výkyvů je také nevhodné umístění vedle topení. Určitě také vyzkoumejte, jestli přímo na postýlku nedopadá v noci světlo z pouličních lamp.

Postýlka vedle postele – pokud plánujete mít postýlku vedle své postele, určitě se poohlédněte po typech s rozevírací bočnicí (ne všechny jsou stahovatelné).

Doplňky do postýlky

Tak, postýlku bychom měli, teď si můžeme vybrat z mnoha krásných i praktických doplňků pro klidný spánek našich lásek.

  • matrace pro nejmenší děti je ideální středně tvrdá. Příliš tvrdá ani příliš měkká nejsou vhodné pro tělesný vývoj dětí
  • chrániče matrací – oceníte i v období, kdy se bude dítě učit na nočník
  • ložní povlečení – mělo by být prodyšné, nejpříjemnější je bavlněné
  • mantinel do postýlky – užší prostor připomene dětem dobu před narozením
  • hnízdečko – stejně jako mantinely zúží prostor v postýlce a pro děťátko se tak stane spinkání pohodlnějším
  • kolotoč nad postýlku – novorozenec vidí ostře přibližně 20 až 25 cm od kořene svého nosu, kolotoč tak drobečka zaujme až okolo 2. měsíce. Kolotoč nezavěšujte nad jeho obličej, ale spíše mezi hrudníček a nožičky.
  • hračky vydávající bílý šum – hračky napodobující tlukot srdce či šumění vody připomenou miminkům pobyt v děloze
  • spací pytle a fusaky – dětem v nich nehrozí nebezpečí přetažení peřinky přes hlavu, poskytuje jim také pocit bezpečí
  • světýlko/lampička – tlumené světlo oceníte zejména během nočního krmení a přebalování
  • monitor dechu – pohlídejte si tloušťku matrace, většina monitorů snímá pouze do tloušťky 10 cm

Nezapomeňte, že do postýlek kojenců a batolat určitě nepatří běžné polštáře. Malá miminka dostatečně neudrží hlavičku a tím pádem hrozí riziko udušení. V případě rýmy můžete podložit jednu stranu postele, ale přímo pod hlavičku děťátku raději nedávejte nic.

Rady a tipy:

Velikost matrace – při pořizování matrace si pohlídejte rozměry postýlky a následně i prostěradla. Běžná velikost je 120×60, prodávají se ale i 140×70 či jiné.

Monitor dechu – pokud bude miminko spát s vámi či v postýlce přidělané k vaší posteli, monitor dechu nemusí fungovat správně. Hrozí, že místo dechu a pohybů miminka bude snímat ty vaše.

Zábrana k posteli – jestliže máte v plánu mít děťátko v posteli vedle sebe, může se vám hodit praktická zábrana na bok postele.

Výškově nastavitelný rošt – při pořizování postýlky se poohlédněte i po variantě s výškově nastavitelným roštem. Ze začátku ho budete mít v nejvyšší pozici, později (zejména s prvními pokusy děťátka o postavení se) jej můžete snížit.

Místo na přebalování

Pokud nepraktikujete bezplenkovou metodu, čeká vás kolotoč přebalování, mazání a převlékání. U otázky prostoru na přebalování záleží pak zejména na velikosti vašeho domu či bytu. Co budete tedy kromě samotných plenek potřebovat?

  • přebalovací pult či přebalovací podložka – k pultu se vám může hodit i praktický organizér, některé jsou vybavené i světýlkem
  • koš na plenky
  • dětská kosmetika – krémy proti opruzeninám či dětské olejíčky
  • vlhčené ubrousky či Perlan – u ubrousků dávejte pozor na složení, ne všechny jsou vhodné pro novorozence. Dívejte se po označení „od narození“ či „sensitive“
  • vatové tampóny/gázové čtverečky + líh – ohledně ošetření pupíku se v porodnici zeptejte lékaře

Rady a tipy:

Vlhčené ubrousky – domácí vlhčené ubrousky vyrobíte z perlanu, čisté vody a kapky dětského oleje.

Koš na plenky – přilepením odličovacího tamponu či intimní vložky s kapkou esenciálního oleje zevnitř na víko koše zabráníte nepříjemnému zápachu z plenek.

Místo na hraní

Ze začátku si bude miminko hrát hlavně s vámi, ať už v postýlce či během koupání ve vaně. Časem se ale postupně osamostatní a začne si hrát i samo. V pokojíčku mu pak můžete vytvořit krásný koutek s jeho oblíbenými hračkami.

Co do něj pořídit?

Rady a tipy:

Vůně maminky a tatínka – ještě před porodem si kupte plyšovou hračku a několik nocí ji mějte u sebe. Hračka přijme vaši vůni a děťátku pak pomůže lépe usínat.

Barvy – děti do 3 až 4 měsíců vidí pouze v odstínech šedi. Pro novorozence se tak nejvíce hodí hračky černobílé, které stimulují jejich zrak.

Materiál – při výběru hraček dávejte pozor na použitý materiál. Některé z nich mohou být toxické a ohrožující zdraví dětí. To stejné platí i o barvách a lacích na dřevěných hračkách.

Podpora vývoje – hračky jsou sice hlavně pro zábavu, vybírejte ale i takové, které podpoří správný vývoj dětí. Patří mezi ně různé motorické kostky, hudební nástroje, vkládačky či navlékací korálky.

Pro holky vs. pro kluky – že autíčka jsou jen pro kluky a panenky jen pro holky? Dejte dětem možnost se rozhodnout a uvidíte, že syn bude možná běhat s kočárkem a dcera prosedí odpoledne s autodráhou. Nejdůležitější přece je, že je to baví. 🙂

Plovoucí podlaha – pokud máte nejen v dětském pokoji z nějakého důvodu plovoucí podlahy, dbejte na to, aby po nich malé děti běhaly vždy ve správné obuvi. Její absence může způsobit špatný vývoj nožní klenbyPro ty nejmenší může být její kluzký povrch nepřekonatelnou překážkou v pokusech o lezení. V tom případě doporučujeme koupit kusový koberec či dupačky s protiskluzovou úpravou na nožičkách.

Dostatek úložného prostoru

Kromě postýlky a přebalovacího pultu nezapomeňte ani na skříň či komodu na dětské oblečení, ložní prádlo, plenky či první hračky. Myslete na to, že ač teď vám stačí dva tři šuplíky, v budoucnu budete řešit přibývající množství hraček či potřeb pro sebe i pro děťátko. Oblíbené jsou různé látkové koše na hračky či papírové úložné boxy.

Rady a tipy:

Umístění úložných prostor – jestliže chcete, aby si dítě po sobě uklidilo hračky či některé kusy oblečení, dejte skříňky či poličky tak, aby na ně pohodlně dosáhlo.

Pár rad na konec

Barva pokoje – při výběru barvy na vymalování pokoje sáhněte po klasické bílé či po tlumených odstínech. Stěny pak můžete dozdobit různými samolepícími tapetami, obrázky či dekoracemi.

Houpátko – lehátka či houpátka se stávají stále více oblíbenou součástí nejedné výbavičky. Miminka si v nich mohou hrát i odpočívat. Houpátka na baterie či do elektřiny nabízejí i různé druhy vibrací či melodií a zvuků.

Bezpečnostní prvky – děti jsou zvídavé a rády zkoumají svět okolo sebe. Dopřejte jim bezpečné objevování a pořiďte si chrániče rohů či zámek pro zásuvky. Jestliže máte dům do patra, může se vám hodit i zábrana na schodiště.

Mojžíšův koš či kolébka – pro spokojený spánek miminka a snadnou manipulaci si můžete pořídit kolébku či tzv. Mojžíšův koš. Koš i kolébka děťátko obklopí a tím mu dodají pocit bezpečí. 

Klín do postýlky – polštář ve tvaru klínu napomáhá trávení a může pomoci miminkům trpícím refluxem.

Látkové plenky – i když třeba máte v plánu používat jednorázové plenky, těch látkových si přesto několik kupte. Budou se vám hodit na otření pusinky a právě i do dětského pokoje. Když si děťátko ublinkne, plenka to zachytí a vy nebudete muset ihned měnit prostěradlo či prát hnízdečko.