Tipy, jak uvést děťátko do světa chodců

Tipy, jak uvést děťátko do světa chodců>
Přinášíme vám několik tipů, které pomohou připravit vaše děťátko na jeho první samostatné kroky na tomto světě.

Od narození

  • Nejdůležitějším předpokladem pro úspěšnou chůzi jsou silné zádové svaly.
  • Děti si je rozvíjejí již od narození tím, že zvedají a natahují hlavičku v ležící poloze na bříšku.
  • Motivovat k dostatečnému natahování malého tělíčka můžete tak, že položíte hračku nebo jiný zajímavý předmět z jeho/jejího dosahu, ale tak, aby ho viděl/a.
Hračky pro novorozence CZ

Když už dokáže sedět

  • Procvičujte si spolu s vaším drobečkem rovnováhu a mobilitu: společně koulejte míč vpřed a vzad.
  • Přesouvejte hračku doprava a doleva, děťátko se za ní jistě bude natahovat, čímž si bude procvičovat krční i zádové svaly.

Když už dokáže stát

  • Pokud jste několik metrů od stojícího děťátka, povzbuďte ho, ať k vám zkusí popojít sám. Hlavně ho hodně povzbuzujte a chvalte. Toho není nikdy dost :)

Když už dokáže chodit s oporou

  • Po tom, co dokáže stát, může začít dělat otisky prstů po celém domě. Bude se pomalu přesouvat od stěny ke křeslu, ke konferenčnímu stolku a zpět ke stěně.
  • Pokud je to možné, uspořádejte nábytek tak, abyste svému děťátku vytvořili vhodné prostředí k objevování nových možností.
  • Buďte co nejvíce v jeho blízkosti. Můžete tak zmírnit nejeden pád na zadeček a vyhnout se tak později nepříjemným bolestem při sezení.
jak uvest detatko do sveta chodcuKdyž už tohle všechno máte za sebou, jste velmi blízko k prvním reálným, samostatným krokům vašeho statečného snaživce. Na co také v této fázi nezapomenout?

Vhodné prostředí

Připravte pro své děťátko příjemné prostředí, ve kterém se nebude bát udělat své první krůčky. Dostatek koberečků, matrací a polštářů by měl zamezit zraněním po opakovaných pádech.

První okruh

Děťátko by kolem sebe mělo mít dostatek pevných, stálých předmětů. Nízký stolek nebo gauč. Něco, o co se bude moci kdykoliv opřít. Když to bude potřebovat, stále se o tyto objekty může zachytit. Až se osmělí vykročit sám, budou mu nablízku.

Oblečení úspěšných

Vaše děťátko by mělo být oblečeno pohodlně. Pokud trénujete doma, nožky mohou zůstat bosé. Přečtete si: Výhody chůze naboso >>   Chodit na boso pomáhá rozvinout svaly v chodidlech a kotnících. Váš drobeček také potřebuje jasně cítit pevnou plochu, po níž chodí. Později však bude potřebovat i botičky. Ty by samozřejmě měly být pevné a pohodlné, aby mu umožnily volně a bezpečně se pohybovat.

Hračka jako tajná zbraň

Mějte stále po ruce jeho/její oblíbenou hračku. Je to skvělý způsob, jak malého lezce motivovat k prvním výkonům.

Hlavně bez nátlaku

S první samostatnou chůzí to netřeba přehánět. Některé dětičky potřebují více času než jiné. Proto netlačte vaše děťátko do něčeho, na co není připraveno.