Tipy a triky pro perfektní fotky s děťátkem

Tipy a triky pro perfektní fotky s děťátkem>
Od té doby, co máme doma naše první děťátko jsme začali opravdu hodně fotit. S manželem poctivě zaznamenáváme okamžiky, které si chceme uchovat v paměti. Často fotíme na telefony (je to přeci jen nejpohodlnější), ale chceme mít i nějaké opravdu dobré fotky, které pak můžeme umístit do fotoalba nebo do rámečku. Pokud chcete i vy vědět, jaké jsou triky na focení miminek, čtěte dál.

Dokumentace, nebo portrét?

42433-698904800002Každý z nás má rád, když se děťátko poprvé usměje, dotkne se naší ruky, poprvé ho vykoupeme,... s prvními věci v životě děťátka můžeme pokračovat. Mnoho maminek dělá tzv. dokumentární fotky - zaznamenávají příběh. Focení portrétů může být o trochu náročnější a někdy je lepší využít profesionály. Pokud si však pohrajete a poprosíte o asistenci svého partnera, nebo třeba sestru, dokážete to i vy. Může to stát dost pokusů, ale ta pravá, dokonalá, fotka se zajisté objeví.

Nalezení úhlů

Seznamte se s největší výzvou. Proč? Obzvlášť u novorozenců je velmi těžké udělat opravdu dobrou fotku, protože jsou většinou v zavinovačce, spinkají, nebo jsou například až příliš aktivní.

Zkuste však toto:

  • Lehněte si vedle miminka, případně se zkuste nějak jinak dostat s fotoaparátem na jeho úroveň. Uvidíte, že tím získáte zcela jiný pohled, než obvykle - fotky děláte totiž nejčastěji shora, že?
  • Přibližujte si ho! Nebojte se využívat tuto funkci, právě pro miminka je perfektní. Proč si nepomoci zoomem, když ho máme a můžeme s ním udělat nezapomenutelné záběry?
  • Má vaše miminko někdo v náručí? Ve vzpřímené poloze vznikají výjimečné záběry. Stačí, když má vaše děťátko někdo na rameni a vznikne skvělá fotka, uvidíte.

Makro

Pokud má váš foťák tuto funkci, nebojte se ji využít. Děťátko není roztomilé jen vcelku, ale krásné jsou i jeho ručičky, nožičky nebo oči. Využijte funkci makro na focení detailních záběrů tělíčka. Uvídíte, jak to ozvláštní vaši sbírku fotografií. F017089-698904130413_2

Mějte foťák vždy po ruce

V dnešní době to asi připomínat nemusíme. Pokud to nebude foťák, pravděpodobně u sebe budete mít alespoň telefon. Všichni dobře víme, že miminka rostou rychlostí blesku a pokroky přichází s každým dnem. Je třeba to ale nepřehánět - vychutnávejte si okamžiky také sami, naplno.

Retušování

Je úplně v pořádku, když si uložíte fotky s mlíčkem nebo příkrmy kolem pusy děťátka. Když se vám ale čas od času podaří udělat perfektní záběr, určitě stojí za to zapracovat na nedokonalostech a fotku dotáhnout k dokonalosti.

Q4403615M-5052282036159Vylepšete barvu

Nebojte se černobílé. Pomůže vám při nedokonalostech fotografie, zjemní záběr a navíc vytvoří zvláštní atmosféru. Můžete si ale také zaexperimentovat s výraznějšími barvami a dopřát fotkám nový odstín a rozzářit je.

Nepřímé osvětlení

Fotit s bleskem nebo bez? Věčné dilema (maminek obzvlášť). Pokud je to jednou za čas, blesk by neměl uškodit. Ale pokud byste ho chtěli využívat pravidelně, je lepší zkusit nepřímé osvětlení. Zkuste fotit v přirozeném světle během dne, nebo se spolehněte na kvalitní fotoaparát, kde si nastavíte manuální režim, případně ISO (citlivost snímače), a který může prodloužit expozici a citlivost tak zvýšit. V tomto případě je dobré si nechat poradit. Nebojte se číst návody, recenze a ptát se prodavačů.

Vyberte si ty nejlepší

Stává se vám, že máte během dne sto nových záběrů? Nebojte se je roztřídit, vybrat ty nejkrásnější a zbytek smazat. Méně je někdy více. Zkuste také fotky vzít a vytvořit si své vlastní fotoalbum - najednou získají záběry úplně jiné kouzlo. Přejeme vám spoustu krásných fotografií vašich dětí, které budou plné příběhu a vzpomínek!

Líbily se vám výrobky v článku?

PEARHEAD Fotorámeček koláž - KLIK PEARHEAD Fotorámeček rodokmen - KLIK FOTOALBUM modré Baby Memories pro 180 fotografií 10x15 cm - KLIK