Tělo s příběhem: Nejsi sama, jsme v tom spolu!

Tělo s příběhem: Nejsi sama, jsme v tom spolu!>
Dvě čárky na testu? Radost z těhotenství může u mnoha žen vystřídat vlna obav. Obzvláště prvorodičky se bojí, jestli vše zvládnou a jestli budou dobrými matkami. Strachy se mohou týkat ale také zdánlivě nedůležitého tématu –⁠ našeho těla. Jak získat občas ztracenou sebedůvěru a zase samu sebe začít milovat? Odpověď nabízí projekt Tělo s příběhem. Většina z nás je tak nějak smířena s tím, že tvarů, kterými jsme se pyšnily ve dvaceti, už dosáhneme těžko. A to i bez mateřství. Když si k tomu člověk přičte těhotenství (třeba i vícečetné), porod, případný císařský řez, probdělé noci a nedostatek času sama na sebe, může se pro mnoho z nás stát pohled do zrcadla ne zrovna příjemným. Na sociálních sítích či v časopisech navíc vidíme zářící, hubené a dokonale šťastné matky, což nám na sebevědomí zrovna nepřidá.  [caption id="attachment_19912" align="alignright" width="285"] Zakladatelka Kateřina Kopicová (vpravo) a fotografka Lucie Paurová[/caption] Že změnami (nejen) během těhotenství prochází každé ženské tělo, se rozhodla ukázat Kateřina Kopicová, zakladatelka projektu Tělo s příběhem. Jako novopečená maminka byla ze své postavy opravdu nešťastná, přičemž měla pocit, že je v tom zcela sama. O striích, vytahaném břiše či povislých prsou se totiž běžně nemluví. Je to ta část mateřství, která zůstává jakoby skryta. Mnoha lidmi je pak fakt, že se tímto žena vůbec zabývá, považován za projev jisté marnosti. Po založení Instagramu @telospribehem Kateřina zjistila, že každá z nás má něco, co bychom rády změnily či s čím se prostě musíme naučit žít. 

Brožurka o mateřství

Na jaře 2020 se zakladatelka spojila s fotografkou a grafičkou Lucií Paurovou. Spolu se rozhodly vytvořit brožurku, která by maminkám dodala sebevědomí a současně jim pomohla s různými obtížemi týkajícími se těhotenství, porodu či následné péče o dítě. Zakoupit ji můžete přímo přes Instagram @telospribehem za 50 Kč (poštovné a balné). A co v ní najdeme? Třeba článek o cvičení v těhotenství či kožních problémech novorozenců. Více se dozvíme třeba i o tzv. kontaktním rodičovství. Na dvojstránce najdete i několik tipů a rad od nás z Feedo. Ve spolupráci s odborníky z Philips Avent a Kendamil jsme si pro vás připravili Průvodce krmením a kojením. 

Tělo jako jedinečný příběh

Proč jsme se do projektu zapojili? Uvědomujeme si, že rodičovství není jen bezstarostné ježdění s kočárkem. Samotná cesta k miminku může být nekonečná, může být velice bolestná, pokud během těhotenství o děťátko přijdeme. Porod může být traumatizující a zcela jiný, než si ho představujeme. Bezprostředně po něm pak nemusí přijít ta bezmezná láska a nepopsatelné pocity štěstí. Mnoha z nás otevře těhotenství a porod staré rány a místo poporodní euforie pociťujeme spíše strach, smutek a samotu. Každá z nás jsme ale jedinečná a každá z nás máme svůj vlastní příběh. [caption id="attachment_19927" align="aligncenter" width="1079"] Instagram @telospribehem[/caption] Instagramový profil i brožurka nabízí příspěvky velkého množství žen. Za každým z nich se skrývá příběh, který má autorka za sebou. Mnohdy se nejedná o úplně snadné čtení, každá z žen si právě proto zaslouží uznání za odvahu, se kterou se do projektu zapojila. Každý zážitek (byť sebetěžký) nás formuje jak na duši, tak na těle. Každá strie je památkou na chvíle, kdy jsme pod srdcem nosily své dítě a každé tělo je originálním plátnem, které vypráví svůj vlastní příběh. Jaký je ten váš?