Těhotenství v době COVID-19

Těhotenství v době COVID-19>
Plánování rodiny, objevení dvou čárek na těhotenském testu i první dny života s miminkem jsou nezapomenutelnými chvílemi. Nejen samotný příchod nového človíčka na svět však může být v těchto dnech o něco komplikovanější. Problematice těhotenství i porodu za současné epidemiologické situace se věnuje webová stránka porodnice.cz.  Mám příznaky koronaviru a jsem těhotná, co mám dělat? Mám pozitivní testy, ohrozí to moje dítě? Můžu mít miminko po porodu u sebe? Mám kojit? Otázek, jež těhotným či ženám, které již v období pandemie COVID-19 porodily běhají hlavou, je nespočet. Jak si s nimi poradit a udržet se v co nejlepší psychické pohodě? Zkuste navštívit webové stránky porodnice.cz

Těhotenství a porod

Pro ty z vás, které jsou teprve v očekávání, máme dobrou zprávu. V současné situaci můžeme říct, že ani při těhotenství, ani při porodu nebyl zatím prokázán přenos viru z matky na dítě. Pokud jste tedy nakažené, nemusíte se hned obávat toho, že by se nakazilo i vaše miminko. Určitě ale kontaktujte svého gynekologa a poraďte se s ním o případných dalších krocích. Příznaky, které nemoc provázejí, jsou pak v zásadě stejné jako u ostatních nemocných. Zvýšená teplota, kašel, bolest svalů či potíže s dýcháním.  Co se týče samotného porodu, pro mnoho žen je aktuálně jedním z největších strašáků možná nepřítomnost partnera u porodu. Od 16. 4. rodičkám svitla naděje. Rodič dítěte (či osoba žijící s ženou ve společné domácnosti) může být přítomen za předpokladu, že nemá příznaky onemocnění COVID-19, jeho teplota je do 37,0 °C a používá chirurgickou roušku. Pokud se vás přece jen týká porod bez partnera a máte z nečekané situace obavy, zkuste si o nich promluvit se svým gynekologem či porodní asistentkou. Některé ženy pak využívají alespoň telefonickou komunikaci či videohovor. 

Šestinedělí a hygiena

Jak jsme uvedli výše, během těhotenství a porodu přenos viru prokázán nebyl. V období šestinedělí je ale potřeba dodržovat určitá hygienická opatření. V okamžiku, kdy je u ženy koronavirus potvrzen, doporučuje se omezit kontakt matky s dítětem na dobu kojení/podávání mateřského mléka. Podle odborníků je nejvhodnější variantou odsávání mléka. Před každým odstříkáváním je nutná hygiena rukou, po něm pak dezinfekce celé odsávačky. Pro důkladné vyčištění je vhodné použít i kartáč na lahve. Pokud se při nákupu odsávačky rozhodnete pro značku Philips AVENT, garantujeme vám 100 dní na vrácení peněz, v případě, že ji nakonec nevyužijete.  Pokud se chystáte přece jen kojit, určitě nezapomeňte na čisticí ubrousky na prsa a pravidelné mytí rukou před i po kontaktu s dítětem. Rozhodně také doporučujeme mít roušku, jelikož koronavirus se přenáší kapénkami (kýcháním, kašláním, líbáním). Zvýšená hygiena se pak samozřejmě netýká jen doby kojení. Čistěte plochy, kterých se dotknete, dezinfikujte předměty, které často používáte (klíče, mobil atd.), nevycházejte zbytečně z domu. Návštěvy přátel a příbuzných odložte na dobu, až se situace uklidní. A rada na závěr? Důležité je hlavně nepanikařit, ale současně nebrat situaci na lehkou váhu.