Těhotenství krok za krokem - 2. trimestr

Těhotenství krok za krokem - 2. trimestr>
Kritický první trimestr máte za sebou. Vaše rodina a známí se už určitě těší s vámi. Hlavní změny ale právě teď prožíváte vy. Pojďme se podívat, které to jsou a jak se miminko vyvíjí.

14. týden - užíváme si

Druhý trimestr považuje většina žen za klidnější. Obvykle přejdou ranní nevolnosti, opět vám začne chutnat. Miminko se v bříšku stále vyvíjí, dolní končetiny jsou delší, na prstících jsou nehty. Také se objevuje lanugo - drobné jemné ochlupení, které před porodem zmizí. Očička už mrkají, pohyby jsou plynulé.

Více o čtrnáctém týdnu těhotenství >>

15. týden - miminko slyší

Ačkoli se na ultrazvuku miminko pohybuje, vy to ještě necítíte. Plod má přibližně 11 cm a váží 50 gramů. Novinkou je, že začíná slyšet. Postupem času začne vnímat tep vašeho srdce a hlasy.

Více o patnáctém týdnu těhotenství >>

16. týden - období aktivity

Mimčo začíná kopat, dělat kotrmelcce, otáčet se. Svaly dítěte reagují na podněty z mozku, imunitní systém tvoří první protilátky. Ačkoli je dítě aktivní, nemusíte jeho pohyby pociťovat - je obklopené vodou a ta pohyby tlumí. Nebojte se, ještě si jich užijete až dost.

Více o šestnáctém týdnu těhotenství >>

17. týden - přibírání

Děťátko v této chvíli nemá ještě zásoby podkožního tuku, na jeho tělíčku jsou vidět vlásečnice. Tuk se začne tvořit až někdy kolem 17. týdne. Na ultrazvuku může být vidět, jak si dítě cumlá paleček. Začíná objevovat prstíčky, hraje si s nimi, je zvědavé. Oči jsou zavřené, jsou na nich ale viditelné řasy i obočí. Měří kolem 13 cm, váží přibližně 100 gramů.

Více o sedmnáctém týdnu těhotenství >>

18. týden - kopance

Novinkou v tomto týdnu je, že má miminko už svůj identický otisk prstu. Největší rozvoj v tomto týdnu zažívá mozek, rostou ale i plíce. A co budoucí maminka? Nejvíce zabrat dostávají záda. Nezapomínejte na pestrou a zdravou stravu. Pokud k tomu přidáte přiměřenou fyzickou aktivitu, bude vše v pořádku.

Více o osmnáctém týdnu těhotenství >>

19. týden - co čekáte

Miminko má asi 200 g. Podkožní tuk je ještě tenký. Dítě je aktivní, hýbe ručičkami, mění polohy. Na vyšetření se vás doktor zeptá na starou známou otázku - chcete vědět, co to bude? I maminka prochází změnami, které nejsou viditelné. Bříško roste, v děloze je přiblizně 200 ml vody, takže vaše prsa mohou být velmi citlivá.

Více o devatenáctém týdnu těhotenství >>

20. týden - jste v polovině

Dítě je uprostřed vývoje. Kůže je složena ze 4 vrstev, je pevnější. Miminko je drobné, ale roste rychle. Vrchol dělohy je u pupíku. Pleť je čistá, lepší se vám kvalita nehtů i vlasů. Objevit se však mohou i drobné tmavé skvrny, které jsou způsobeny hladinou estrogenu. Zmizí, nebojte se.

Více o dvacátém týdnu těhotenství >>

21. týden - rychlý růst

Hlavička začíná proporčně dohánět tělíčko, zlepšuje se hmat, dítě si hraje s prstíky i s pupeční šňůrou. Rostou mu vlásky, nehtíky, ochranné chloupky. Na jazyku má chuťové pohárky. Vnitřní orgány začínají plnit svou funkci. Vás, jako budoucí maminku, potrápí zejména hemeroidy a křečové žíly, které vznikají tím, že se děloha zvětšuje. Na zadečku, bocích i bříšku se usazuje tuk.

Více o dvacátémprvním týdnu těhotenství >>

22. týden - rozvoj mozku

Mozek dítěte se začal vyvíjet už dříve, ale jeho objem se v tomto období stále zvětšuje a tvoří se hlavní struktury jeho centra. Mozek potom roste až do 5. roku větu dítěte. Maminka přibírá asi půl kila týdně, může mít problémy se zácpou, nadýmáním a otékáním kotníků. V noci a při odpočinku se doporučuje ležet na levém boku, zmírní se tlak dělohy na dolní dutou žílu. Předejdete tak kolapsům či slabosti.

Více o dvacátémdruhém týdnu těhotenství >>

23. týden - bříško rychle roste

Miminko měří 22 cm a má okolo 450 gramů. Pokožka je silnější, pod kůží je vrstva tuku. Sluch se lepší, děťátko rozeznává zvuky z okolí. Ve střevách se hromadí smolka - první stolice. Bříško maminky roste poměrně rychle, zvětšuje se tlak na trávicí trakt.

Více o dvacátémtřetím týdnu těhotenství >>

24. týden - čas na testy na cukrovku

Tento týden řadíme mezi mezníky - pokud by se dítě narodilo předčasně, je schopné přežít mimo dělohu. Měří asi 21 cm. Plíce nejsou ještě úplně vyvinuté, formují se dýchací cesty, vývoj tváře je dokončen, oči jsou zavřené, ale pomalu se začínají otevírat. Mozek je stále ve vývoji. Jak se cítíte vy? Budoucí maminka by měla přibírat postupně, snažte se hodně odpočívat. Bolesti v podbříšku a v kříži jsou běžné. Snažte se o správné držení těla. Spolu s bříškem se začínají zvětšovat i prsa. U lékaře podstoupíte test na těhotenskou cukrovku.

Více o dvacátémčtvrtém týdnu těhotenství >>

25. týden - tvoří se zárodky zoubků

Dítě má v tomto období asi 700 gramů a 22 cm. Hluboko v dásních se mu tvoří zárodky zoubků, nervy okolo pusinky jsou citlivější. Pupeční šňura je pevná a pružná, rosolovitá hmota brání jeho zamotání. Budoucí maminka začíná pociťovat mírné omezení pohybu kvůli bříšku, nutkání chodit častěji na toaletu však nepřestává. Močení může být bolestivé, což není dobře - v tom případě raději navštivte lékaře. Budete se zadýchávat, proto všechno dělejte opatrně. Hodně pijte, odpočívejte.

Více o dvacátémpátém týdnu těhotenství >>

26. týden - první kilo

Miminko už může mít více než 900 gramů. Pohyby jsou intenzivnější a dítě si cucá nejen prsty na ručkách, ale i na nožičkách. Pokud posloucháte hudbu, dítě se umí hýbat do rytmu. Plíce stále dozrávají. Pomalu končí vývoj pohlavních orgánů. Budoucí maminka může mít problémy se striemi, drobnými jizvičkami, které se nejčastěji objevují na bříšku a na prsou. Používejte oleje a krémy.

Více o dvacátémšestém týdnu těhotenství >>