Tatínek: Plnohodnotný rodič

Tatínek: Plnohodnotný rodič>
Dobrá zpráva pro všechny zanícené otce - nováčky: Vaše děťátko vás nutně potřebuje. Tvrdí to nejen všechny maminky, ale dokonce i studie. Dětičky z úplných rodin, kterým se věnují tatínkové stejně intenzivně jako maminky, jsou šťastnější a lépe se jim daří ve školce a později ve škole. Takže snaha, kterou vložíte do vytváření vzájemného vztahu, může přinést pro vaše děťátko hodně pozitivního.

Svou vlastní cestou

Je přirozené, že muži i ženy preferují jiný typ kontaktu se svým děťátkem. Maminky se soustředí více na komunikaci a klidnou interakci, zatímco tatínkové jsou spíše fyzicky hraví. Pokud jste i vy "šaškovský" typ tatínka, zvyšujete si tím šanci, že budete první, kdo uvidí upřímný, hlasitý smích vašeho drobečka. Tatínkové mají ohromně odlišný přístup ke svým dětičkám a tento rozdíl miminka zbožňují.

Jak to dělat (ne)správně?

Přiblížíme vám klasický scénář v mnoha domácnostech: Tatínek se rozhodne vyměnit plenku svému miminku. To začne v průběhu procesu plakat. V tom do toho vstoupí maminka se slovy: "Nech to na mě. Já to dokončím." Muž se takto bude cítit neschopný a nepotřebný. Příště si rozmyslí, zda se do podobného dobrodružství vůbec pustí. rsz_isifa_76661184 (1)

Takže jak na to jít, respektive nejít?

Domluvte si s partnerkou jasná pravidla. Vysvětlete jí, že se na vás může spolehnout. A vy, něžnější pohlaví - důvěřujte trochu víc svým protějškům. Rodičovství si přece vyžaduje chování ne vrozené, ale získané. Takové, kterému se učíme. Maminky i tatínkové se proto do své nové role musí dostávat oba stejně. Mnoho otců vidí, že množství zodpovědnosti leží na jejich partnerce, ale na druhé straně se cítí neschopní jí pomoci. Cítí se vynechání ze hry. Opak se dá docílit jednoduše: zainteresovaní buďte oba.

Pravidelnost se vyplácí

Rada pro tatínky: I když jste během dne mimo domu, vše se dá dohnat večer a ve volných chvílích. Stanovte si harmonogram. Pokud již své děťátko chcete koupat a krmit, dělejte to pravidelně. Takto si nejlépe vytvoříte vzájemný vztah a děťátko velmi brzy začne rozpoznávat svých nejvěrnějších opatrovníků. Rutina je to, co v tomto období potřebujete všichni tři. Rada pro maminky: Nemusíte nonstop slídit kolem svého drahého. Sice často platí "máma to ví nejlépe", tatínkové stejně dobře vědí, co dělají. A pokud si, stejně jako váš partner, přejete, aby si i on vytvořil blízký vztah s vaším miminkem, dejte mu na to prostor. Dovolte mu také, ať to dělá po svém a na vlastní pěst. Na štěstí, bezpečí a zdraví vašeho potomka mu přece záleží stejně jako vám. Možná budete nakonec překvapená, jak skvěle zvládne vše i bez SuperMámy. "Opravdovým tajemstvím mužského bondingu, propojení s děťátkem, je uvědomit si, že vy se nemáte snažit být jeho další matkou. Jednu už přece má. Co však ale váš mrňous potřebuje je, abyste byli sami sebou." Peter