Také chcete, aby vaše dítě trávilo méně času v posteli a více s kamarády?

Také chcete, aby vaše dítě trávilo méně času v posteli a více s kamarády?>
Přečtěte si článek o tom, jak můžete podpořit odolnost svého dítěte i vy. Každá znáte ten panický pocit z toho, když vidíte své dítě strkat do pusinky vše, co potká. Ze samého strachu z bakterií a chorob, které na nás číhají na každém kroku, chcete bránit své dítě i před tím, co je ve skutečnosti pro jeho zdraví prospěšné. Jednotlivé fáze vývoje dítěte mají svůj smysl a proto ho před zdravou zvědavostí chránit nemusíte. Ptáte se proč? Odolnost dětí totiž souvisí s jejich imunitním systémem a vyvíjí se především v prvních 3 letech života. Zajišťuje mobilizaci obranných látek vždy, když je zdraví dítěte v ohrožení. Klíčovým momentem pro obranyschopnost miminka je kojení, to dokáže předávat obranné látky skrz mateřské mléko. Dalším neméně důležitým bodem pro posilování odolnosti dětí je vystavování je vnějším vlivům, které dokáží organismus trénovat a formovat. Imunitní systém totiž potřebuje vnější vlivy, které přináší správná strava, životní prostředí, pohyb atd., aby se mohl učit a rozvíjet. Díky tomu odolnější dítě později překoná infekce bez větších komplikací a to je to, co každá maminka chce.

7 rad, jak podpořit odolnost svých dětí

od české dětské lékařky MUDr. Natálie Szitányi

Příliš sterilní prostředí může škodit

Dítě vyrůstající v přehnané čistotě není zdravější, jak se mylně mnohé maminky domnívají. Naopak, čím častěji se setká s vnějšími podněty (cizorodými látkami), tím lépe pro imunitu. Nepřehánějte to proto se sterilitou. Dezinfekce všech předmětů, s nimiž dítě přichází do styku, vytváří podmínky pro málo odolný imunitní systém.

Přírodní špína nevadí

Když dětem dopřejete radost z budování tunelů a průplavů po dešti či je necháte skotačit v kalužích, možná budete muset víc prát, ale tento druh špíny dětem určitě neublíží, naopak posiluje jejich imunitu. Choďte s dětmi do přírody a nechte je hrát si.

Neizolujte děti ze strachu před infekcí

Nedoporučuje se děti izolovat a nechávat je jen v domácím prostředí. Malé děti, které jsou zvyklé na každodenní kontakt se svými vrstevníky, jsou ve výsledku rozhodně odolnější. Dopřejte tedy svému dítěti dostatek chvil s vrstevníky. Kontakt s vnějším světem zvyšuje odolnost dětí, tak je v tom podporujte.

Dopřejte dětem kontakt se zvířaty

Umožněte dětem častý kontakt se známými zvířaty. Najděte ve svém okolí třeba farmu nebo navštěvujte přátele, kteří mají psa či kočku. Častý kontakt se zvířaty je totiž další příjemný způsob posilování imunity.

Dodržujte hygienická opatření

Samozřejmě je potřeba naučit děti dodržovat základní hygienické návyky - mýt si ruce mýdlem a vodou po příchodu domů, po použití WC nebo nočníku, před jídlem apod.

Nezapomínejte na prebiotika

Prebiotické oligosacharidy (rozpustný typ vlákniny) by neměly ve stravě dětí chybět.

Vybírejte správnou výživu

Je vědecky prokázáno, že 70% buněk imunitního systému se nachází ve střevní sliznici. Proto dbejte na to, abyste správným výběrem stravy podpořili odolnost vašeho dítěte.