Společné stolování - víte, proč je důležité?

Společné stolování - víte, proč je důležité?>
Vyrůstala jsem v rodině, ve které jsme kladli důraz na společné stolování. Táta přišel domů z práce a tehdy jsme si všichni sedli ke stolu a začali večeřet. Tento rituál měl a stále má své opodstatnění. Pojďme se podívat na to, jak společné stravování aplikovat do praxe. 

Nemusí být každý den

Společné setkání u rodinného stolu nemusíte mít na programu každý den. Vyberte si víkend, pátek, nebo nějakou speciální událost. Můžete si vybrat, zda preferujete společné snídaně, obědy nebo večeře. Neexistuje na to žádné pravidlo. Jednoduše se zamyslete, která část dne je pro vás ideální. A potom už si čas s rodinou jednoduše vychutnáte.

Hrajte si s jídlem

Tolik her a činností vykonávají děti online. Zkuste je však zapojit do skutečné hry. Hry s jídlem. Pomoci mohou při vaření, pečení, nebo přípravě stolu. Jídlo jim pomůže rozvíjet jejich smysly prostřednictvím vůní a chutí. Bude stačit i to, že jim zeleninu či ovoce nakrájíte do tvaru srdíčka, stromu či dalších tvarů. Uvidíte, jak se ke stolu pohrnou.

Je to reálné

Pokud si říkáte, že to ve vaší rodině není reálné, přestaňte se bát. Průměrná delka přípravy jídla trvá asi tak 20 - 30 minut. Společné stolování je reálné alespoň přes víkendy. A i když není snadné to vše sladit, udělejte si rozvrh a určete si alespoň jeden den v týdnu. Uvidíte, že se to vyplatí.

Vsaďte na aktivity

Děti můžete ke společnému stolování přilákat i prostřednictvím hry. Po jídle jednoduše vytáhněte jejich oblíbenou společenskou hru. Další tip? Podělte se o svůj talent!Udělejte si karaoke show, zazpívejte si s nimi, vymyslete vlastní soutěž. Zábava vás jistě sblíží.

Podělte se o rodinnou historii

U jídelního stolu se historky povídají nejlépe. Popovídejte si s dětmi o tom, co jste kdysi jedli k večeři, jak jste trávili čas se svými rodiči, nebo o tom, co bylo tehdy v módě. Vzácné chvíle můžete zachytit fotkami.

Mějte zájem

Zeptejte se svých členů rodiny, jaký měli den a ne na to, zda mají všechny úkoly hotové.

Rituál pro dospělé

Přiznejme si to. I my dospěláci máme rádi, když je v našem životě pravidelnost. Vytvořme dětem, ale i nám, ze společného stolování prostor na hru, skvělou komunikaci a povzbuzení. Společné stolování je totiž něco víc, než jen krmení se jídlem. Potraviny se na stůl přinesou, ale rozhovory, dobrá nálada, zábava a příběhy jsou to nejdůležitější. Přejeme vám mnoho příjemných a nezapomenutelných vzpomínek s vaši rodinou za stolem.