Jak dlouho spí vaše miminko? A není to už příliš?

Jak dlouho spí vaše miminko? A není to už příliš?>
Nevyspalé maminky závidí těm, jejichž děti spinkají téměř pořád. Pojďme se ale objektivně podívat na to, zda je novorozenec, který spí velmi dlouho opravdu požehnáním, nebo spíše prokletím?

Jak to bývá obvykle

Novorozenci obvykle spí 16 až 17 hodin denně, dvě až čtyři hodiny v kuse. Fáze spánku jsou kratší než u dospělých a tráví mnohem více času v tak zvaném REM spánku (u novorozenců tvoří plných 80 %). V tuto dobu se rozvíjí jejich mozek. Asi v šesti až osmi týdnech začnou děti spát déle v noci a méně ve dne. Ve čtyřech až šesti měsících dokáže většina dětí v noci prospat osm až dvanáct hodin. Jistě jste slyšela, že si máte delší spánek svého dítěte užít a odpočinout si. Pokud ale kojíte, nemusí to být tak jednoduché. Může se stát, že vaše prsa budou napnutá, naplněná a připravená na kojení, zatímco vaše miminko bude spokojeně spinkat. Jednou možností, jak si ulevit, je použití odsávačky, aby se zachovala tvorba mléka. Mléko můžete schovat do chladničky pro další krmení. Pro maminky, které si vychutnávají každé kojení, ale může být používání lahvičky pro nakrmení dítěte zklamáním. Někteří rodiče má obavy ze syndromu náhlého úmrtí kojence (tzv. SIDS). Pro ně pak může být delší spánek miminka skutečně nervy drásajícím. Mají pak nutkání chodit miminko neustále kontrolovat a strach může být tak ochromující, že jim znemožní využít dobu spánku dítěte k odpočinku nebo k dokončení domácích prací. Řešením pro větší klid rodičů může být monitor dechu. 

Krmení

Při odchodu z porodnice budete poučena, jak často je potřeba miminko krmit. Většinou je to interval tří hodin. Při delším spánku pak bude na vás, abyste zvážila, zda je nutné dítě budit na krmení. Záleží na jeho hmotnosti, věku i zdravotním stavu. Po porodu vaše miminko ztratí asi 10% své váhy, proto byste měla v té době krmit spíše častěji. První nápovědou, že je třeba dítě nakrmit není pláč. Nejprve bude miminko neklidné, bude se vrtět a bude pusinkou napodobovat pohyb sání. Všímejte si těchto signálů a nečekejte, až začne plakat hlady. Bude pak mnohem obtížnější děťátko uklidnit a velmi neklidné bude i při samotném kojení.

Závěr

Výhoda dlouhého spánku se může velmi rychle proměnit v nevýhodu. Pokud své dítě necháte dlouho spát během dne, může se stát, že si takzvaně obrátí režim - ve dne bude spát, v noci bude vzhůru. Tím klesnou i vaše šance na plnohodnotný odpočinek během nočního spánku. A nejlepší rada? Máte-li novorozence, který dokáže spát v klidu tři až čtyři hodiny, užívejte si to. Pokud je ale jeho spánek delší, poraďte se svým pediatrem. Ten by vám měl i vzhledem ke zdravotnímu stavu miminka navrhnout, zda máte miminko budit, a jak často.