6 dětských vět, které dojmou každého tatínka

6 dětských vět, které dojmou každého tatínka>
Věděli jste, že už i tátové mají svůj velký den? Tento rok vychází na neděli 21. června. U této příležitosti jsme se tatínků zeptali, co by je nejvíc zahřálo u srdce. Budete překvapeni, jak se dokážou se dojmout nad svými dětmi!

Proč slavíme Den otců?

Traduje se, že svátek byl inspirován těžkým osudem rodiny Smartových. Maminka šesti dětí paní Smartová bohužel brzy zemřela a všechny děti potom vychovával jen jejich otec, pan Wiliam Smart. Aby potomci prokázaly svému otci nakolik si jeho lásky a péče cení, uspořádala jedna z dcer obrovskou oslavu. Tato oslava se konala třetí červnovou neděli a proto i Den otců připadá na tento den. S největší pravděpodobností byl ale tento významný den inspirován i Dnem matek. Oficiálně se začal slavit od roku 1972, ale jeho počátky sahají už do počátku 20. století.

Jak je to ve světě?

Většina zemí oslavuje tatínky třetí červnovou neděli. V některých katolických zemích je Den otců slaven na svátek sv. Josefa – např. V Argentině. V Německu mají pro změnu oslavy mužské populace rozděleny na dvě části – Den mužů a Den gentlemanů. Zatímco u nás se ještě Den otců oficiálně příliš neslaví, muži v Německu podnikají pánské jízdy, výlety, kdy s sebou berou pivo, víno a spoustu jídla. Koncem roku 2009 se objevily návrhy, aby se Den otců stal významným dnem a byl plnohodnotnou součástí kalendáře, tak jak je tomu ve většině zemí kolem nás. Zatím se tomu tak nestalo, ale věříme, že i tatínkové dostanou svůj oficiálně uznaný den! Jistě se shodneme na tom, že si ho bezesporu zaslouží!

Co tatínky potěší?

Ani tatínkové nemají srdce z kamene a dokážou se dojmout nad svými dětmi. Nevěříte? Zeptali jsme jich co je nejvíce zahřálo u srdce a vehnalo slzy do očí.

„Mám tě rád (a)“

Pro každého tátu je velmi důležité vědět, že ho dítě má rádo a že je schopné to vyjádřit slovy. Stále o sobě totiž pochybují, zda budou svému potomkovi dobrým tátou. Když jim dcera nebo syn řeknou, že je mají rádi, je to pro ně důkazem, že obstáli, pokořili svůj strach. Oslovení muži se přiznali, že jim v danou chvíli jakoby spadne kámen ze srdce…

„Mám nejlepšího tátu“

Pokud chceme dítě vychovat dobře, nemůžeme být pořád za ty nejhodnější. Občas musíme přistoupit i k takovým krokům, které se dítěti nelíbí. O to víc potěší, když i přes nějaké to zvýšení hlasu uslyšíte od dítěte, že by jiného tátu nechtělo a že jste ten nejlepší táta na světě.

„Budeme spolu?“

V dnešní době, kdy i ty nejmenší děti tráví rády čas u televize, tabletů, mobilů a počítačů, je zájem o to, jestli budete spolu doslova pohlazením po duši. Zájem dítěte trávit čas se svým tátou, ať už jdete na hřiště, učíte se na kole, pouštíte draka nebo stavíte společně autodráhu, je k nezaplacení. A v tom se většinou tátové shodují. Je jedno, jestli je dětem pět nebo deset, vždycky to dospělým vykouzlí úsměv na tváři.

„Chci být jako ty“

Kdo by nechtěl, aby si ho dítě vážilo, mělo ho za vzor a přálo si, až vyroste, být jako táta? Vždyť, co může být pro rodiče hezčí, než vidět, že jej potomek obdivuje. Samozřejmě že dětské plány o své vlastní budoucnosti časem určitě změní, ale to gesto dětského obdivu je dojemné a krásné zároveň.

„Tohle mě naučil táta“

Obdiv cizích lidí nad tím, jak šikovné, chytré a vychované dítě máte, potěší nepochybně každého z nás. U většiny pokroků a učení je maminka, protože s dítětem tráví obvykle nejvíce času. O to víc tatínky těší, když na otázku: „kdo tě to naučil?“, dítě odpoví, že táta. Předat něco svému synovi či dceři – moudra, zkušenosti nebo nějaký koníček, to je splněný sen. Který táta by v tu chvíli necítil hrdost?

„Pomůžu ti“

Všichni si přejeme vychovat z dětí slušné a zodpovědné osobnosti. Takže jakýkoli náznak dobrého vychování, vstřícnosti a ochoty se velmi cení. Nejen tátové si tak váží, když na něčem pracují a přijde jim dítě nabídnout svou pomoc. Co víc si přát, než vědět, že na vás malému pomocníkovi záleží a chce vám být v danou chvíli oporou? Přejeme vám krásný Den otců! Napište nám, jak jste si ho užili vy :-)